Teodor Boyanov написа:Здравейте! Нов съм във форума и за съжаление се включвам с оплакване.След като се пълни със шлака, това означава че самото горене на пелетите не е качествено, или пелетите са боклук. Дори и да са боклук пелетите, не трябва чак толкова шлака да трупа, така че вероятно проблема е в настройката на горелката. Само немога да разбера, защо при тези проблеми инсталатора ти казва да намалиш вентилатора. Напротив, намаляваш пелетите и/или увеличаваш малко въздуха. Това ще намали доколкото може образуването на шлака. Това че гофрето е светнало говори само и единствено че са се запалили саждите в комина, което за мене е резултат от некачествено горене при което се отделят много сажди, а именно малко въздух и малко време за изгаряне на пелетите.
От един месец съм с камина Golden fire( Marelli) 24kw. За този един месец, смених 3 вида пелети. Държа да подчертая, че пелетите са иглолистни, но от различни производители. Проблемът ми, е следния:
- На второто-третото палене, така наречената "пота" се пълни с нещо като шлака и следователно при пускането на "новите" пелети, започва да пуши и отведнъж пламъка лумва и връща през едни малки вентилационни отворчета, над вратата на камината. Стигнах до там, че на ден я почиствам по 3 пъти, за да не пуши толкова. Пелетите, които ползвам, са ми препоръчани от приятели които са ги ползвали и са много доволни от тях. Обадих се на инжинера, който отговаряше за монтажа на камината и по телефона, ми диктуваше как да намалим вентилаторите и мощността на камината. След тези настройки, резултат нулев. Днес пък, гофрето за изгорелите газове светна, като кюнец на печка чудо. По принцип, комина има много силна тяга и го отдавам на това. Държа да подчертая, че за пръв път ползвам отопление изобщо с камина и водна риза. Ще се радвам, ако някой сподели, ако има представа, защо пуши и връща тоя "туч".
Според мене инсталатора е длъжен да дойде да настрои камината според пелетите, а не да ти казва пипни тука, пипни там. А за пушенето, същата причина, малко въздух спрямо дозата пелети.