• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
don.nasco - специалист
вт ное 02, 2021 10:13 pmessenov написа:
вт ное 02, 2021 8:39 pmEvgeniy написа:
Ивайло,

По-назад в темата има и моят вариант с ESP8266:

viewtopic.php?f=10&t=56132&start=90#p898581
Предполагам са близки.
Благодаря, Евгений. Не видях проекта къде е качен, но ме притеснява и връзката с ThingSpeak, а за едитването явно ще трябва да се ползва език, който дори не бях чувал (lua).

Може би ще се насоча към raspberry версията, докато don.nasco не шерне питонския проект за ESP8266.
Привет,

От доста време му се каня, е дойде му времето - https://github.com/atanas-vladimirov/npbc-esp32-monitor
Това обаче е версия за ESP32, което е няколко идеи по-добро от 8266. Не знам как стоят нещата с 8285 (даже не знаех, че има такова).

Версията, която имам за ESP8266 реално е почти същата, просто boot.py и main.py се различават от към това какви пинове (GPIO) се използват.
Ще видя да я кача и нея, може би утре.

Поздрави и лека вечер,
Атанас
don.nasco - специалист
Ето го и за ESP8266 - https://github.com/atanas-vladimirov/np ... 66-monitor

То обаче не е довършено да ползва pycoweb и да сервира локална страничка с повечето показатели.
Ако имате въпроси, с радост ще се опитам да отговоря на тях.
essenov - специалист
вт ное 02, 2021 11:00 pmdon.nasco написа:
Ето го и за ESP8266 - https://github.com/atanas-vladimirov/np ... 66-monitor

То обаче не е довършено да ползва pycoweb и да сервира локална страничка с повечето показатели.
Ако имате въпроси, с радост ще се опитам да отговоря на тях.
Чудно, благодаря! Аз имам и едно ESP32 под ръка. Не видях документация, ще пробвам да го разуча. Сигурно ще се наложи да питам :)
8285 има по-малко пинове, но повече памет от 8266.
essenov - специалист
Здравейте,

За момента разучавам проекта на don.nasco паралелно с micropython-а и съответните библиотеки. Кофтито е, че страницата не тръгва без да съм закачен към горелката, това ме вкарва и в разучаване на html-a и JS скриптовете. Май по-добре първоначално да закача ESP-то към горелката.

Рових из старите компютърни чаркове, но не намерих мъжки DB9 конектор. Имам един serial2ttl конвертор без конектор.
Ей такъв:
Изображение

Поръчах си от китайците един конвертор с вграден конектор, но ме притеснява, че като го сложа в кутията на горелката, няма да мога да затворя капака, защото ще стърчи много нагоре. Сега обмислям да запоя кабелите и да натикам жиците в горелката без мъжки DB9 конектор.

Исках да попитам - вие през USB-то ли захранвате ESP-то или мога да си хвана 5 волта някъде от контролера на грейкото? В PDF-а, който имам за горелката не намерих подробно описане на изходите.

Поздрави,
Ивайло
don.nasco - специалист
Привет,

Изпращам няколко снимки на моя сериен конвертор. Няма никакъв проблем с капака.
Иначе, в началото и аз се чудих, дали не мога да захранвам ESP-то от горелката, като намерението ми беше, ESP-то също да е вътре в кутията.
После обаче се отказах заради затихването на WiFi-то и в крайна сметка съм го изнесъл с един UTP кабел доста встрани.
А и в интерес на истината, по-добре остави контролера, че най-много да вземеш да го изгориш нещо - хем ще стоиш на студено, хем няма да ти признаят гаранцията (ако все още има такава), хем ще те е яд.

Едно предимство да го направиш с мъжки DB9 е, че ако се наложи някой друг да се закача за горелката (примерно за обновяване на софтуера), ще може да стане бързо и лесно.

Не пречи да си ползваш този, който имаш в момента. Просто си купи един мъжки DB9 от Елимекс и го запои както трябва.

Прикачен файл

PXL_20211106_10282127.jpg

Прикачен файл

PXL_20211106_102925782.jpg

Прикачен файл

PXL_20211106_102859115.jpg
Evgeniy - майстор
вт ное 23, 2021 6:57 pmessenov написа:
мога да си хвана 5 волта някъде от контролера на грейкото?
Няма 5 волта. Има 3.3. Аз съм ги хванал за захранване на ESP, което използвам за ламбда контрол. Но другото ESP, дето комуникира с горелката е с отделен адаптер. А за RS232 to TTL използвам съвсем елементарен конвертор с 2 транзистора. Нещо ТАКОВА. Много добре работи.
Здравейте колеги, много добра тема!

От известно време си играя с Home Assistant и се опитвам да интегрирам елементарни неща (начинаещ съм), та въпроса ми е, дали някой е успял да го наблюдава там, базирана на вашите разработки за мониторинг?

Поздрави!
don.nasco - специалист
Здравейте на всички :)

Доста време мина, но хубавите неща ставали бавно :) (или поне така се залъгваме :)

Току що качих обновена версия на ESP32 базираният монитор - https://github.com/atanas-vladimirov/npbc-esp32-monitor

Най-голямата промяна е, че вече можете да спирате и пускате горелката, както и да се избира режима на работа и приоритета на помпите.
Ползвал съм голяма част от нещата, които Краси вече написа в https://github.com/kbanev/npbc-monitor (rPi версията) - изказвам му специални благодарности, защото без него това нямаше да е възможно.

И всъщност, Краси (@kbanev - memberlist.php?mode=viewprofile&u=92217), ако четеш все още този форум - имам един въпрос свързан със сетването на температурата - изрично не съм пуснал тази функция в моята версия, защото при моите опити с моята горелка имаше странно поведение - температурата се задава, но наред с нея се правеха различни други промени по настройките - например, процентите вентилатор на 3-та мощност се намалиха на 20, или пък промени температурата на бойлера за топла вода - все едни такива странности :)

Поздрави и ако някой има въпроси или нужда от помощ, нека да пише тук, или направо на email don.nasco [at] gmail.com - с радост ще помогна с каквото мога.
Последна промяна от don.nasco на ср ное 06, 2024 7:16 am, променено общо 1 път.
Здравей, попаднах на това току що и се зарадвах че някой вече е свършил чудесна работа. Имам няколко въпроса:

1) Някакви препоръки за ESP32 контролер или няма значение какъв ще си поръчам?
2) Как мога да разбера какъв модел е контролера на Натурела? Не виждам нищо означено от горната стрна на платката, но изглежда че сме със NPBC-V3M.

Сега ще прочета по назад темата, но от мързел - ако е NPBC-V3M, трябва да работи с твоя npbc-esp32-monitor?
don.nasco - специалист
Привет,

Това е за контролери на Грейко NPBC-V3-GR.
Твоят на каква горелка е?

За ESP-то - би трябваро всяко да става, стига да има micropython firmware за него. Аз ползвам модел на WROOM от ebay.

Edit: Може би ще е от полза - https://micropython.org/download/ESP32_GENERIC/ - ето този модел и фърмуер ползвам.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

Тема "Температурен мониторинг GREYKO RB (NPBC)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: