• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 42
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
p.v.x - майстор
Всичко е въпрос на приоритети , финансови възможности , а също така и въпрос на вкус.
Във новата ни къща , имаме подово , радиатори , климатици.
Ще има и солар.
Във бъдеще може да има и термопомпа вода - вода , щото има водоем с площ 2000 декара със средна дълбочина 6 метра и температура 12-14 градуса(постояна температура на дъното).
Във зимната градина има и инфра - червено лъчево отопление.
Има и суха камина.
Да си я палим , когато ни е кеф , да си гледаме жив огън.

пп.Израснал съм в апартамент , където се отоплявахме на климатици. Fuji Electric - тогава струваха , майка си и баща си.И още си работят.
preslav - майстор
Hoвoceлckи написа:
preslav написа:
има чилъри
Преди доста време се бях запалил по темата. Най-вече по "вода/вода". Срещнах обаче едни оплаквания, че в последствие дебитът на подземната вода намалявал значително и инвестицията отивала по дяволите. При заравяне на серпентини в земята, теренът над тях ставал неизползваем за селскстопански цели ... Накрая - самата инвестиция. Става дума за едни 10К лева. Като ги разделя на 500 (дървата ми за година), се получава 20 години време на изплащане. При положение, че бъдат взети като заем от банка, за покриване на лихвите май ще се удължи изплащането с още едни десетина години. Дали тази инсталация ще е читава след такава експлоатация, малко се съмнявам. Дали мене ще ме има - също ... Най-зле са нещата с тока. Колко ще го има, колко ще струва (ако започнем да го внасяме от Гърция или Турция) :? При тези размисли се отказах от по-нататъшни действия. Естествено не отричам самата идея. По принцип всички нови неща са скъпи от начало и от предимствата им се ползват малцина (финансово независими). След време цените им падат и се въвеждат повсеместно.
Чудя се само защо все още не е спретнат ТЕЦ със чилър :?
Нещата се променят, но някъде по-бързо, а другаде след век. Преди доста години четох, че във Франция има цели квартали, които се топлят на гео-термални източници, а във Варна от години се изливат тонове гореща вода от басейните на "Дом Младост", "Дружба" и т.н. Когато работеше ТЕЦ Варна езерото беше като гореща локва, ама централно парно нямаше, имало е някаква идея, дори май и проект да се изключат 1-2 степени от турбините и отпадната вода да се ползва за централно парно - нищо не се е случило и до момента. Не, че няма варианти, ама сакънтията ни прави от бедни по-бедни, а богатите понеже са прости ползват термо-помпи.
Както и да е, нали обещах нещо - на пролет ще ударим чертата, ама някое си журналистче да ми внушава, че на дърва било най-евтино няма да стане, то ако мен ме питат най-евтино е ако изобщо не се топлиш.
fill - специалист
hidrazin написа:
В края на краищата има и умни хора дето си купуват читави инверторни климатици...
Останалото е скъпа хамалогия и компромис...
В края на краищата съществуват и други умни хора,дето правят разлика между евтино и изгодно...
Нямам проблем да си купя инверторни климатици.Но защо да съм мазохист,след като топлото ми струва два лева...айде преко сили три...на ден.И в тая цена са калкулирани и хамалогията и компромисите.
Ся да нарека ли целия форум мазохисти,че давате щури пари за ток и пелети...
andro440 - майстор
Виж сега fill, Всички сме мазохисти и се нагаждаме според зависи ! Не бъди толкова рязък в отговорите си ,защото това не е форум за двубой и мерене на каквото и да е ,а да си помагаме взаимно и да обменяме опит .Всеки прави своя избор ,така като намира за добре ,било за отопление ,кола ,храна или начин на живот ! Има обаче нещо друго и ще ти го обясна по най простия начин -аз искам отоплението ми да струва вместо 2 лв -ТРИ! но да е автоматизирано и да не се занимавам с цепене и палене и мъкнене на дърва ! Друг ще предпочете газ ,,трети климатик ! Ти си построил навеси от винкел -добре -аз на 26 си построих къща и сега съм на 50 -от тогава още съм и направил и локалното парно,което съм модифицирал за сетен път и тази есен .И съм доволен от резултата .При всеки е индивидуално различно и какво цели -така ,че ако имаш идеии,давай ,ако нямаш -сам си реши ,каво да пишеш ,но не ни наричай смешници ! Защото сме тук да си помагаме-не да се обиждаме и плашим с винкели ! От винкели-най малко се страхувам! Относно -/Ако спре тока / имам няколко кубика стар паркет и всяко лято ми изпада такъв ,който складирам / ще горя паркет а помпата с ЮПС ! И все пак ,живея в центъра на града и тока не помня да е спирал скоро ,освен когато правят профилактика на трафото !
fill написа:
hidrazin написа:
В края на краищата има и умни хора дето си купуват читави инверторни климатици...
Останалото е скъпа хамалогия и компромис...
В края на краищата съществуват и други умни хора,дето правят разлика между евтино и изгодно...
Нямам проблем да си купя инверторни климатици.Но защо да съм мазохист,след като топлото ми струва два лева...айде преко сили три...на ден.И в тая цена са калкулирани и хамалогията и компромисите.
Ся да нарека ли целия форум мазохисти,че давате щури пари за ток и пелети...
p.v.x - майстор
andro440 написа:
за 900 лв ще купи една газка и ще стоии на студено -три дена ще реже и още толкова цепи а ако трябва и да ги пренася -отиде един месец ---
Каза човека от рАЗГРАД.
andro440 написа:
да си помагаме взаимно и да обменяме опит .Всеки прави своя избор ,така като намира за добре ,било за отопление ,кола ,храна или начин на живот ! ...
Да , за това е(форума).
А не , да се излагаме в него.

Нямам думи.
andro440 - майстор
точно пък на теб ти четох част от мненията ,що не спреш да се слагаш на всяка манджа за подпрапвка ?
p.v.x написа:
andro440 написа:
за 900 лв ще купи една газка и ще стоии на студено -три дена ще реже и още толкова цепи а ако трябва и да ги пренася -отиде един месец ---
Каза човека от рАЗГРАД.
andro440 написа:
да си помагаме взаимно и да обменяме опит .Всеки прави своя избор ,така като намира за добре ,било за отопление ,кола ,храна или начин на живот ! ...
Да , за това е(форума).
А не , да се излагаме в него.

Нямам думи.
p.v.x - майстор
andro440 написа:
точно пък на теб ти четох част от мненията ,що не спреш да се слагаш на всяка манджа за подпрапвка ?
p.v.x написа:

Нямам думи.
Освен , че не можеш да пишеш , май не можеш и да четеш.
Ще повторя - Нямам думи за теб.

пп.Не се пъни , да четеш всичките ми мнения , че после няма да може да се разговаря с теб(остана и да разбереш какво имам в предвид).
fill - специалист
andro440 написа:
Виж сега fill, Всички сме мазохисти и се нагаждаме според зависи ...

Виж сега,наборе...И аз съм на 50.
С това горното съм съгласен,ако говориш за общество.Но не съм съгласен да ме наричаш мазохист за това,че се отоплявам на дърва.Още повече,че като споменах че топлото ми струва по малко от кафето,ти тръгна да ми пращаш джипове.И без това в обществото битува мнението,че всички дето работим с дървесина сме бракониери.Сега да чакам и бракониер ли да ме наречеш.
Всеки сам решава с каква информация да си пълни межуушното пространство.Статията щеше да е вярна,ако я бях написал аз.Ама не съм.Даже и не съм я чел...също както и ти не си четеш мненията,ама коментираш.
шоп - майстор
p.v.x, andro440, fill, preslav, ... стига спорове:-) Всеки е прав, особено наблюдаващ от собствената си гледна точка.

Съгласен съм с всеки от Вас за конкретният случай, но все пак темата и въпроса е дали с дърва е най- евтино?

Според мен на този въпрос не може да се отговори еднозначно.

- Да, може да е най-евтино, ако дървата са купени метровици, не се цепят и режат и се горят сухи след 1-2 години просъхване.

- Не, не е изгодно, ако си в града и нямаш място за съхранене на дървесината и трябва да плащаш за рязане и цепене.

- Да изгодно е ако си здрав и имаш време и желание да режеш и цепиш дърва. Един вид фитнес. :-D

- Да изгодно е на ток или газ, ако работиш това за което си учил и не е проблем за теб вместо да се потиш цял ден да поработиш 1 час зад компа и да изкараш 200 лв за да платиш на подизпълнители да свършат физическият труд по рязане, цепене и скалдиране.

С две думи....всичи са прави. ВЪПРОС НА ГЛЕДНА ТОЧКА.
andro440 - майстор
Всеки сам избъра пътя си ! Колко голям ,или /по малък/мазохист е ,това зависи единствено от самия него .Аз лично реагирах остро ,защото, колегата нарече всички ни тук -Смешници ! Няма нужда от писанки и оправдания ,след като си казал и обидил . Някои хора обаче ,продължават да се пънат и да се опитват да се дразнят ,което не е типично за форума ! На тоя там ,с трите букви и младия зародиш в регистрация ,който е мирудуя на всяка манджа ,мога да му пожелая успех в начина на държание и да не ме учи и казва ,как да пиша или ,дали мога ,защото няма един смислен отговор . АЗ НА ДЪРВА-НЯМА ДА СЕ ТОПЛЯ ,защото цял живот ми омръзна да цепя и пренасям ,да паля и да стоя сутрин на студено -Това трябва да е ясно на всеки ,ако ще и без пари да ми ги дават -ще ги продам ! Юе горя костилки и черупки ,начупен фазер ,,талаш от надробени мебели ...и всякакви други неща -АВТОМАТИЗИРАНО,защото не искам да съм огняр ,а да си ходя по долни гащи из нас и да не се налага посред нощите да ходя да ръгам дърва ..Съжелявам ако съм засегнал някой ,но в момента съм на 27 градуса топло -утре сутрин ще е пак толкова -и в други ден ,до края на зимата
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 42

Тема "Отоплението на дърва ще е най-изгодно тази зима - как ги изчислиха?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: