• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gadabun - помощник
Мисля че разделянето на кръгове няма да ми реши проблема. Захранващите тръби за колектора също тябва да минат от някъде. Ще кача една скица на помещенията. Къщата е на 2 етажа с абсолютно сходство на 1во и 2ро ниво. Мазето и котелното, където мисля да е разположена бумащината за отопление и топла вода са под стълбите и под гаража. От там произтича, че вертикалните тръби към колекторите трябва да са около тази област. Вариантите за колектори съм ги отбелязал с различно цветове, а именно:
зелен цвят - любимо мое място, но е удачно само за 1ви етаж, тъй като на горния етаж там има стълбищтна площадка и 3-4 стъпала към етаж 2;
син цвят - най-удачно спрямо пространство и съвпадение между двата етажа;
жълт цвят - пак има съвпадение между 2та етажа, но би стеснило коридора, защото първото стъпало към етаж 2 е по-напред, отколкото на скицата, а и трудно ще скрия захранващите тръби;
червения цвят - тук е въпросното стъпало във всекидневната.

Прикачен файл

20190424_221912.jpg
kuuuuuul - майстор
ср апр 24, 2019 1:52 pmgadabun написа:
ср апр 24, 2019 11:59 amkuuuuuul написа:
Това стъпало е много опасно,против изискванията, които са поне три стъпала.Доста хора ще се спъват там.Иначе за подовото си прокопаваш едно каналче и готово.
Ами така са го направили. Къщата я купувам в последствие. За "каналчето" ако съм схванал идеята трябва да е под ъгъл 45° примерно!? Или не съм схванал идеята. Няколко тръби ще има тъй като предвиждам и конвектори за лятно време.
Правилно си схванал за каналчето,а броя на кръговете зависи от квадратурата и наистина е по добре горното ниво да е отделен кръг и колекторите трябва да са по високо от него за да може да се обезвъздушава.
gadabun - помощник
Съгласен съм! Кръговете ще са отделни, но пак трябва да минат през стъпалото. Помещението е разделено на 3 зони - кухня, трапезария и всекидневна. Кухнята и трапезарията са на високото ниво, а всекидневната на по ниското. Всяка от 3те зони ще е на отделни кръгове и то колкото трябва. Не знам защо съм разбрал за колектори отделно. Заблудил съм се в прочита. :?
Много благодаря за съветите. Като ме замъчи нещо ще питам.
Весели празници! :partyman:
kuuuuuul - майстор
Колекторите са там където се събират тръбите от кръговете и там е и помпата и термовентила.
gadabun - помощник
чет апр 25, 2019 4:31 pmkuuuuuul написа:
Колекторите са там където се събират тръбите от кръговете и там е и помпата и термовентила.
Да, това ми е известно. Просто криво разбрах колегата, че трябва да има отделен колектор в по-ниската част на помещението и се зачудих от къде ще минават захранващите тръби. А то колектор в отговора му не присъства. Кръговете ще са си отдрлни за всяка зона и по колкото е нужно.
пет апр 22, 2011 7:55 amLazarGanev написа:
Зависи олко кръга ще заханваш, но за едно жилище тръба с диаметър около 1" е добре. Най-лесно и евтино става с ППР, но е малко компромисно, защото няма кислородна бариера, а за нискотемпературна инсталация е препоръчително да има за да не се въдят микроорганизми и бактерии. Всички други тръби обаче за тези диаметри са доста по-скъпи. Все пак изборът се върти между ППР ф32, мед ф28, стомана 1", а напоследък и неръждавейка. Pex-Al ф32 много трудно ще намериш в наличност, има скъпи фитинги и се работи трудно. Най-много се ползва ППР и мед за този диаметър
Здравей тръба ппр ф 32 достатъчна ли е да захранва подово отопление 100кв.м
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, но как го изрови този цитат? :)
brum - майстор
Кислородната бариера за това ли е - да не се въдят микроорганизми вътре? И че ППР-а няма - няма, обаче не си представям да минава кислород през него.

Иначе има разни инхибитори за подово. Два флакона седят и чакат да ми дойде музата да ви вкарам в системата. Единият беше против бактерии точно.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Помощ за водно подово отопление с термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: