• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ahmakov - специалист
idunno, аз детАндер знам какво е, но ми се ще да разбера нещо повече за детЕндер. Може да е нещо, което позволява да охладиш вода до 4-5С, при 7С температура на изпарение на фреона...
не знам, чакам разяснения от автора. Човека има много интересни идеи и схващания кое как работи при тази техника. И по всяка вероятност, ще се опитам да ги изкоментирам с него, на едно друго място...е сигурно без много успех, че там той определя правилата.
idunno - специалист
Без лоши чувства,колега Ахмаков, само ще кажа,че детАндер и детЕндер е едно и също от френски detendre, но всеки си го пише и изговаря както си иска.
И понеже, като гледам,ще се пишат отново всякакви верни и нетолкова верни неща, аз ще подкрепям идеята,че ТП вода-вода (отворен тип) въобще не е чак толкова лукративна идея в сравнение с тип въздух-вода.
magi208 - специалист
Къде според теб отиват другите 2 kW консумиран ток ?

Всъщност въпроса ти е съвсем основателен. Когато правихме замерване за първи път на тедмопомпа вода-вода
мисля, че беше марка VENCO преди около 20 години и аз бях леко учудена къде? Измерването се правеше с калиброван калориметър който упорито си показваше 23 киловата изтегляне и 23.6 термодобив . Понеже аз упорито отказвах да го проумея започнах да изолирам първо компресора а в последствие и цялата линия за високо налягане като нещата започнаха малко по-малко да се нормализират до момента в който се получи 23 и нещо на 25.4 при дебелина на изолацията 15 мм изогума но въпросните компоненти продължаваха да греят дори през тази изолация.

Та на въпроса за загубите те са огромни най вече в топлина и забелязвам ,че на тях масово се гледа с пренебрежение.
Последна промяна от magi208 на пон юли 29, 2013 4:52 am, променено общо 2 пъти.
magi208 - специалист
Ahmakov написа:
idunno, аз детАндер знам какво е, но ми се ще да разбера нещо повече за детЕндер. Може да е нещо, което позволява да охладиш вода до 4-5С, при 7С температура на изпарение на фреона...
не знам, чакам разяснения от автора. Човека има много интересни идеи и схващания кое как работи при тази техника. И по всяка вероятност, ще се опитам да ги изкоментирам с него, на едно друго място...е сигурно без много успех, че там той определя правилата.
И това че знаете господине е чудесно, но бих искала да ви попитам с какво точно ви обидих за да ме заплашите със съд? Както и да е. На въпроса ви как да охладиш вода до 4-5С, при 7С температура на изпарение на фреона...

Просто бъркате "температура на изпарение на фреона" с температура на "изпарения фреон" . Погледнете по-внимателно какво съм написала.

Ако имате други въпроси ще се радвам да съм ви полезна.
Kolikovski - напреднал
magi208 написа:
Твърдението, че 17 киловатова термопомпа може да бъде захранена със 1,5 кубически метра сондажна вода на час е най-малкото некоректно :-D Обикновенно термопомпа вода вода работи със КПД на компресора 50% , КОП 4 /при 50 градуса изход на вътрешния кръг / и консумация на агрегата 4 кв.
Това прави приблизително 2 киловата от компресора + 15 кв изтеглени от сондажната вода.

Опростената формула за изчисляване на изтеглянето е : Разликата в температурите /вход - изход/ по дебита в кубични метри по 1,19 . Така получената стойност е в киловати.

Тоест ако имаме само 1,5 кубика сондажна вода дори при оптимистичните 14 градуса и изтеглим от нея 15 киловата то изхода ни ще бъде 4-5 градуса . В това няма нищо лошо но тогава тази термопомпа би работила на около 5 градуса на изпарения фреон при кожухотръбен топлообменник и 7 градуса при пластинчат , което е далеч от идеалния случай .

С други думи може, но не е добър режим. Поради тази причина световните производители дават минимум 3 кубични метра че дори и българските производители ако са сериозни.

http://geoterm.bg/?page_id=6197
От 1.5 кб м/час сондажна вода може да се "изтегля" 17 кВт ако се охлади от 12 до 2 градуса. Това е екстремен режим на работа при намален дебит на водата. Но само топлообменници, които не се страхуват от замръзване могат да работят в този режим.
magi208 - специалист
Kolikovski написа:
От 1.5 кб м/час сондажна вода може да се "изтегля" 17 кВт ако се охлади от 12 до 2 градуса. Това е екстремен режим на работа при намален дебит на водата. Но само топлообменници, които не се страхуват от замръзване могат да работят в този режим.
Всъщност всичко започва от категоричното твърдение на фирма Геоток ,че този дебит е напълно достатъчен за нормална работа .

След като се опитах да възразя за неуместността на подобен тип каталожни данни , много хора тук ме нападнаха и обвиниха в некомпетентност. :-D

Нямам намерение да навлизам в подробности относно компетентността ми , просто имайте предвид , че бих помогнала безвъзмездно на всеки без значение на какво техническо ниво се намира.

В заключение по темата колегата Kolikovski се изрази достатъчно точно относно режима на работа при тези условия.

Само бих желала да добавя , че тп. би могла да работи така докато топлообменника е нов и чист. А след това?
piron45 - майстор
magi208, дали е възможно да направите една простичка количествена сметка за отопление/охлаждане на 90м2 къща с термопомпа вода-вода.
Интересува ме стойността на необходимата инвестиция, параметрите на системата за тази квадратура, какви биха били разходите за експлоатация при поддържане на 20 градуса, 100л бойлер и евентуално за колко време ще се изплати.
Благодаря
kovat - помощник
Kolikovski написа:

Може и да се изтегли колега , но я помисли колко ще бъде температурата на изпарение на фреона , съответно и коефициента
/СОР/? И кой е тоя "топлообменник" дето не се страхува от лед , освен имитациите на коаксиал тип"тръба в маркуч" на които коефициента на топлопроводимост не е Катастрофален ? Я се поогледайте по света и вижте кой истински производител на ТП не ползва основно пластинчати топлообменници? А и в БГ 95 % от ТП се правят с такива/ИЗКЛЮЧАЯ ""ОТКРИВАТЕЛИТЕ"" :prayer: НА ТОПЛАТА ВОДА/. И кой Смелчага ще изпарява под -6/-8 градуса , и ще се осмелява да лъже хората за СОР повече от 1,5
Прикачен файл:
Copeland.jpg Това е СОР само на компресора, а като се добавят още около 30%към електроконсумацията СОР става под 2 !!!Вижте по внимателно какво дават COPELAND / а те са ИСТИНАТА за скрол компресорите/
/с включена консумация на компресора,сондажната и циркулационната помпи,вентилаторите на конвекторите/ ?????? Щото за над 20 лазарника внос на компресори COPELAND и заигравки с хладилни инсталации , климатизации, чилъри и ТЕРМО ПОМПИ се нагледах и наслушах на колеги които са от НАЙ по НАЙ , ПЪРВИ тук и там , видях в офиса ни и :prayer: БАЩАТА НА ТЕРМО ПОМПАТА/един Рамбо от НЕЛБО :supz: / и оксан докуз(т.е.много и различни) разни прошляци дето името си без правописни грешки не могат да напишат , но Лъжат и Мажат пред КЛИЕНТИТЕ като невидяли как е сега за 1 кW ще получиш 6 или 8 kW. Ще получиш ако не си на изпарение на фреона над 7/10 градуса и кондензация под 35/37 градуса/демек водно подово/ , АМА ДРУГ ПЪТ /или от трите н@й-дългото :butthead: /.
magi208 - специалист
piron45 написа:
magi208, дали е възможно да направите една простичка количествена сметка за отопление/охлаждане на 90м2 къща с термопомпа вода-вода.
Интересува ме стойността на необходимата инвестиция, параметрите на системата за тази квадратура, какви биха били разходите за експлоатация при поддържане на 20 градуса, 100л бойлер и евентуално за колко време ще се изплати.
Благодаря
Да разбира се :)

За тази квадратура аз лично бих заложила на 12 киловата Т.П. на директен пренос особено ако се гони ниска цена и добър коп. все пак дай малко данни за да преценя дали това ти е изгодно.

Например 90 кв при 3-4 стаи - категорично да , но ако имаш 6-7 температурни зони започва да става скъпо и преминаваме на вода - вода

Извинявам се на всички че известно време не бях на линия .
magi208 - специалист
Именно това имах предвид когато поставих под съмнение подобен род "официални технически данни" Както каза колегата "kovat" много фирми обявяват коп 6-8 , 1,5 кубика вода за 17 киловата т.п. и какво ли още не само и само да хванат клиента на всяка цена без дори да си направят труда да прочетат нещо пък камоли да го реализират или о боже замерят :-D

Както е казал доктора на пациента с еректална дисфункция - ами щом комшията разправя разправяй и ти! :-D

От години извършваме такива замервания и бих искала да кажа , че подобни твърдения се проверяват много лесно :-D Постнала съм формулата в моята тема.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16

Тема "Отопление с термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: