• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 49
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Стаята е таван 25м2 с един малък 1.2х1,2 прозорец и един френски 2.2х2.2м трокал с К стъкло
Две външни стени с 10 см вата и 5 см стиропор външно. Тавана е 50-60 см вата. Двете вътрешни стени още не са изолирани. Само с МДФ ламперия са, граничеща с неотопляем таван.

Тръбите са по 10-11 лв бройката, колектора е 40 лв, въздуховода 9.90лв, вата 1/3 топче( около 10 лв) ал.фолио лепящо - 11лв, вентилатор Ф150, 240м2 - 50 лв, терморегулатор 23лв, крепежни елементи 10 лв. декоративна решетка 6 лв. Стойката е без пари.

Горе долу 500лв.

Вертикалните разделителни ламели ги свързвам към ламелата разделяща колектора първоначално с поп нитове, в последствие с самонарезни винтове ( копчета за гипс картон) По-лесно е!
saraneron - специалист
Вертикалните разделителни ламели ги свързвам към ламелата разделяща колектора първоначално с поп нитове, в последствие с самонарезни винтове ( копчета за гипс картон) По-лесно е![/quote]
Този момент е интересен,как го правиш без да режеш колекторната тръба само през малките отвори за вакумните тръби?Или се режа колектора от страната на отворите за тръбите? И кога слагаш тръбите?
шоп - майстор
При 20 тръбната конфигурация, която ми бе първа и на нея се учех се наложи да срежа колектора отдолу за да го нанижа, защото нямаше място.

Сега вече технологията е отработена :-)) Монтират се тръбите, после в тях се монтират ламелите, нанизва се колктора на тръбите и се сваля целият надолу ( той в горната част си има фабричен отвор с лепенка. После спокойно се монтира разделителната ламела в колектора той се вдига нагоре, уплътнява се и това е.

На въпроса за шума от вентилатора.... той е канален тип и се намира в засмукващата тръба горе в колектора. Много леко се чува, но е по-слабо от шум от климатик.

Когато от отвора излиза 80-90 градуса въздух няма проблеми - все едно е вентилаторна печка-приятно и уютно е, но ако има малки деца трябва да се обезопаси. Баща ми пипна да види и се изгори :-D
Evgeniy - майстор
Браво!

За мен е удоволствие да видя една от идеите ми, която така и не намерих време да доразвия толкова добре реализирана.
Много добро изпълнение и добър ъгъл.

Може да помислиш за засмукване на външен въздух - нещо като клапа и да се превключва. Може и автоматично при превишаване на 65 градуса. Това ще е особено полезно за помещения, склонни към образуване на влага, защото ще комбинира отопление с вентилация. Зимният външен въздух обикновено е по-сух от вътрешния.
kuuuuuul - майстор
Браво :prayer: ,много добре е станало,ама и мястото е толкова удобно за колектори.Да ли може да се регулира дебита според тем. :? и когато тя се повиши много да се увеличи и да се отвори отклонение към друга стая.А бе вместо да спира колектора когато е най ефективен да се употребява произведената топлина.
iceheart - специалист
Браво......получило се супер.... Я кажи от каде си взел терморегулатора и кой модел е, че като го гледам ще ми свърши прекрасна работа за няколко идеики които ми се въртят из главата. Прекрасна работа, адмирации...
ivanovbg - майстор
Бая труд си положил да го направиш. Браво за професионалното изпълнение!

Сега критиките- не към теб, а към системата: Много е висока температура на флуида. Казах ти че си трябва доста повече дебит, а и не са почнали жегите. Никакъв комфорт - 27 градуса е перфектно, но на морския бряг. Как мислиш да терморегулираш? Като гледам след Цветница или най много Великден и ще е излишна тази система, така че се замисли и за радиатора от кола :)
Като се замисля, ако нямаше термоизолация стената щеше сама да се нагрее от слънцегреенето и щеше да си е достатъчно топло, а един прозорец ако беше избил би вкарал същата топлина в стаята без тези тръби, а да не говорим за светлината.
a4o_ivanov - специалист
Отлична направа,който има условия за поставяне може да се захване с направата.На блок ще е малко по трудно поставянето,но не и невъзможно.
шоп - майстор
Благодаря на всички включили се по темата, без Вас нямаше да ми е толкова лесно и щеше да има повече проби-грешки.

Специални благодарности към Евгений, той ми светна крушката с неговата слънчева печка и даде супер идеи и съвети.

Evgeniy написа:
Може да помислиш за засмукване на външен въздух - нещо като клапа и да се превключва. Може и автоматично при превишаване на 65 градуса. Това ще е особено полезно за помещения, склонни към образуване на влага, защото ще комбинира отопление с вентилация. Зимният външен въздух обикновено е по-сух от вътрешния.
Добра идея, в момента съм пробил една дупка колкото 20ст на входящият въздуховод и от там смуче сериозно пресен въздух. До есента ще направя клапа с апаратче от ел.стъкла на кола.
kuuuuuul написа:
Браво :prayer: ,много добре е станало,ама и мястото е толкова удобно за колектори.Да ли може да се регулира дебита според тем. :? и когато тя се повиши много да се увеличи и да се отвори отклонение към друга стая.А бе вместо да спира колектора когато е най ефективен да се употребява произведената топлина.
Мястото наистина е идеално и лесно за монтаж. 10 метра е дълго - южно и до есента ще монтирам още 3 бр колектори за бъдещата мансардата на дъщерята и за хола и спланята ми на вторият ми етаж. Предполагам може да се направи регулиране на оборотите на мотора, но имам идея когато топлината е повече да загрявам бойлери или парното ми.

iceheart терморегулатора е от продавалника за 23 лв от -9 до +99 и захранване 12 волта.
ivanovbg написа:
Сега критиките- не към теб, а към системата: Много е висока температура на флуида. Казах ти че си трябва доста повече дебит, а и не са почнали жегите. Никакъв комфорт - 27 градуса е перфектно, но на морския бряг. Как мислиш да терморегулираш? Като гледам след Цветница или най много Великден и ще е излишна тази система, така че се замисли и за радиатора от кола
Въпрос на усещане. Вкъщи ако е под 24 градуса за всичкини е студено. 27-28 е редовно вкъщи и харесвам да си ходя само по боксерки :-D

Повтарям се, но не ме притеснява енергията в повече, а липсата на добита такава. Терморегулатора мога да го настроя да спира и на 50-60 65 и т.н градуса. Имам идея за топлообменик въздух вода и тогава мога да пренасочвам топлината и да определям приоритетите.Когато не ми трябва топлина не работи вентилатор или помпа системата стига 150 градуса и е в терморавновесие. Още всичко е в суров вид и ще има тунинг, който ще споделя тук разбира се. Не мисля на парче само за тази стая, а комплексно. Прозореца не е е решение за северни стаи и с него не може да се акумулира топлина и да се загрява вода.
ivanovbg - майстор
шоп написа:
Прозореца не е е решение за северни стаи и с него не може да се акумулира топлина и да се загрява вода.
Не е решение за северните стаи, но и да надупчиш цялата къща за тези дебели въздуховоди за да стигнат на северния край също не е решение. Топлината от прозореца се акумулира в мебелите и стените отвътре. За вода си има достатъчно ефективни бойлери и панели дето си работят и зимата.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 49

Тема "Въздушно слънчево отопление с вакумни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: