• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 18
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
Да petar59, бъркаш, но не си виновен ти, а брошурите, от които гледаш.
Колекторите е неправилно да се дават на литраж бойлери! Това е направено за облекчение на хората, но в тази сметка има заложена много голяма грешка и презапасяване. По-горе ти писах да сравняваш нагревна площ. Една тръба има абсорбираща площ по-малка от нейният диаметър по дължиата и. Някъде трябва да е дадена тази нейна стойност. Сравняват се абсорбиращите площи умножени по тяхното КПД на 2-та вида колектори.
Примерно вакумен колектор SA-1800/58-24 има площ от 1,83 м² и в режим отопление на басейн той работи с КПД 85% т.е. може да усвои максимум 1.83х1000х0,85=1555W при интензитет на слънчевото греене 1000 W/м². Плосък колектор Standart 2,7 има КПД 75% и площ 2,23 м², той може да усвои 2,23х1000х0,75=1672W. Двете стойности са почти едни и същи, значи трябва да се сравняват цените на тези 2 колектора. Вакумният струва 1310 лв., а плоският е 520 лв.
Получаваш с 117W повече от 2,5 пъти по-евтин колектор.
В тези рекламни брошури има още много грешни данни! Примерно КПД-то там е дадено като точна стойност, но то не е едно и също за различните режими на отопление. За басейните съм ти писал, че КПД-тата почти се изравняват, за това ти пиша да минеш на по-евтините колектори.
Размерите на вакумният колектор SA-1800/58-24 са 2х2 метра, а на плоския Standart 2,7 са 1.2х2,1 метра. Т.е. плоския е с по-голяма мощност на по-малко място.
petar59 - помощник
AntonBM. прегледах внимателно твоето мнение и мисля че бъркаш в следното:
1. цената на SA колектора с 24 тръби е за тези с медните тръбички. SG нямат такива и са доста по-евтини - с 48 тръби е 1449 лв с ДДС по това което е написано.
2. ако приемем че, SG е с 24 тръби то цената му ще е горе долу наполовина - 750 лв с ДДС и е за 200 лтр.
3. къде е грешката плосък за 150 лтр работи по-добре от тръбен за 200 лтр,а ти казваш че, тръбните са по ефективни с 10% от плоските.
честно казано се съмнявам. комшията има термосифон 150 литр с 15 тръби и работи перфектно. така може да приемем че една тръба е за 10 литра. то тогава няма място за сравнение между плоския и вакумния като цена. всички тези пресмятания са теоретични, а това че, термосифонката с 15 тръби топли 150 лтр съм го видял.
bobivg - специалист
@Филама ето какво са казали от Viessmann (например)
“разность температур воды в плавательном бассейне
(подающая магистраль теплообменника) и в обратной маги-
страли контура гелиоустановки макс. 10 К”
petar59 - помощник
filmatoplo: като ще плащам да го топля не е ли по добре термопомпа за басейн?
AntonBM - специалист
Няма грешка. За колекторите серия SG190-1800/58-48 дават нагревна площ 3,66 m² при цена на колектора 1450 лв. Той може да усвои 3,66х1000х0,85=3111W. Подобна мощност може да се получи от 2 бр. Standart 2,7. Те имат мощност 2х2,23х1000х0,75=3345W и струват 2х520=1040 лв.
Пак излиза, че с 2 плоски получаваш с 234W повече при цена на колекторите с 400 лв. по-малко.
И стига с тези литражи! Това е опростено, не техническо определяне на необходимата бройка колектори.
Термопомпата е по-скъпият начин за отопление. При нея фактора на преобразуване на енергията е средно COP=3,5, при слънчевите инсталации COP-a достига 400-500. Енергия се влага само за циркулация на водата (помпата) а топлината е безплатна – от слънцето. Все пак и термопомпата си има предимства – топли и нощем...

П.П. в режим отопление на бойлер през зимата нещата са коренно различни! Тогава КПД-то на плоските е под 40%, а на вакумните се запазва висок – 70%. Т.е. същите тези 2 плоски ще имат топлинна мощност 2х2,23х600х0,4=1104W, а вакумният ще е 3,66х600х0,7=1537W. Значи наистина той ще топли повече, но това е, когато грее бойлер и на вън е студено! За басейни нещата са различни – там плоските са по-изгодни.
Аз нямам изгода от продажбата на плоски колектори – не съм им рекламен агент! Ако държиш да си хвърляш парите на вятъра – давай, няма да ти преча.
petar59 - помощник
AntonBM. ИМА ГРЕШКА. не знам къде е! но след като прочетох доста за плоски и вакумни колектори стигам до следният извод: твоето пресмятане някъде е грешно. не може плосък панел предлаган за 140 лтр да замести колектор с вакумни тръби за 200 лтр, че дори и да е по добър. няма логика.
не се обиждай, просто така мисля.
разгледах тези страници: http://www.emde-solar.com/%D1%82%D0%B5% ... 0%B8%D0%B8 , http://www.bnns.bg/index.php/Narachnik/ ... lacii.html
bobivg - специалист
И тук ли има грешка? Това са данни от фирма която предлага и двата вида колектори (А и В са плоски, C и D вакуумни).
Прикачен файл:
untitled (Small).JPG
untitled (Small).JPG (51.42 KиБ) Видяна 4261 пъти
Ето и още една картинка за онагледяване на формулите.
Прикачен файл:
untitled1 (Small).JPG
untitled1 (Small).JPG (32.38 KиБ) Видяна 4261 пъти
armagedamian - специалист
AntonBM написа:
На 3-ти лист от тази тема има схема за отопление на басейн. Не е сложна и става за свързване на повечето басейни. Някои басейни имат различна схема на циркулация, но повечето са с подобна на тази в схемата.
armagedamian, си е избрал вакумни колектори. Хубави са, но техните предимства се изявяват при ниски външни температури и високи температури на загряване на бойлера. Тогава тяхното КПД е по-високо от това на плоските (защото имат по-малки топлинни загуби). В режим отопление на открит басейн КПД-то на плоските е почти същото, каквото е на вакумните. Аз лично бих сменил вакумните с плоски, защото за същите пари ще мога да монтира по-голяма площ (съответно - топлинна мощност) и ще мога да загрея басейна до по-висока температура по-бързо. Нормалният режим, в който ще се ползват слънчевите колектори при подгряване на басейна е с около 10-15° по-висока от температурата на басейна, т.е. не много висока и близка до температурата на външният въздух. Тогава загубите в колектора са ниски, а КПД-то високо и плоските почти се изравняват с вакумните като ефективност. Няма нужда плоските да са със селективно покритие! Температурата на нагревната повърхност няма да е висока и ще има ниско излъчване на IR-лъчи от тях, така че в случая и най-евтините вършат работа.
Препоръчвам ти - наблегни на бройката пред качеството! Ще спечелиш повече енергия (топлина). Това важи само за отопление на открити басейни. Ако говорим за бойлери или отопление на къща нещата са различни.
Този избор на колектори е наложен от това .че системата е планирано да работи целогодишно,а приоритета все пак е на бойлерите.Така ,че това обосновава избора ми на колектори,още повече че няма отоплителна инсталация,която да подгрява водата през зимата.Напълно съм на ясно с предимствата на вакумните колектори и това е причината да се спра на тях.Идеята ми е да подгряват вода в сезоните с по-слаба радиация и когато все още консумацията на вода е слаба да дозагрява басейна.Това са месеците Април,Май,Сепрември евентуално.Проблема е в това с какъв процент да презапася системата,така че да загрява по бързо бойлерите и да прехвърля към басейна.20,30 или 50% по голяма колекторна площ да заложа.
Същия ден когато говорих с този клиент бях много афектиран.Беше ми отхвърлена оферта за доставка на 33 емайлирани бойлера по 1000л. и 130 колектора плоски на невероятно ниска цена.Общата стойност на моята оферта беше около 150 хил.лева само материалите.Вместо това клиента си закупи 8 бойлера по 4000л. неръждаеми и 130 колектора Висман на обща стойност 370 хил.лв. без ДДС по думите на инвеститора.Това ме накара да се замисля върху концепцията за ниските цени и това че не винаги те са решаващи.Но човек никога не може да разбере какво е в главата на един инвеститор.Се ла ви!
naskov написа:
armagedamian написа:
.Една тръба затопляла 10л.
Малко са се поизхвърлили си мисля аз :? Ако е истина евала.
Колектора е с рефлектор от долната страна на тръбата и съм склонен да приема че не са завишени показателите.
filmatoplo написа:
При мен се получаваше така- 1 плосък панел на Сънсистем топли 100 литра вода , 1 панел на Висман топли 200 литра вода .За да постигна желания резултат трябва да сложа 10 броя от Сънсистем- срещу 5 броя на Висман , първо спетявам место на покрива , цената за 2 броя Сънсистем е 1200 лв -1 брой Висман е 1600 лв .От разликата в бройката се спестява наполувина -конструкция , свръзки между панелите, тръби и изолация , течност и др. Но качеството на Висмана , изолация ,стъкло,селективно покритие ,бърз лесен и сигурен безрезбови монтаж си заслужава цената ,която не е двойно повече. :wink: Който има место на покрива или в двора -нека да си сложи по евтини панели , но повече на брой.Пеперудите са с директно затопляне на вода в средния главен колектор -ако през тях минава басейнова вода -ще се отлага доста химия във него , която ще влоши топлообмена .И в моя случай ще се получава отлагане в топлообменника , но той е по евтин и лесно сменяем елемент , по лесно може да бъде демонтиран и почистен . :wink: .Дугия вариант за топлене на басейн , е със ПВЦ панели за директно затопляне-виж в Термоикономик.
Малко е пресилено сравнението на 2 броя Сънсистем за 1 Висман.Сигурен съм че двата броя сънсистем ще се справят по-добре от 1 Висман.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 18

Тема "Отопление на басейн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: