съб фев 19, 2022 9:25 pmшоп написа:Шопе, ти малко замисляш ли се преди да пишеш? Нали ти беше опасал покрива с вакуумни мокри тръби и имаш тонове безплатна топла вода? Тоест разходите ти за топла вода клонят към нула, нали? Е, тогава колко е според теб печалбата от рекуператора (1/2 от нула)? Нула, нали? А кога се избива едно такова вложение? Никога, нали? Ти имаш четири такива вложения да избиваш - Честитосъб фев 19, 2022 8:17 pmLazarGanev написа: Рекуперацията на канализацията е по-важна от диверсификацията и топлоизолациятаМоже да ти е смешно, но 1/2 от разходитем които правим за БГВ могат да се върнат 100% безплатно само с един рекуператорна каналните води.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Лично аз имам 3 такива купешки + 1 самоделен монтирани на душ кабините.
И мога с цифри да ти докажа, че една инвестиция от 100-200 лева в рекуператор, по-бързо се изплаща и носи повече икономия от една изолация от 10000-15000 лв. Не, че не трябв и нея да я има. За хора с малко налични финанси един евтин самоделен рекуператор може да е първата стъпка с която да спестят пари за следващата по-голяма инвестиция.
Руснаците са още по-напред. Те слагат медна серпентина в шахтата за отпадна вода и малък 9 или 12 БТУ климатик, който използва топлината на отпадната вода за да подгрява новата топла такава.
Идеите, които давам обикновенно съм ги тествал и изпитал, а за някои съм чел с години, следил съм мнения из чужди форуми, водил съм си записки и съм се убедил, че са ефективни.
Успехи!