Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kok - специалист
За това най-добре с термостатичните вентили да ти е мирна главата.[/quote]

вентилите са си ясни регулираш си в всяка стая на колко гр. да ти затваря притока ама като затвори в всички стаи вентилите и котлето достигне темп. при която му е зададено да се изключва кой ще му каже да се включи :? :?:
syncho - майстор
kok ми то самото котле трябва да си я има тая опция вградено. Като падне под еди какви си градуси (обикновенно делта Т > 15С) възобновява работа. Мога да гарантирам, че в една затоплена къща трудно ще падне температурата на водата с 15С за 2-3мин. Даже до колкото ми е известно този елемент от контролера трябва всички пелетни котли да го имат. Не вярвам някой да си го е спестил. Поне Extraflame, Orlanski и турските знам, че ги имат тези неща със сигурност.
kok - специалист
не ми следиш мисълта :wink: мен ме интересува темп. в помещенията а не темп. на водата в системата или в котела :wink:
syncho - майстор
kok следя я. Сега проследи моята :) :wink: . Нагласяш си термоглавите в стаите - те отварят и затварят и си поддържат зададената температура. При прегряване на котела (няма необходимост от топлина в стаите) котела изключва и влиза в изчаквателен режим (охлаждащ също) като помпата работи. Когато температурата в стаите почне да пада, вентилите ще отворят и ще нахлуе все още топлата вода от котела и ще се охлади, затопляйки помещението. По този начин температурата на водата ще пада по-бързичко и котела като му падне температурата под определената стойност ще се усети, че има нужда от него и ще се запали. Просто нещата са достатъчно навързани, за да могат да бъдат и по-простички.
gogomil - напреднал
Привет,
днес ми вързаха стайния термостат. И при мен след като спре на зададената температура котлето ,
температурата в стаята се вдига още малко. Следва дъъъълга пауза :rolleyes: ....( междувременно температурата
на котела се охлажда до 40 градуса) пак се запалва горелката. Отказаха ми да сложат капилярен термостат да изключва
помпата с аргумента ,че котлето е предвидено за пиролиза ,водата в него била към 70 литра и служела за буфер , а спирането на помпата е със съмнителна файда ,но води до конденз в котела....???
filmatoplo - майстор
:) Топло-топло , близо сте до разгадаване на логистиката , има още 4 месеца зима все някой ще го измисли.
kok - специалист
Я СЕГА ДА ТИ ПРОСЛЕДЯ МИСЪЛТА
syncho написа:
kok следя я. Сега проследи моята :) :wink: . Нагласяш си термоглавите в стаите - те отварят и затварят и си поддържат зададената температура.ДО ТУКА ВСИЧКО Е ОК При прегряване на котела (няма необходимост от топлина в стаите) котела изключва и влиза в изчаквателен режим (охлаждащ също) ТУК СЪЩО ВСИЧКО Е ОК като помпата работи.Е ТУК ЗАВИСИ ОТ СИСТЕМАТА НО ВСЕ ОЩЕ ВСИЧКО Е ОК Когато температурата в стаите почне да пада, вентилите ще отворят и ще нахлуе все още топлата вода от котела и ще се охлади, затопляйки помещението.ТУКА ВЕЧЕ МОГА ЛИ ДА ТЕ ПОПИТАМ С ВСЕ ОЩЕ ТОПЛАТА ВОДА ОТ КОТЕЛА КОЯТО ДОСЕГА СЕ Е ВРЪТКАЛА НЕ СЕ ЗНАЕ КОЛКО ВРЕМЕ И КАКВА И Е ВЕЧЕ ТЕМП. С КОЛКО ЩЕ ПОВИШИ ТЕМП.В ПОМЕЩЕНИЯТА НО КАКТО И ДА Е :? По този начин температурата на водата ще пада по-бързичко и котела като му падне температурата под определената стойност ще се усети,Е ТУКА ВЕЧЕ СУПЕР ПРЕИГРАВАШ "ТОЙ ЩЯЛ ДА СЕ УСЕТИ" :lol: :lol: НИЩО НЯМА ДА СЕ УСЕТИ ПРОСТО ЩЕ ВКЛЮЧИ ЗАЩОТО МУ Е ЗАДАДЕНО КАТО ПАДНЕ ВОДАТА НА 40ГР ПРИМЕРНО ДА СЕ ВКЛЮЧИ че има нужда ЕЙ ТУКА ВЕЧЕ ИЗТЪРВАХ МИСЪЛТА ТИ ТОЙ (КОТЕЛА ДЕ) ГЛЕДАЙ ДА НЕ ИЗТЪРВЕШ СЕГА МОЯТА МИСЪЛ :wink: :lol: )от него и ще се запали.ЗАЩО ЩЕ СЕ ПАЛИ ЗНАЕ ЛИ ТОЙ КОЛКО ГР. Е ТЕМП. В ОТОПЛЯВАНИТЕ ПОМЕЩЕНИЯ :? ИЛИ ЗАЩОТО ТОЙ Е УМЕН И СЕ "УСЕЩА" САМ КВО ТРЯБВА ДА ПРАВИ АМА АЗ НЕ ИСКАМ ТОЙ ДА СЕ УСЕЩА ИСКАМ КАТО МУ КАЖА ПАЛИ СЕ КОГАТО ТЕМП. В ЕДИ КОЯ СИ СТАЯ ПАДНЕ НА 21ГР И СЕ СПРИ КОГАТО Я НАПРАВИШ НА 24ГР Просто нещата са достатъчно навързани, за да могат да бъдат и по-простички.ЕЙ ОТ ТОВА ПО ПРОСТО НЕМОЖЕ ДА БЪДЕ
kok - специалист
а това с конденза в котела аз още не съм видял и капка някъде не знам на вашите котли как е :?
syncho - майстор
Ти сега ми се хващаш за думата. Много добре разбра какво искам да ти кажа. Конденза, ако искаш да го видиш изчакай да ти изстине системата хубаво (отиди на почивка на планината например и се върни). Да ти падне температурата на водата до към 20-тина градуса мисля, че е достатъчно, запали котела и гледай хубаво вътре как се образуват капки по водната риза... Това не зависи от котела/печката/камината/каквото и да било. Това са физични закони, срещу които не можеш да се бориш.... то можеш де, но изхода е все един и същ :)
joro_vn - специалист
Жорка нали котела ти е пелетен :wink: би трябвало да е изолиран много добре :wink: тогава каква "околност" ще топли :? и защо трябва да ти върти водата докато падне темп. на 55гр примерно :? котелът може да истива бавно но в него вече не гори огън колко време ще отдава камерата 1-2-3минути :? гаранция че за не повече от 10-12мин. водата ти в системата е паднала от 80 на 55гр (имам предвид с въртяща водата помпа) :wink: и май се получава че охлаждаш водата в котела :wink: аз съм писал назад в темата как е при мен спира котела спира и помпата а водата в котела (понеже той е изолиран доста добре) изстива мнооооого бавно и когато дойде ред да се включи котела той тръгва с температура на водата 40-45гр(в котела) а не с 20-25гр с което скъсява времето на работа необходимо за затоплянето на обекта :wink: замисли се малко :wink: и това не е теория а практика :lol: колко съм дремал до котела да засичам и следя :lol: така че ако някой иска може да пробва тази схема :wink: :lol:
Изолиран котела - грънци. Ерато са я оплескали в това отношение. На страничните и горния капак има залепена 3 см вата, а между капаците и корпуса на самия котел има към 1-2 см междина. Е в тая междина свободно си циркулира въздух и се охлажда котела с водата барабар. И са налице загубите при работа разбира се, като водата е 80 и нагоре градуса. Затова купих от Бриколаж 2 листа 3 см дебела вата каширана с фолио и почти без усилие я добавих острани и отгоре. Проблема е откъм тялото с бункера, там няма как да разглобя, затова уплътних по краищата доколкото можах. Е, сега изстива много по-бавно.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: