Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
шоп написа:
... вместо положителен ефект се получава отрицателен като се изхвърлят в атмосферата стотици и хиляди м3 затоплен котелен въздух за денонощие:-(
шоп написа:
Преминаването на много малко студен въздух върши тази работа.
Разбира се, който иска може да си я монтита в котелното и за да се стабилизира тягата през клапата да се изхвърля огромно количество затоплен въздух
Как въздухът е малко, когато е студен, а когато е топъл е стотици кубични метра :?
Освен това, ако въздухът в котелното е по-топъл, се предполага, че то е добре изолирано, а не е ветрилник. Съответно помещението има своето вътрешно съпротивление при преминаването на въздуха, за разлика от изпълнението с регулатор поставен отвън.
gnt69 - майстор
Направо става турбо с интеркулер. :partyman:
6osi6 - майстор
bobi65 написа:
.. никакви " Зетки...
При добре уплътнено помещение "зетката" прави допълнителен баланс на тягата на комина. При комин 11 метра има полза от нея. Когато вентилаторът не работи, "зетката" противодейства на комина със своята тяга и 2 метра съпротивление в посока обратна на неговите :yawinkle:
шоп - майстор
6osi6 написа:
шоп написа:
... вместо положителен ефект се получава отрицателен като се изхвърлят в атмосферата стотици и хиляди м3 затоплен котелен въздух за денонощие:-(
шоп написа:
Преминаването на много малко студен въздух върши тази работа.
Разбира се, който иска може да си я монтита в котелното и за да се стабилизира тягата през клапата да се изхвърля огромно количество затоплен въздух
Как въздухът е малко, когато е студен, а когато е топъл е стотици кубични метра :?
Освен това, ако въздухът в котелното е по-топъл, се предполага, че то е добре изолирано, а не е ветрилник. Съответно помещението има своето вътрешно съпротивление при преминаването на въздуха, за разлика от изпълнението с регулатор поставен отвън.
Май подценявате каква мошна помпа се явява димохода и тягата му.

Малко студен въздух веднага намалява и регулира тягата. Обратно ако въздуха,който преминава през регулиращата клапа е топъл( 25 градуса да кажем) през него преминава доста повече въздух за да имаме ефект. И този топъл въздух изхвърлен през комина е загуба. Все едно постоянно имате открехнат прозорец.

Като цяло негативите са повече от плюсовете при тази клапа.
Едно добре уплътнено котле няма нужда от тези добавка за 100 лева. Ако тягата на комина е прекалена, една проста шибърна заслонка като на виадрусите си върши перфектна работа. Ако пък котела е с вентилатор ( всмукателен или нагнетателен) клапата няма да доведе до нищо положително.
gnt69 - майстор
Благодаря на шоп за мнението изясниха ми се нещата, както писах двайсетина мнения по горе клапите са като шмиргелите. :partyman:
6osi6 - майстор
filmatoplo написа:
Имам разни идеи които могат да поправят нещата за въздух отвън ама жената ще ме изгони вече от къщи с моите техники :-D
Ако искаш да те изгонят по-бързо тук имам една схема за въздух на вътрешна камина точно като за теб и за Шопа :)
Прикачен файл:
wizualizacja.jpg
Взима въздух отвън, след това го разпределя с тройник към котела и към кутия за клапата, която в този случай черпи само отвън и се свързва към комина след топлообменника. На кутията може да се направи отвор за вкарване на въздух и отвътре.
Бе тука май си пишете хипотетично,на база размисли и страсти...............
.........Някой със собствен опит?
Аз нямам монтиран регулатор,само съм виждал такъв,монтиран на чужда инсталация.
Собственика се съмняваше ,че има нужда от него,докато условията не го потвърдиха.
Друг е въпроса до колко е оправдана инвестицията,съобразно реализирани икономии от стобилен горивен поцес.,както един колега по горе писа.
В някакъв сайт прочетох,че давал до 30 процента икономия на гориво?!!!
Ще монтирам такъв , но самоделка,щото 100-150лв. не ми се дават без да съм убеден,че ще ми се върне инвестицията,въпреки убеждението от ползата.
Evgeniy - майстор
шоп написа:
Едно добре уплътнено котле няма нужда от тези добавка за 100 лева. Ако тягата на комина е прекалена, една проста шибърна заслонка като на виадрусите си върши перфектна работа. Ако пък котела е с вентилатор ( всмукателен или нагнетателен) клапата няма да доведе до нищо положително.
Това не е много сигурно за пелетна горелка. Силните пориви на вятъра отварят клапата почти на макс. Тъй като дебита на вентилатора силно зависи от налягането, при такива мощни пориви, определено минава повече въздух през горелката, отколкото трябва за нормалната и работа. Колко - зависи от разликата в нялягането и характеристиката на вентилатора. Трябва да се измери за да се оцени дали има смисъл. За мен има, защото виждам колко променлива е тягата при пориви на вятъра.

Моят е за 60 лв.
6osi6 - майстор
gnt69 написа:
... изясниха ми се нещата, както писах двайсетина мнения по горе клапите са като шмиргелите. :partyman:
:? Тези от Дефро и те сложили "шмиргели" и керамични плочи в котлите си :mrgreen:

Прикачен файл

DEFRO KOMPAKT MAX.jpg
DEFRO KOMPAKT MAX.jpg (89.37 KиБ) Видяна 1625 пъти

Прикачен файл

220812120134akm-uni-przekroj.jpg
220812120134akm-uni-przekroj.jpg (84.11 KиБ) Видяна 1625 пъти

Прикачен файл

110914125220ekr-razrez.jpg
110914125220ekr-razrez.jpg (90.08 KиБ) Видяна 1625 пъти

Прикачен файл

110914014936dd-razrez.jpg
110914014936dd-razrez.jpg (86.61 KиБ) Видяна 1625 пъти

Прикачен файл

110914014454ked-razrez.jpg
110914014454ked-razrez.jpg (99.03 KиБ) Видяна 1625 пъти
6osi6 - майстор
Evgeniy написа:
при такива мощни пориви, определено минава повече въздух през горелката, отколкото трябва за нормалната и работа.
При мощни временни пориви хвърчат недогорели пелети и ако горелката не е с въртяща горивна решетка, на горете то му се ххава ххххата.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: