Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bobi65 - специалист
filmatoplo написа:
Почти невъзможен разход, за 150 дни се пада по около 16 кг, да не греша нещо
Имаш лека грешка аз ги изкарах от 10.10.2015 до 24.2.2016 134 дни..което е 18.134 кг. на ден..или 90 гр. на м2 но с бойлера . честито..

В същият стил на сметки да кажа и моята равносметка до днес .(днес довърших 3 цели палета букови 5.3 kw. )
400м2 отопляема площ .. стаен термостат подържа температура 20.6 до 21 ( хистерзис 0.4)
от 22.10.2015 до 25.02.2016 127 дни 3150 кг или по 24.803 кг ден или по 62 гр. на м2
Последна промяна от bobi65 на чет фев 25, 2016 3:22 pm, променено общо 2 пъти.
Zoro5 - специалист
Вичи написа:
... Всъшност аз май имам най - нисък добив на енергия от килограм пелети, вероятно защото не са много колегите, които мерят с топломери.
Въобще не се притеснявай - всякакви сметки правени без топломер са непотвърдени и може да са много подвеждащи. След като си направил всичко както трябва, вероятно си достигнал по-добри резултати от други, които не са се постарали чак толкова. Питах за цената изрично , защото в крайна сметка всичко се свежда до това. Например гориш евтини пелети , но повече килограми. Или малко килограми , но пък скъпи пелетите. Кое е по-доброто? Ами по-евтиното на киловат , а не на килограм! В крайна сметка топлят киловатите, а не килограмите.
vrangelov - специалист
Zoro5 написа:
Вичи написа:
... Всъшност аз май имам най - нисък добив на енергия от килограм пелети, вероятно защото не са много колегите, които мерят с топломери.
Въобще не се притеснявай - всякакви сметки правени без топломер са непотвърдени и може да са много подвеждащи. След като си направил всичко както трябва, вероятно си достигнал по-добри резултати от други, които не са се постарали чак толкова. Питах за цената изрично , защото в крайна сметка всичко се свежда до това. Например гориш евтини пелети , но повече килограми. Или малко килограми , но пък скъпи пелетите. Кое е по-доброто? Ами по-евтиното на киловат , а не на килограм! В крайна сметка топлят киловатите, а не килограмите.

+1
И аз това имах предвид, като написах, че много колеги предполагат, че килограм пелети им носи 5kWh.
За вторият вентилатор важното е, че той се настройва от управлението(а не от датчик). Това ще рече, че при комин с по-малка тяга от необходимото могат да бъдат увеличени оборотите на този вентилатор, а коминът, който до сега е бил с неподходяща тяга, да пасне добре на котела само с няколко натискания на копчета. Това ръчно увеличаване/намаляване на оборотите обаче не може по никакъв начин да даде постоянна тяга на комина, която да е еднаква при различните метеорологични условия.
Вичи - специалист
vrangelov написа:
Това ще рече, че при комин с по-малка тяга от необходимото могат да бъдат увеличени оборотите на този вентилатор, а коминът, който до сега е бил с неподходяща тяга, да пасне добре на котела само с няколко натискания на копчета. Това ръчно увеличаване/намаляване на оборотите обаче не може по никакъв начин да даде постоянна тяга на комина, която да е еднаква при различните метеорологични условия.
Упорито момче си. В спецификацията на котела се изисква тяга на комина от 0.1 до 0.2 HPa.Това са нищожни стойности спрямо напора на вентилатора. Тягата се изчислява по формулата

p ст. = H. ( ρвх - ρдг ) . g.z

където:
H( m) - вертикална денивилация на комина
ρвх кг/м³ - плътност на въздуха (от таблица) м/у 1,25 при -10° и 1,1 при +25°
ρдг = 366/Tдг - масова плътност на димните газове, Tдг - температура на димните газове в К.
g = 9.81 - земното ускорение
z = 0.9 - коефициент за осигуряване на разпалване (от 0,8 до 0,95)

Като заместя получавам стойности между 110 -185 Pа, в зависимост от външната температура. Т. е. дори при +25 гр. външна комина си е в параметрите и тягата му не влияе на работата на котела.
Ти очевидно вярваш, че регулирането на тягата прави чудеса, но не там е заровено кучето.
Поздрави!
шоп - майстор
Тягата на комина зависи и от силата на вятъра, поривите му, атмосферното налягане, вътрешното съпротивление на димохода ( гладкоста, сечението и формата на сечението) разликата на температурата мерена на входа на първичният въздух и изхода на димохода. Има и други параметри като месни съпротивления, ъгъл на заустване, ламинарени или търболентно движение на димогазовете и др.

При нагнетателен вентилатор изискванята към комина намаляват. Наличието на всмукателен вентилатор още повече намаляват изискванята на димохода.

Масово гледам ( дори и тук във форума) как неправилно се монтират регулаторите на налягане и вместо положителен ефект се получава отрицателен като се изхвърлят в атмосферата стотици и хиляди м3 затоплен котелен въздух за денонощие:-(
Даже видях и снимка на колега, който е сложил и термометър на димоотвода след регулатора!
Какво мери?
rosso666 - специалист
Колега шопе понеже съм решил да си поставя регулатор на тягата на комина ми е интересно по какъв се регулира при поставянето.гледам има противотежест с която се регулира нещо,но до там са ми познанията.
Ще съм благодарен за малко разяснения
gnt69 - майстор
Много сложно стана тука. Ако тия швейцарците в CERN прочетат написаното директно ви вземат на работа да намерите има ли в пелетния котел Хигс бозон. :partyman:
шоп - майстор
rosso666 написа:
Колега шопе понеже съм решил да си поставя регулатор на тягата на комина ми е интересно по какъв се регулира при поставянето.гледам има противотежест с която се регулира нещо,но до там са ми познанията.
Ще съм благодарен за малко разяснения
Писал съм в няколко теми, не ми се търси сега ( едната тема май беше виадрус на пелети)
с две думи: не трябва да се изхвърля топъл котелен въздух навън-грехота е.

Или регулатора трябва да е над котелното в неотоплено помещение или ако е в него да е захранен с въздуховод с външен студен въздух.
vrangelov - специалист
Вичи написа:
Упорито момче си. В спецификацията на котела се изисква тяга на комина от 0.1 до 0.2 HPa.Това са нищожни стойности спрямо напора на вентилатора. Тягата се изчислява по формулата

p ст. = H. ( ρвх - ρдг ) . g.z

където:
H( m) - вертикална денивилация на комина
ρвх кг/м³ - плътност на въздуха (от таблица) м/у 1,25 при -10° и 1,1 при +25°
ρдг = 366/Tдг - масова плътност на димните газове, Tдг - температура на димните газове в К.
g = 9.81 - земното ускорение
z = 0.9 - коефициент за осигуряване на разпалване (от 0,8 до 0,95)

Като заместя получавам стойности между 110 -185 Pа, в зависимост от външната температура. Т. е. дори при +25 гр. външна комина си е в параметрите и тягата му не влияе на работата на котела.
Ти очевидно вярваш, че регулирането на тягата прави чудеса, но не там е заровено кучето.
Поздрави!
Здравей Вичи,

Регулирането на тягата не прави чудеса. В предния ми пост просто се опитах да изясня, че вторият вентилатор не може да замести регулатора на тяга. Това са две различни неща. Дали има нужда от него, би трябвало да го знае производителят на котела.
Формулата, която си дал е много хубава, но аз имам съвсем малки забележки към нея.
Първо. Трябва да се отбележи, че тази формула важи за неподвижен газ. Димът, който се движи в комина се трие в неговите стени и вследствие на това триене имаме пад на налягане. Падът на налягане зависи от гладкостта на стените на комина, неговата площ и скоростта на газа... Колегата шоп ме е допълнил. Падът на налягане във формулата е приет за незначителен, но все пак го има.
Второ. Трябва да се отбележи, че плътността на газа е зависима освен от неговата температура и от неговото съдържание на CO2. Повишаването на съдържанието на CO2 на газа повишава неговата плътност. Във формулата е прието, че съдържанието на CO2 е винаги еднакво и затова плътността на газа винаги е 366/Тдг. Харесва ми как е опростено.
Трето. Коефициентът за осигуряване на разпалване трябва да бъде махнат от формулата, защото той е бил вече предвиден от производителя. Иначе става двойно подсигуряване.

Стойности между 110 и 185 Pa са нереални и са много далече от изискванията на производителя от 10 до 20 Pa (от 0.1 до 0.2HPa). Хекто(H) значи 100 (сто).

dp = h . g ( ρвх - ρдг )

където:
dp - подналягането в комина в N/m2
h (a)- активната вертикална денивелация на комина в метри (ще предположим 8m)- m
ρвх - плътност на въздуха (взимаме твоето 1,25 при -10°) в kg/м³
ρдг = 366/Tдг - плътност на димните газове (взимаме 120°C) в kg/м³
g = 9,81 - земното ускорение в N/kg

dp = 8 . 9,81 ( 1,25 - (366/(273.15+120))
dp = 78.48 ( 1,25 - (366/393,15)
dp = 78.48 ( 1,25 - 0,93)
dp = 78,48 . 0,32
dp = 25,11Pa

Подналягането е 25Pa

Не се заяждам. Напротив. Харесва ми, че си се потрудил, затова се опитвам да ти помогна и да те допълня доколкото са ми силите.

Поздрави!
filmatoplo - майстор
Писах ама изчезна нещо, и при вас ли сайта е някакъв черен, та подналягането е в Ра - паскали, скалата на регулатора е в диапазон 15-30 паскала.почти съвпада с мощността на котлите в този диапазон.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: