Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
ivoivaka за украинските съм чувал, че не са хубави, но не съм виждал на живо до сега, а какво оставало и да ги пробвам. М/у другото в Джейтерм в Пловдив мисля че има румънски.
LazarGanev - "Велик майстор"
Към всички ползватели на пелетни котли и горелки:
последвайте примера на nnikbg, ако все още не сте го направили. Ето сега идва уикенд - спрете котлите да изстинат и ги почистете основно. Вентилторът набива много пепел по топлообменника и се влошава топлообмена, горенето, което в крайна сметка бърка в джоба. Миналата година от един Виадрус с горелка след 3 месеца работа успяхме да напълним 3 кофи пепел - 2 от котела и една от гъвкавия димоотвод. Пелетермите имат цяла книжка с инструкции (може да се свали и от сайта) за почистване, други (Даконера, Бош, Дакон, ОПОП, Ватерланд) са с подобна конструкция и се чистят по подобен начин, Виадруси и други подобни чугунени имат повече заврънтулки и искат специална четка-шомпол, който обикновено го има в комплекта. Ако горенето е било правилно и е гарантирана връщаща вода с 60*С, то чистенето е лесно - само суха пепел, ако има налепи от нагар и конденз по топлообменника - трябва да се вземат мерки.
VLADO66 - майстор
То аз през седмица го чистя,Лазаре-пепелта освен че задръства и изолира.
LazarGanev - "Велик майстор"
Точно това имах предвид, като използвах израза "бърка в джоба" - изгорелите газове заминават горещи в комина. За минутки става чистенето, но трябва да поизстине котела.
syncho - майстор
LazarGanev написа:
Към всички ползватели на пелетни котли и горелки:
последвайте примера на nnikbg, ако все още не сте го направили. Ето сега идва уикенд - спрете котлите да изстинат и ги почистете основно. Вентилторът набива много пепел по топлообменника и се влошава топлообмена, горенето, което в крайна сметка бърка в джоба. Миналата година от един Виадрус с горелка след 3 месеца работа успяхме да напълним 3 кофи пепел - 2 от котела и една от гъвкавия димоотвод. Пелетермите имат цяла книжка с инструкции (може да се свали и от сайта) за почистване, други (Даконера, Бош, Дакон, ОПОП, Ватерланд) са с подобна конструкция и се чистят по подобен начин, Виадруси и други подобни чугунени имат повече заврънтулки и искат специална четка-шомпол, който обикновено го има в комплекта. Ако горенето е било правилно и е гарантирана връщаща вода с 60*С, то чистенето е лесно - само суха пепел, ако има налепи от нагар и конденз по топлообменника - трябва да се вземат мерки.
+1

То това е добре да се прави поне веднъж седмично - даже и съвсем леко с една четка просто да се бутне праха от стените на котела и топлообменника.
kuuuuuul - майстор
Явно отърване от чистенето нема :sad:
joro_vn - специалист
Току що изчистих моя за сефте след 2 месеца работа. Отне ми час и нещо, но нали за сефте, се мотках с подготовката, пък и да го огледам отвсякъде.
Имаше 2-5 мм наслоен прах по повърхностите, като цяло съборих и извадих отвсякъде по-малко от половин кофа.
По не ми хареса че горелката имаше много пепел и дребни парченца шлак под скарата и за в бъдеще смятам там да бъркам по-честичко. Там няма как да се самопочисти, само каквото се издуха от въздуха който именно от там влиза. Буталото на почистващия механизъм избутва само шлаката над скарата.
По отношение на чистенето- при разход на 290 кв котел напелети - 2000 тона за 3-5 дена на всеки 10 дена го чистим основно- димоотводни тръби с шомпул, реторта(пота ) стени, абе всичко . по 2 кофи пепел изхвърляме. чисти се за около 1-1,5 часа.
А защо трябва да го оставим да изстине (ние го оставяме след като спрем котела около 1 час и тогава го отваряме за чистене ). дали е достатъчнно и ако не е каква е логиката?
turistak - специалист
LazarGanev написа:
Ако горенето е било правилно и е гарантирана връщаща вода с 60*С, то чистенето е лесно - само суха пепел, ако има налепи от нагар и конденз по топлообменника - трябва да се вземат мерки.
Моят Пелетерм няма регулиране на връщащата вода, само един датчик който не позволява помпата да тръгне преди да се сгрее.
Това че имам само пепел без нагар и налепи, сигурно ли е че котелът "се чуства комфортно"?
sensi - специалист
Моя котел го чистя всяка седмица. Има само пепел по стените, която пада много лесно с четката. Проблема ми е домоотвода. Когато монтираха котлето сложина от тези гъвкавите и при монтажа мазнаха с някакъв силикон накрая за да се уплътни. При едно основно чистене го свалих и после го намазах с такъв силикон, но нали за да стане по хубаво, го омазах целия където контактува с котела и сега няма махане. Мислил съм с една прахосмукачка да бръкна чак до вътре. Щом пръта с четката влиза до вътре, би трябвало и тя да влезне. Гледах в Лидъл продаваха прахосмукачка за пепел, но не ми се дават 50 лв.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: