• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 78
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jabata - специалист
Teodor Boyanov написа:
Здравейте! Нов съм във форума и за съжаление се включвам с оплакване.
От един месец съм с камина Golden fire( Marelli) 24kw. За този един месец, смених 3 вида пелети. Държа да подчертая, че пелетите са иглолистни, но от различни производители. Проблемът ми, е следния:
- На второто-третото палене, така наречената "пота" се пълни с нещо като шлака и следователно при пускането на "новите" пелети, започва да пуши и отведнъж пламъка лумва и връща през едни малки вентилационни отворчета, над вратата на камината. Стигнах до там, че на ден я почиствам по 3 пъти, за да не пуши толкова. Пелетите, които ползвам, са ми препоръчани от приятели които са ги ползвали и са много доволни от тях. Обадих се на инжинера, който отговаряше за монтажа на камината и по телефона, ми диктуваше как да намалим вентилаторите и мощността на камината. След тези настройки, резултат нулев. Днес пък, гофрето за изгорелите газове светна, като кюнец на печка чудо. По принцип, комина има много силна тяга и го отдавам на това. Държа да подчертая, че за пръв път ползвам отопление изобщо с камина и водна риза. Ще се радвам, ако някой сподели, ако има представа, защо пуши и връща тоя "туч".
След като се пълни със шлака, това означава че самото горене на пелетите не е качествено, или пелетите са боклук. Дори и да са боклук пелетите, не трябва чак толкова шлака да трупа, така че вероятно проблема е в настройката на горелката. Само немога да разбера, защо при тези проблеми инсталатора ти казва да намалиш вентилатора. Напротив, намаляваш пелетите и/или увеличаваш малко въздуха. Това ще намали доколкото може образуването на шлака. Това че гофрето е светнало говори само и единствено че са се запалили саждите в комина, което за мене е резултат от некачествено горене при което се отделят много сажди, а именно малко въздух и малко време за изгаряне на пелетите.
Според мене инсталатора е длъжен да дойде да настрои камината според пелетите, а не да ти казва пипни тука, пипни там. А за пушенето, същата причина, малко въздух спрямо дозата пелети.
То инсталатора, немога да го накарам да дойде, да я настрои. Много настояваше, да взема от техните пелети, но много ще ми е интересно, да им видя физиономията, когато и с техните пелети, работи зле. Благодаря за разяснението, все пак ще давам зор да идват да си я оправят.
jabata - специалист
Teodor Boyanov написа:
То инсталатора, немога да го накарам да дойде, да я настрои. Много настояваше, да взема от техните пелети, но много ще ми е интересно, да им видя физиономията, когато и с техните пелети, работи зле. Благодаря за разяснението, все пак ще давам зор да идват да си я оправят.
За мене е редно да дойде и да си я настрои. Камината не са плочки, лепиш ги и дотам. Пелетната камина е съоражение като колата, което трябва да се поддържа, за да ти служи вярно. И именно затова трябва да се грижи инсталатора, докато тя е в гаранция. И именно сервиза и сервизното обслувжване е това върху което трябва да се концентрират БГ търговците.
Аз мога да ти кажа, намери си сервизния код, пробвай да намалиш пелетите и/или увеличиш въздуха. Но не е там работата. Неможе за камина на 1 месец, да търсиш съвети тука как да я оправяш. Хубаво, ние ще ти дадеме такива, ще се оправиш, но не е там работата. Въпроса е принципен. Какво ли ще се случи, ако нещо се повреди? Сигурно ще те мотаят 2 години.
Настоявай да дойдат, и да оправят всички проблеми, включително и пушенето вътре. Това е камина, и не трябва да пуши вътре. Ако нещо не е наред в уплътненията, нека си оправят боклука.
И сега ако искаш сам да пипаш, преди да правиш каквото и да било, гледай пушека има ли цвят, и горните части от камината където се удря пушека/огъня, какъв цвят са. Трябва след 10 мин. да са бели , ако ли не, направи каквото ти казах. Бялото е признак че горенето е максимално ефективно, саждите са минимални и температурата е максимална.

Преди да променяш каквото и да било, записвай старите настройки, и трябва да знаеш че всичко което пипаш е на твоя отговорност.
Пушекът е гъст и бял, пламъкът е жълт (нормален цвят). В момента в който се разпали, пушекът изчезва. Кода за достъп го знам вече, тъй като инсталатора ми го каза. Не ми се ще да пипам на своя отговорност по настройките, тъй като ми се вижда много сложно и объркано. Не мисля да правя глупости на своя глава, а да си дойдат от сервиза.
jabata - специалист
Чак толкова сложно не е, но изисква малко смелост, и мисъл преди човек да тръгне да пипа. И разбира се, човек трябва да си има понятие какво прави, и да може логически да прецени, промяната на даден параметър какво ще промени, и едва тогава да пипа. Неможе човек който никога не е палил печка на дърва, да тръгне да пипа там. Ако ли пипне, резултата ще е плачевен.
Точно затова и не пипам. :-D Но тук получих доста информация. Благодаря ви за което! :) А относно печката на дърва, аз не се изразих правилно. Не съм си имал работа с такива системи, компютри, параметри и т.н. :-D
Pepop - помощник
Здравейте колеги имам GF 24.Та това чудо на техниката пали когато си пожелае !
Та някой може ли да ми каже Каква е причината? :?
Колко навътре требва да е керамичната запалка?
По напред към горивната пота или по навътре ?! :?
filmatoplo - майстор
Дали пали ,зависи от Пелетите ,тоест от първоначалната доза .
Pepop - помощник
Колко секукди е първоначалната доза при вас колеги?
vencidgenov - напреднал
Pepop написа:
Колко секукди е първоначалната доза при вас колеги?
при мен горивото е 45 сек. и 38% вентилатор.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 78

Тема "ПЕЛЕТНА КАМИНА GOLDEN FIRE мнения и отзиви" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: