Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivelinmmmm - специалист
Ако прекарам една тръба до котела за бойлера колко ф тябва да е .Тази схема става ли
Прикачен файл:
20200712_163747.jpg
20200712_163747.jpg (80.92 KиБ) Видяна 1326 пъти
fbr - майстор
Не става. Вход за серпентината трябва да е от малкия кръг на котела. От изхода на серпентината може да го дадеш към студения край на радиаторите. Но без помпа няма да стане. Така.

Прикачен файл

Inked20200712_163747_LI.jpg
нед юли 12, 2020 5:38 pmfbr написа:
Не става. Вход за серпентината трябва да е от малкия кръг на котела. От изхода на серпентината може да го дадеш към студения край на радиаторите. Но без помпа няма да стане. Така.
Става, Лазар го обясни. Ивелин правилно е разбрал.
С тръгването на котелната помпа, тя ще си върти малък кръг, а бидейки забоден изходът на серпентината между трипътния и помпата, то и бойлерът ще е с приоритет, като в същото време отпада автоматика за него.
Както си го корЕгирал, ще започне отоплението му заедно с радиаторите, което обезсмисля тегленето на тръба до долу.
Бойлерът му е на тавана, ако си пропуснал случайно. Харесва ли ти като съм МНД?
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на нед юли 12, 2020 5:58 pm, променено общо 1 път.
fbr - майстор
Нищо не става. Големия кръга в общия случай работи с по-ниска температура. Вход на серпентината от големия кръг се обрича на работа на по-ниска температура на бойлера.
нед юли 12, 2020 5:51 pmТрифон П.Трифонов написа:

Както си го корЕгирал, ще започне отоплението му заедно с радиаторите, което обезсмисля тегленето на тръба до долу.
Въобще не си в час.
Последна промяна от fbr на нед юли 12, 2020 5:59 pm, променено общо 1 път.
нед юли 12, 2020 5:57 pmfbr написа:
Нищо не става. Големия кръга в общия случай работи с по-ниска температура. Вход на серпентината от големия кръг се обрича на работа на по-ниска температура на бойлера.
Къде видя да е от голям кръг? Айде пак погледни на Ивелин схемата!
fbr - майстор
Нарисувай ми къде са малкия и големия кръг.
нед юли 12, 2020 6:00 pmfbr написа:
Нарисувай ми къде са малкия и големия кръг.
Ивелин го е нарисувал.
Там се вижда, че ти не си в...., а аз все още съм МНД.
Всичко може да е накачулено на подаващата тръба, но трипътният отделя голям и малък кръг. Там, между трипътния и котелната помпа е забодена тръбата от изхода на серпентината.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на нед юли 12, 2020 6:20 pm, променено общо 1 път.
нед юли 12, 2020 6:19 pmfbr написа:
Нямам намерение да се извинявам на никого, когото по никакъв начин не съм обидил. Това, че ти си част от тази гилдия, не И повдига нивото, че да се почувства обидена.
Прав си, г-н ФБР, а аз днес съм Мил, Нежен и Добър.

Ивелине, правилно си разбрал съвета на Лазар.
Също и врътките с кранове за превключване между слънце и котел не са добра идея. Би могло да стане, но този който ти препоръча поне да беше запознат как, при каква схема. Даже няма нужда и от кранове, а само от още една помпа и възвратни клапи.
Сложно е да си го направиш сам, има си смислени решения, затова и не предложих.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед юли 12, 2020 6:10 pmfbr написа:
И питай Лазар със първа точка не се ли компрометира трипътния вентил За къф х.й ще го слагаме там, като след него ще включим изходящата от бойлерната серпентина.
Ами на практика не се компрометира, защото:
1. Бойлерът почти винаги е топъл (над 40*С), така че като почне циркулацията, на изхода на серпентината е над 45-50*, така като смеси с големия поток през трипътния, въобще не може да му такова на сайдера
2. Дори и бойлерът да е студен, то той се подгрява за 15-20 минути, така че изобщо не може да се смята за компрометиране на работата на трипътния
Един котел 350-400кг с водата изобщо не може да усети една струйка от серпентината на бойлера, дори тя да е 30*С, но като тръгне помпата в серпентината се подава 60*С, а на изхода рядко е под 40. От друга страна обаче тази схема гарантира винаги възможно най-горещ бойлер, без каквито и да е допълнителни автоматики, които струват пари и лесно се развалят
ivelinmmmm - специалист
С колко ф тръба PPR трябва да свържа бойлера

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: