Няма никаква опасност да омасли системата. Помпата тегли флуид от най-доланата точка на ДБ съда където е чиста вода. Маслото е по-леко от водата и винаги стои на филм отдолу.
Andri01, обикновенно ДБ системите се правят отворени иначе трабва и РС с мембрана.
Ако ти имаш затворена ДБ система изолирана от атмосферата моля за снимки и отговори на въпросите:
1 колко литра флуид има в системата ти?
2 колко литра е обема на ДБ съда за да поеме разширението на флуида от 20 до 95 градуса примерно?
Благодаря!
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Фитилчо
- майстор
170 мнения в "Възможно най-евтината соларна система за топла вода"
Andri01
- майстор
Няма проблем за снимките,но нека е утре,че вече стан а"ракиено"
. Системата ми поема около 12л. дестилирана вода. Съда ми е около 8л.,при неработеща помпа водата в него е около 7л,а като тръгне слиза до 3,5л. как ще се източи системата ,без да се омаслят тръбопроводите или поне съда? А това все някога се налага,нали?

шоп
- майстор
Както вече написах подобна система съм я тествал реално само при отоплителната ми система. При соларната теста предстои в началото на зимният период, когато ше налея и пропилен гликол.
Според мен никой елемент в една соларна система не би се компроментирал при досег с масло или нафта.
П.П правил съм опити с вакумни тръби и неръждаемо гофре в тях и циркулиращо трансформаторно масло за високотемпературно ( 180-190 ) отопление. Всичко е ОК, но прекратих опитите заради риск от пожар и липсата на логика при такава система.
Andri01, колко е налягането ти в затворената ти в 8л. ДБ система при 7 литра при неработещо положение и 3.5 литра работещо. Помпата справя ли се?
Според мен никой елемент в една соларна система не би се компроментирал при досег с масло или нафта.
П.П правил съм опити с вакумни тръби и неръждаемо гофре в тях и циркулиращо трансформаторно масло за високотемпературно ( 180-190 ) отопление. Всичко е ОК, но прекратих опитите заради риск от пожар и липсата на логика при такава система.
Andri01, колко е налягането ти в затворената ти в 8л. ДБ система при 7 литра при неработещо положение и 3.5 литра работещо. Помпата справя ли се?
Andri01
- майстор
Не мога да ти кажа колко е налягането,не съм го мерил. Помпата е Грундфос 26-4 ,СК е на около 2м. / изхода му/ от помпата и няма никакъв проблем.Свободния обем в съда ми е към 4,5л. в работно състояние. Днес я гледах вдигна 78гр. в бойлера/ трябва да огранича температурата май/-излишно висока и само разход на ток
.

Andri01
- майстор
Има начин да не "шурти " водата върху водното огледало. Моя съд е такъв-с два отвора-горния ,над нивото /при спряна помпа/ поема въздуха към СК при тръгване,долния-входа от СК при работа. Това го направих,когато имах проблеми с ръждата в единия от бойлерите/ да не вкарва излишно въздух във водата/. Но въпреки това ,определено НЕ съм привърженик на тази "рационализация" с маслото!! 

шоп
- майстор
1115 написа:Ами за масления филм няма да стане, защото при дрейн бек системата водата от колектора шурти върху "водното огледало" и ще го разпени това масло.
1115, ако водата ти "шурти" в ДБ съда не е особен проблем за масленият филм. Все пак дебита не е 1000 литра за мин и пада не е от 10 метра за да имаш понообразуване, нали?:-)
Друг е въпроса, че ако имаш това шуртене, според мен ДБ съда не е направен както трябва. Има много варианти "падащата вода" да е безшумна:-) Последното е много важно ако Дб съда е в обитаема мансарда.
Какво ти коства да сипеш 200 грама машино масло? Не че с това ще си решиш загубата на почти 5% флуид на ден де.
saraneron
- специалист
Колеги, десетки пъти е писано ,че ДБ системата за домашно ползване/до 4-5 панела/ е препоръчително да е ЗАТВОТЕНА!!! Никакви дупки отвори и тръбички и маслени огледала не са нужни за да се спре изпарението.Като я подкарате да работи просто затваретете достъпа на системата до атмосферата.Херметически!Това е .Няма ДА ПОМПИТЕ налягане,няма разширителен съд ,има си достатъчно свободен обем в дрениращия съд да поеме минималното налягане ,което се получава .Работното налягане е мижаво и няма да доведе до избиване на връзките ,защото в системата има достатъчно свободно място/въздух / за да се поемат температурните разширения на флуида!Няма изтичане на пара в атмосферата!Каквото сте налели ,там ще си стои ,ако няма течове,разбира се!Успех!
fox_vt
- майстор
На моя солар РС е на покрива на блока дупката му отгоре е затапена с тапа от разклонителна кутия гумена с дупка в нея 3 мм.Антифриза е в концентрация -30 градуса самата тапа е сложена за да не се давят пчели и оси в него че става едно мазало.И загуба на вода няма ама и скоро не съм го гледал де
последно напролет.

Тема "Възможно най-евтината соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература