ivoivaka за украинските съм чувал, че не са хубави, но не съм виждал на живо до сега, а какво оставало и да ги пробвам. М/у другото в Джейтерм в Пловдив мисля че има румънски.
Към всички ползватели на пелетни котли и горелки:
последвайте примера на nnikbg, ако все още не сте го направили. Ето сега идва уикенд - спрете котлите да изстинат и ги почистете основно. Вентилторът набива много пепел по топлообменника и се влошава топлообмена, горенето, което в крайна сметка бърка в джоба. Миналата година от един Виадрус с горелка след 3 месеца работа успяхме да напълним 3 кофи пепел - 2 от котела и една от гъвкавия димоотвод. Пелетермите имат цяла книжка с инструкции (може да се свали и от сайта) за почистване, други (Даконера, Бош, Дакон, ОПОП, Ватерланд) са с подобна конструкция и се чистят по подобен начин, Виадруси и други подобни чугунени имат повече заврънтулки и искат специална четка-шомпол, който обикновено го има в комплекта. Ако горенето е било правилно и е гарантирана връщаща вода с 60*С, то чистенето е лесно - само суха пепел, ако има налепи от нагар и конденз по топлообменника - трябва да се вземат мерки.