• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 61
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Една малка забележчица - в населени места мрежите се наричат газоразпределителни (ГРМ), а не газопреносни и точно с ГРМ е големият проблем. Всъщност големият проблем са безхаберието и неграмотността политиците на национално и местно ниво. За пример мога да дам как един обект в един момент се нарича "жабарник", в друг момент става "стратегически" и накрая пак нищо (мисля, че всеки се сеща за кой обект говоря). Така е и с газификацията. Много мога да пиша по темата, защото страдам по нея вече 15 години, но нямам време сега. :)
пон апр 27, 2020 7:42 amschuldiner написа:
Колко фирми доставят природен газ? Ако е една и си е все същата, и без пари да стане, пак няма да ги пусна вкъщи.
schuldiner, доставчикът на газ не влиза вкъщи, той е до границата на имота. Е да, някои се опитват чрез подизпълнители, но това зависи от стопанина на къщата - дали ще се съгласи. :)
Както при мен.
-Пиши тука ...., тука 28...!
-Ама аз искам 14!
-Не може.
-Защо?!!
-Вече не ги произвеждат.
-???!!!
-Абе пиши каквото ти казвам, то няма значение!
На комшиите правиха "наще", та ако питат нещо, ще ги насочвам към закачената тема.
kozl - майстор
чет апр 16, 2020 7:41 pmsokolov.91 написа:
Нема да се плашите. Сега по новините казаха, че парното ЕВЕНТУАЛНО, МОЖЕ и да не се вдига :lol: А пък относно по-големите сметки за парно тоя месец на Софиянци - Март бил по-студен от Февруари с 3 градуса, а и хората си стояли повече време вкъщи заради кУрона вирОса... :lol:
Та, к'во беше..? Честита, ви нова цена на метана... :lol:
Понеже темата опре до топлофикациите та:
Действително сметката ми от Топлофикация е с 40% по висока от предния месец.
Преди няколко години промениха формулата за калкулация на прогнозното разпределение по абонати. Е аз не можах да я схвана. Та всичко иде от тази формула, защото енергията по общ топломер ( в абонатната) за февруари 2020/2019 е 45180/50721 кВтч, за март 2020/2019 е 38760/35117. Така логиката на показанията на общия топломер не съвпада с логиката на формулата за изчисление на прогнозната енергия. Общия топломер показва 10% увеличение спрямо предходната година и 14% намаление спрямо предходния месец.
fbr - майстор
Тая работа с топлофикационни изгъзици не е за българи. Може в 2/3 свят да върви, ама тук не става. Отдавна трябваше топлофикация да се закрие, на нейно място да се открие газификация (енергийната база е същата), и да се реши веднъж завинаги проблема. Плеяда журналисти завършиха образование и пенсионираха с тая Топлофикация. И няма край. Ще се сложи по един индивидуален рзходомер и край, чао комшии, сградни инсталации, нам кво си. Който иска да си топли стлбищата, няма проблем, ако трябва отделен котел за стълбището, а може и общ котел на сградата. Решения 99 на брой.
schuldiner - майстор
Лазаре,
виж годината https://www.capital.bg/1744143. Нещо да се е променило?
kozl - майстор
пон апр 27, 2020 9:10 amfbr написа:
Тая работа с топлофикационни изгъзици не е за българи. Може в 2/3 свят да върви, ама тук не става. Отдавна трябваше топлофикация да се закрие, на нейно място да се открие газификация (енергийната база е същата), и да се реши веднъж завинаги проблема. Плеяда журналисти завършиха образование и пенсионираха с тая Топлофикация. И няма край. Ще се сложи по един индивидуален рзходомер и край, чао комшии, сградни инсталации, нам кво си. Който иска да си топли стлбищата, няма проблем, ако трябва отделен котел за стълбището, а може и общ котел на сградата. Решения 99 на брой.
Що тъй :?
На изравнителните сметки отчетите са по уреди и всичко ми е ясно. Имаше период в началото когато на ОС се гласуваше колко процента да е сградна инсталация. За БГВ се определя по формула.За ВОИ От общия отчет на топломера в абонатна се приспада БГВ и %-ния дял за сградна инсталацияпо и полученото се разпределя пропорционално отчети на разпределителите. При нас уредите са си топломери, така че БГВ по формула, ВОИ по реални отчети и гласувания процент за сградна инсталация си остана само на протокола. На практика колкото излезе.
fbr - майстор
пон апр 27, 2020 12:40 pmkozl написа:

Ами помисли, каква е идеята да се гори газ на 5 километра от теб и да ти се доставя топла вода, като може да ти се доставя газ и да си я гориш, когато решиш. Тия високоефективни и когенеративни кандърми ги остави на една страна. Те не могат да си платят разходите по инсталирането даже. Затова им плащат по преференциална цена произведената електроенергия. Иначе са пътници.
kozl - майстор
пон апр 27, 2020 1:15 pmfbr написа:

Ами помисли, каква е идеята да се гори газ на 5 километра от теб и да ти се доставя топла вода, като може да ти се доставя газ и да си я гориш, когато решиш. Тия високоефективни и когенеративни кандърми ги остави на една страна. Те не могат да си платят разходите по инсталирането даже. Затова им плащат по преференциална цена произведената електроенергия. Иначе са пътници.
Идеята е най-вече ПБ.
А и Въпроса е как се прокарва газова инсталация в ЕС, която няма предвидена проектно такава. Колко от съществуващите топлофицирани сгради ЕС ще съумее да събере кворум и инвестиции за газова инсталация :?
А също така колко ще ми падне сметката ако ползвам газ за отопление и БГВ?
За 2019 г. подгряването на 1 м3 вода е 9,07 лв.
За отопление за целия сезон 2018-2019 сметката ми е 398 лв за 191 м3 (76 м2), като Т в апартамента е 22-23 градуса и всеки ден проветряваме.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон апр 27, 2020 9:22 amschuldiner написа:
Лазаре,
виж годината https://www.capital.bg/1744143. Нещо да се е променило?
Искаш да кажеш, че ще правиш граждански протест ли? А нещо за ЕРП-тата? :cool:
lov - майстор
пон апр 27, 2020 4:51 pmkozl написа:
пон апр 27, 2020 1:15 pmfbr написа:

Идеята е най-вече ПБ.
А и Въпроса е как се прокарва газова инсталация в ЕС, която няма предвидена проектно такава. Колко от съществуващите топлофицирани сгради ЕС ще съумее да събере кворум и инвестиции за газова инсталация :?
А също така колко ще ми падне сметката ако ползвам газ за отопление и БГВ?
За 2019 г. подгряването на 1 м3 вода е 9,07 лв.
За отопление за целия сезон 2018-2019 сметката ми е 398 лв за 191 м3 (76 м2), като Т в апартамента е 22-23 градуса и всеки ден проветряваме.
Само дето сметката няма да ти е такава ако не се топли цялата сграда. Нищо че сега необитаемите жилища си плащат уж някаква част.

Ей извлечение от сметката какво е плащано за изразходено предния месец. Апартамента е 2 пъти и повече по голям от твоя. А в това включва и БГВ както и готвене. Отделно в месеца с най голяма сметка имах гости внука и заради него беше вдигнато отоплението с 2 градуса на горе. И още едно семейство от горе си е разход и за БГВ и готвене.
Над мен и съседния апартамент са необитаеми а моя е и краен. Имам някаква изолация към тях но не до там префектна отделно топля зимна градина или го брой за остъклена тераса с ужасна изолация. 16 квадрата джам и нейде 40 кубика обем с алуминиева дограма плъзгане дето зее от всякъде и което в никакъв случай даже не би трябвало да се смята че е изолирано нищо че е стъклопакет. Но под +14 градуса там не е падало.

10.04.2020 ПРИРОДЕН ГАЗ 117.64
07.03.2020 ПРИРОДЕН ГАЗ 145.80
10.02.2020 ПРИРОДЕН ГАЗ 229.13
12.01.2020 ПРИРОДЕН ГАЗ 143.16
12.12.2019 ПРИРОДЕН ГАЗ 79.37
04.11.2019 ПРИРОДЕН ГАЗ 14.73
08.10.2019 ПРИРОДЕН ГАЗ 8.23

Или грубо сметнато 740 до сега и най много още 50-60 и за текущия месец. Като терморегулатора ми е на автоматичен режим и съвсем не мисля че съм мръзнал щото мразя да стоя навлечен с нещо повече от тениска на гърба. А даже кога съм се прибирал намръзнал съм си позволявал да вдигам и до 24 градуса да си сгрея кокалаците. :-D
При тези цени на газта да го духат енерго, дървари и кюмурджии и всекакви подобни монополисти. А с новите цени които не са на тези сметки здраве му кажи. Пък еле някой да ми прави ток нейде на майната си и да ми продава и топло което му е отпадък до някъде пак от там забрави, че ще ми е по изгодно. Тия уж преференциални цени за изкупуване на тока от топлофикация кой мислиш ги плаща разликите. Ние глупаците от провинцията. Но е друга тема и да не се задълбочаваме чак толкова.
А как се прекарва газ. Много е лесно стига всичките контролни държавни органи да са си на мястото и да не правят спънки. Защото самото изграждане не е чак толкова скъпо и най пречи бюрокрацията. И в место да лепиме стиропор по блоковете на едни измислени цени ама пак от нашия джоб, нищо че са уж по някакви европейски програми или да купуваме филтри за кумините щото нейде се топлели с кюмбета но замърсявали въздуха. :lol: И още и още една камара безсмислени безумия на държавни разходи. А в место това можеше да се постъпи доста по разумно и да се инвестира в дългосрочен план за една цялостна газификация на страната.
Ако погледне човек на тая тема ние сме на зад с повече от век.
Последна промяна от lov на пон апр 27, 2020 10:00 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 61

Тема "Честита ви нова цена на метана!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: