Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пон фев 29, 2016 12:14 pm, променено общо 2 пъти.
andy_forresite - майстор
Понеже не искам да пробивам 80-100 мм дупка в стената зад камината ниско долу, щото отивам към комшията и по-точно в гаража му, може ли подаването на въздух от вън да направя пак с 80 мм диаметър тръба, която да минава над тръбата "кюнец"? Двете тръби да се движат по чупките в стаята заедно една над друга, като кюнците ще са отдолу за да загряват въздушната тръба. В пресечната точка на тези две тръби в стената с някакъв топлообменник да се загрява въздуха за камината от горещите димни газове, кюнците тръгват нагоре в комина, а въздушната тръба да продължи още 50 см напред, 90° коляно и последни 100 см нагоре към тавана ми? Ще я завърша пак с коляно 90° и ще му сложа метална цедка против пришълци и извънземни.
Кюнеца ми идва 150 см нагоре, 50 см надясно водоравно, 45° коляно нагоре, 100 см тръба, пак коляно 45° да изправи и съм в розетката.
Същото е и за въздуха, но с допълнителен път 50 см напред и още 100 см нагоре.

Мисълта ми е наистина ли е необходимо да се достави затоплен въздух за камината на пелети? Опасявам се че топлия въздух ще се опита да избяга нагоре и камината няма да успее да си го засмуче :?
andy_forresite написа:
Понеже не искам да пробивам 80-100 мм дупка в стената зад камината ниско долу, щото отивам към комшията и по-точно в гаража му, може ли подаването на въздух от вън да направя пак с 80 мм диаметър тръба, която да минава над тръбата "кюнец"? Двете тръби да се движат по чупките в стаята заедно една над друга, като кюнците ще са отдолу за да загряват въздушната тръба. В пресечната точка на тези две тръби в стената с някакъв топлообменник да се загрява въздуха за камината от горещите димни газове, кюнците тръгват нагоре в комина, а въздушната тръба да продължи още 50 см напред, 90° коляно и последни 100 см нагоре към тавана ми? Ще я завърша пак с коляно 90° и ще му сложа метална цедка против пришълци и извънземни.
Кюнеца ми идва 150 см нагоре, 50 см надясно водоравно, 45° коляно нагоре, 100 см тръба, пак коляно 45° да изправи и съм в розетката.
Същото е и за въздуха, но с допълнителен път 50 см напред и още 100 см нагоре.

Мисълта ми е наистина ли е необходимо да се достави затоплен въздух за камината на пелети? Опасявам се че топлия въздух ще се опита да избяга нагоре и камината няма да успее да си го засмуче :?
Малко трудно ше си представя ко ти е в главата,но сичко може.
Ако си погледнал снимката от горния линк и го направиш по подобен начин,няма къде да избяга затопления въздух.
На снимката се вижда мижавия топлообменник какво може,а го качих във връзка със спора ,по назад в темата ,относно топлообменника на Боби.
Неговия е съвършен,сравнено с моя , а се вижда температурата,която достига. Максимум от 70 градуса при вода 80,димни газове 130.
Не зная дали е добре да се подава толкова висока температура.
bobi65 - специалист
andy_forresite , така както си го замислил при старт на горивният процес ще се имаш проблеми.. защото ще неутрализираш тягата която имаш от височината на комина.. едната ще е в противодействие на другата.. Или трябва да палиш и да загрееш първо комина и тогава да превключиш ,или да си сложиш едно каналното вентилаторче . засмукването трябва да е от ниското .. в твоята идея има хляб но само с вентилаторче..
http://pestimenergia.bg/shop/category/6 ... atori.html
andy_forresite - майстор
При мен тягата е на обратно. Колкото по-студено е навън, толкова по-слабо горят дървата. Ако я запаля лятото при 35 гр да печа чушки :) , тягата ще се чува като приглушено бучене. Сега като я запаля, първите 20-30 минути се чува как тегли (бучи), пламъкът е жълт, пъргав и изтеглен във височина. След 2 часа става оранжев, нисък и един такъв вял, без много живинка в него... става за поддържане на някаква t°. Подобрение с времето няма.
Най-много студ бера когато стане минус 15-20 градуса - е точно тогава не ще да гори. Цепя ги на моливчета и не ще и не ще. И щом стане +5+10 навън, с две дървета към 1,5 кг общо, тръгва да вдига 70° на водата. Ще се мре от жега и трябва да притварям клапата за тягата. При положителни температури, като сега, чистя светло сива пепел от чугунените плочи и керемидени сажди от отворите на клапите, а при отрицателни t° всичко е в наситено черно (като липса на кислород). Явно атмосферното налягане при мен пада много и в това ще да е разковничето. В студените дни пушекът, когато го има, по принцип не пуши комина след 20 минутно горене, не отива нагоре, а върви хоризонтално и понякога дори пада на 2 метра от земята. Видя ли тази гледка, значи трябва да си обличам дебелия пуловер.
шоп - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
Ако тази температура не бърка вентилатора на горелката няма никакъв проблем.

Ако имаме естествена тяга или смукателен вентилатор на димогазовете е желателно да подадем и 200-300 и нагоре градуса затоплен въздух. Това подобрява горенето. Много руски конструктори правят от неръждаеми или шамотни материали именно такова подгряване на първичният и вторичен въздух.
Ефекта е невероятен особено ако горивната камера е ошамотена. Могат да се горят бездимно дори и автомобилни гуми.
bobi65 - специалист
andy_forresite написа:
При мен тягата е на обратно. Колкото по-студено е навън, толкова по-слабо горят дървата. Ако я запаля лятото при 35 гр да печа чушки :) , тягата ще се чува като приглушено бучене. Сега като я запаля, първите 20-30 минути се чува как тегли (бучи), пламъкът е жълт, пъргав и изтеглен във височина. След 2 часа става оранжев, нисък и един такъв вял, без много живинка в него... става за поддържане на някаква t°. Подобрение с времето няма.
Най-много студ бера когато стане минус 15-20 градуса - е точно тогава не ще да гори. Цепя ги на моливчета и не ще и не ще. И щом стане +5+10 навън, с две дървета към 1,5 кг общо, тръгва да вдига 70° на водата. Ще се мре от жега и трябва да притварям клапата за тягата. При положителни температури, като сега, чистя светло сива пепел от чугунените плочи и керемидени сажди от отворите на клапите, а при отрицателни t° всичко е в наситено черно (като липса на кислород). Явно атмосферното налягане при мен пада много и в това ще да е разковничето. В студените дни пушекът, когато го има, по принцип не пуши комина след 20 минутно горене, не отива нагоре, а върви хоризонтално и понякога дори пада на 2 метра от земята. Видя ли тази гледка, значи трябва да си обличам дебелия пуловер.
Както си го описал ми звучи че или коминът ти е с много малка височина и има някаква прилична тяга при хубаво време и безоблачно (ниско атмосферно налягане ) Тогава собствената тяга +тази на горещите газове става достатъчна тягата. В лошо време и високо налагане и ниски облаци просто натискът е по голям от силата с която се дигат газовете..

затова направи като моят регулатор на тягата (корабен регулатор) той запазва тягата и при ниско и при високо атмосферно налягане , или слагай вентилатор някъде .. дали на комина или на входящият въздух ти реши.. димният требва да е високотемпературен а другият какъвто ти попадне.
Ако коминът ти е гола външна тръба го изолирай.. иначе си е мъка..
шоп написа:
Трифон П.Трифонов написа:

Ефекта е невероятен особено ако горивната камера е ошамотена. Могат да се горят бездимно дори и автомобилни гуми.
https://goo.gl/photos/toY7q1dJSFLVk6ak9
Тоя Бош , не виждам къде може да се нареди шамот,освен около главата на горелката,та дори и да махна разделитела на бункера. Без него ,димните газове, фърчът с 240,на пълна мощност. За следващият сезон ще правя и турболатори.
Не знаех, че мога да правя заварките като купени,затова не почнах от тях.
Вичи - специалист
Разбрах смисъла на регулатора на тяга. Подведох се, защото досега само веднъж ми се налагало да смятам тягата на комин - за външно барбекю. Там идеята е колкото повече, толкова по - добре (по - малко ще връща и дими), горната граница е да не засмучи комина кебапчетата. В оптимизацията, чрез ограничаване на свръх тягата има резон, всяко кюмбе има клапи на входа и изхода. Въпроса е, какъв е ефекта при котел с два - три хода и съответното голямо съпротивление и два - три вентилатора и голям принудителен напор. Просто колебанията на естествената тяга са относително малки. А и охлаждането на котелното ще редуцира ефекта. Все едно при избора на циркулационна помпа да отчиташ естествената гравитацията- има я, но е пренебрежима.За разлика от буфера например, който се изисква от някои производители, аз поне не съм видял котел на пелети, дори с препоръка да се монтира регулатор. Даже в реализирането на икономии, принципа "от много глава не боли" не е много верен, важна е и цената и положените усилия.
Разсъжденията са лични и непретенциозни, възможно е и да не съм прав.
Christo - майстор
Сега котелът ми си има вентилатор на димните газове и всичко е ОК. Когато бях с котел самоделка на дърва имах проблем с тягата на комина, когато е студен, или в по-топли дни. Пробвал съм какво ли не. Най-добър резултат съм имал, като херметизирах доколкото можеше котелното и вкарвах принудително въздух под налягане отвън. Например нещо такова: https://vikiwat.com/ventilator-promishl ... 00m3h.html Бях го монтирал на едно прозорче, като стъклото беше заменено със шперплат, в който се прорязва квадратен отвор за турбината. После след разгарянето се отваря от някъде за да има свободен достъп на въздух. Дано съм бил полезен. Поздрави на всички!

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: