• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 36
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jamezon - специалист
Не е ли по-правилно да се смята с колко ЕЛЕКТРОенергия колко е стоплило помещението(съответно като площ и температура),а не водата?
Щото аз топля с 20 киловата енергия 4 тона вода от 30 до 40 градуса,това колко коп е?

Но пък помещението няма ОТ ДО,защото там е константа температурата...
brum - майстор
Не, не е по-правилно. Колко са загубите на съда с тия 4 тона вода? И колко са загубите на помещението дето топлиш?

То затова и помещението няма от-до. Ти компенсираш загубите като поддържаш постоянна температура.

Но да приемем, че за тая вода загубите са нула. Имаш dT от 10 градуса и 4000л вода. Това прави грубо 46.7kWh топлинна енергия. 46.7/20 = 2.34 КОП.

Ето и малко картинки от моите измервания и сметки. Като дребна подробност е, че в консумацията има добавени 40W за циркулационната помпа на подовото. КОП за тоя прозорец от 6 часа - 2.75. Ако махнем циркулационната помпа ще е 2.85. Дефростите също са включени в сметките. Ония резките спадове в зелената линия са точно дефростите.

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (70.02 KиБ) Видяна 423 пъти

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (77.5 KиБ) Видяна 423 пъти
jamezon - специалист
Аз постигнах почивка около час,час и малко на ТП, като сложих втория буфер и вдигнах температурата на 38 градуса да изключва и на 29 да включва(това са 10-те градуса)
Относно 4те тона го казах във връзка с това,че имам около 12 включвания на ден а системата ми е 340л в момента(12х340=4080).Не знам дали така се смята.Ако е така значи имам около киловат на квадрат на ден,което пък идва по 40 вата на час на м2,като приеме както каза нулева загуба в съдовете.

Може би по скоро трябваше 20 kw да разделя на 12 цикъла (1.666kw)
И да кажа че с 1.66kw топля 340л вода с dT 10°,но може би КОП-а ще е същиящия.

Като гледам и ти имаш на час,час и нещо дефрости,но лошото е,че са И през деня,при моята се вижда,че през нощта са в изобилие,но през деня намаляват.

А ти нямаш БГВ към ТП?
Последна промяна от jamezon на пет яну 17, 2025 7:01 am, променено общо 1 път.
brum - майстор
Там дето съм аз е сянка заради планината и е по-студено. Слънцето огрява къде в 10 и нещо сутринта и се скрива към 15 часа. Трупа си скреж като стой та гледай :) . Като качи на 3-4 градуса и спира.

Имам БГВ, ама е било преди тия 6 часа дето се виждат. Грее бойлер до към 50 градуса тия дни.
jamezon - специалист
чет яну 16, 2025 10:22 pmbrum написа:
Там дето съм аз е сянка заради планината и е по-студено. Слънцето огрява къде в 10 и нещо сутринта и се скрива към 15 часа. Трупа си скреж като стой та гледай :) . Като качи на 3-4 градуса и спира.

Имам БГВ, ама е било преди тия 6 часа дето се виждат. Грее бойлер до към 50 градуса тия дни.
Колко сезона я ползваш?
Колко площ отопляваш и само подово ли е?
Колко ти е дневния и колко сезонния разход?

Пробвах да ограничат максималната мощност на компресора,тъй като отоплявам 2/3 от общото,което ще отоплявам догодина.Резултат никакъв.Разхода същия,температурата същата,дефрости още повече.
Реших че се ебавам с компресора и му вземам здравето така,и го върнах,както си е фабрично...

Болна тема ми е това хладилна и климатична техника...не мога да я схвана и това е. :axe:
brum - майстор
Ползвам от 2 години и половина грубо. Колко е разхода зависи от изолацията и загубите, не от източника :) .
jamezon - специалист
Има и друго,което не мога да разбера.Дебита на подовото е 1-1.5л,а разликата в температурите на колектора е 2 градуса.Това какво ще рече,че трябва да се намали циркулацията ли?
При подаваща 33°,връщащата е 31°.Вдигам подаващата на 34°,и връщащата се вдига на 32°.
Под 30° връщащата не пада.Единствено малко преди да включи ТП,когато буфера е паднал на 30° температурите се изравняват 30° на 30°. Ако ТП не се включи,продължават да падат,но пак са еднакви.
За мен изводите са два.Или висока циркулация,или 30° нужна вода за отопление.

Другото,което е че термостатите в момента не изключват с тези 34 до 30 градуса на водата.
Настроени са на 23°.
Поддържа 22-22.5° в помещенията,което ми е добре,но пък от друга страна и това кара ТП да е на on/off.
Имаше време,в което я бях вдигнал на 36° и тогава изключваха,но пък и се вдигаше доста над настройката им- до 24.5°
Как е по-правилно,да вдигна малко водата за да изключват или така си е добре?
brum - майстор
Не те разбрах много какво си написал, но дебита не се мери в литри, а в литри за единица време (примерно минута или секунда).
jamezon - специалист
съб яну 18, 2025 10:53 ambrum написа:
Не те разбрах много какво си написал, но дебита не се мери в литри, а в литри за единица време (примерно минута или секунда).
Е да де,1 до 1,5л/м,домързя ме да го напиша.
На колектора имам два термометъра,на влизащата вода и на връщащата.
Влиза 34° излиза 32°. Не знам как по-подробно да го обясня...
brum - майстор
1.5l/min е изключително малко. Дори за 1 кръг на подово.

1.5l/min, dT = 2 градуса, при 1 час работа в тези условия ще прехвърлиш 0.2kWh топлинна енергия.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 36

Тема "Термопомпа и подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: