• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб фев 19, 2022 9:25 pmшоп написа:
съб фев 19, 2022 8:17 pmLazarGanev написа:
Рекуперацията на канализацията е по-важна от диверсификацията и топлоизолацията :feuer: :jump: :jump2: :hurra: :smoker:
Може да ти е смешно, но 1/2 от разходитем които правим за БГВ могат да се върнат 100% безплатно само с един рекуператорна каналните води.
Лично аз имам 3 такива купешки + 1 самоделен монтирани на душ кабините.
И мога с цифри да ти докажа, че една инвестиция от 100-200 лева в рекуператор, по-бързо се изплаща и носи повече икономия от една изолация от 10000-15000 лв. Не, че не трябв и нея да я има. За хора с малко налични финанси един евтин самоделен рекуператор може да е първата стъпка с която да спестят пари за следващата по-голяма инвестиция.

Руснаците са още по-напред. Те слагат медна серпентина в шахтата за отпадна вода и малък 9 или 12 БТУ климатик, който използва топлината на отпадната вода за да подгрява новата топла такава.
Идеите, които давам обикновенно съм ги тествал и изпитал, а за някои съм чел с години, следил съм мнения из чужди форуми, водил съм си записки и съм се убедил, че са ефективни.
Успехи!
Шопе, ти малко замисляш ли се преди да пишеш? Нали ти беше опасал покрива с вакуумни мокри тръби и имаш тонове безплатна топла вода? Тоест разходите ти за топла вода клонят към нула, нали? Е, тогава колко е според теб печалбата от рекуператора (1/2 от нула)? Нула, нали? А кога се избива едно такова вложение? Никога, нали? Ти имаш четири такива вложения да избиваш - Честито :cool: ! Ама така е като боготвориш рашките, отдавна ти говоря да спреш да ги превъзнасяш :-D
шоп - майстор
Да, Лазаре. Точно така е. Имам солари и много бойлери, но както знаеш няма как да имаш 365 дни в годината слънце.

Точно за да се минимизират тези дни са сложени тези рекуператори.
Има поредни дни без слънце и ТП подгрява водата, защо да не се минимизира и без това ниският разход на енергия?

Рекуператора на каналините води е една система без движещи се части, не изисква ток и няма текуши разходи. Всяка стотинка, която спести е +
Ама нали и предкондензатора и той безплатно подгряваше бойлера с прегрети пари? Ама не си първия, дето икономисва толкова де! Първи с това се хвалеше Ванко68 - безплатно подгряване на бойлера с прегрети пари и медна тръба около канала, с която се печелят стинки. Пък после разбрахме за десетки завлечени клиенти с по няколко хилядарки. Ама както се казва в една реклама - добре е да го имаш :-D
шоп - майстор
Лазар, безплатно е само сиренцето в капана за мишки:-)))

Затоплянето на БГВ с предкондензатора на една ТП позволява да си топлиш водата 3-4-5 или повече пъти по-евтино в сравнение с ел. нагревател. Като не пипаш основният режим на ТП и тя си грее ОС на 35 гр, а имаш в бойлера 55-60 гр

Мога да го нареча евтино, но не е безплатно, както ти го наричаш:-)

Дори и 4 стотинки на киловат да ми струва предпочитам да си върна две, а не да ги загубя. Сега са 4 ст, след година може да са 40ст...
preslav - майстор
съб фев 19, 2022 8:01 pmшоп написа:
@preslav
като цяло съм на 100% съгласен с мнението ти. Всеки случай е строго индивидуален и всеки гледа от своята камбанария.

Преживял съм ( а предполагам и ти ) хипер инфлация и деноминация. Именно поради тази причина нямам 10-15 хил лв, които да съм готов да ги загубя.

Спазвам старото еврейско правило: 30% злато, 30% имоти, 30% кеш...10% кой в каквото прецени:-)))

Много се отклонихме от темата за оптимизация на отоплението.
Ако правилно съм разбрал рецептата ти за благоденствие и сигурност на вложенията - при заплата 1500 лв. - 450 отиват за злато, 450 за ипотека, 450 за изкарване на месеца (манджа, ток, вода и т.н.) и 150 лв. отиват за "фонд и аз съм човек"???
За 150000 лв. ипотека месечната вноска е 600 лв. (средно) за срок 30 г. - финансовата ми култура не позволява да тегля такъв кредит, а също така показва, че ако отдавам това жилище под наем за 450-500 лв. ще съм на загуба 100 лв. всеки месец.
Виж, друга бира е ако от баба, дядо, мама, тати или вуйчо от Америка съм наследил едни ниви, къщи, мелници, дараци и съм решил да ги запазя, а не продавам и изпивам. Само, че в масовия случай и най-конкретно в моя, нямам нито един имот наследство, нямам картини на известни художници, нямам бижута с диаманти, значи както повечето в БГ я карам от заплата на заплата. Моето златно правило е НЕ повече от 10% в застраховка или влог "бери пари за черни дни" - останалото "яж, пий и си носи новите дрехи", само новите си чехли не нося, че да му стискат на следващия.
нед фев 20, 2022 7:19 amшоп написа:
Затоплянето на БГВ с предкондензатора на една ТП позволява да си топлиш водата 3-4-5 или повече пъти по-евтино в сравнение с ел. нагревател. Като не пипаш основният режим на ТП и тя си грее ОС на 35 гр, а имаш в бойлера 55-60 гр
В бойлера имаш 55-60*С, ако не го ползваш :-D . Като влязат децата да се къпят, може да не им стигне, а на родителите какво да кажа? Пускайте отоплението (нищо че е топло), задайте високи градуси, за да не спира ТП, за да може сабалям да се изкъпите, а дотогава се въздържайте от секс :-D :axe: ? Защото да разчиташ, че бойлерът ще се стопли, когато системата работи в режим отопление е схема от 19век, сега сме 21в. Моята термопомпа вчера работи няколко часа, през нощта не е работила, сутринта я пуснах за час да пречупи пода и пак я спрях, защото в къщи е 23,5*С, а почва да напича и ще вдигне до 24,5*С до довечера. Кога ще чакам да ми сгрее бойлера? Какво пречи вместо измислени предкондензатори, прочетени от руски форуми да сложиш една отделна машина за бойлера и тя да работи само за него? Ааа, сетих се - става сложно с кладенчовата вода :cool: !? Ами въздухарка я сложи, ние с въздухарките да не сме умрели? Ама тогава като почне да изстива бойлера, веднага се включва неговата машинка, независимо дали отоплението работи или не. Не си ли съгласен? Пък като искаш пак си връщай двете стинки от л@йната :-D
шоп - майстор
Гроздетпо е кисело:-)

Вчера цял ден ТП не е работила, беше слънчево и имах 650 литра вода в бойлера загряти от слънцето на 62 гр.

През ноща е работила 2,5 часа, изразходила е 7.5 кв/ч за 1 лв

Аз съм доволен:-)
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "отопление на нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: