Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Virtex - майстор
Няколко мнения бяха преместени в коша поради заяждане.

Съответно тази част от мнението на Трифон:
Прав си, г-н ФБР, а аз днес съм Мил, Нежен и Добър.
Все едно не е на място, но поста има полезна информация + няма нужда от edit. Да не се чуди fbr или някои друг защо така. Като цяло може и без заяждане или използване на махленски думи :)
fbr - майстор
нед юли 12, 2020 7:25 pmLazarGanev написа:
нед юли 12, 2020 6:10 pmfbr написа:
И питай Лазар със първа точка не се ли компрометира трипътния вентил За къф х.й ще го слагаме там, като след него ще включим изходящата от бойлерната серпентина.
Ами на практика не се компрометира, защото:
1. Бойлерът почти винаги е топъл (над 40*С), така че като почне циркулацията, на изхода на серпентината е над 45-50*, така като смеси с големия поток през трипътния, въобще не може да му такова на сайдера
2. Дори и бойлерът да е студен, то той се подгрява за 15-20 минути, така че изобщо не може да се смята за компрометиране на работата на трипътния
Един котел 350-400кг с водата изобщо не може да усети една струйка от серпентината на бойлера, дори тя да е 30*С, но като тръгне помпата в серпентината се подава 60*С, а на изхода рядко е под 40. От друга страна обаче тази схема гарантира винаги възможно най-горещ бойлер, без каквито и да е допълнителни автоматики, които струват пари и лесно се развалят
Много добре знаеш,че не си прав. Помня ти мнението в същия спор преди време с един друг юзър, който го няма вече във форума, и съм пробвал и двата варианта, и при изпразен, или голяма консумация, входящата температура в котела въобще не е констатна. Така че, аз си оставам на мнението, че щом има вентил за константна температура на входа на котела, и после да го шунтираме, с аргумент, че бойлера бил винаги с по-висока от 40 градуса (това откъде е сигурно не знам) или че, на двеста литров бойлер серпентината се захранвала със струйка. Съжалявам, не съм съгласен с теб.
нед юли 12, 2020 9:36 pmfbr написа:
... Съжалявам, не съм съгласен с теб.
Имаш право да не се съгласяваш. По отношение на този казус правото не е на твоя страна.
Ако котелът ми изстине под 50 градуса, не 40, то аз нямам нужда от отопление.
Ако бойлерът ми се случи да изстине в целият си обем до 30-35 градуса, значи имам и други алтернативи за къпане. Моят не изстива, въпреки, че имам много бани.
Една правилно настроена система, с правилно подредени сензори и настроени контролери, няма да работи при Т на водата в котела под 50 градуса, в летен режим, при Грейко,па дори и на 40 да падне, няма да срещне отпор от един хладък бойлер. Ще стартира горелката при спадане водата в долната част на бойлера 30градуса, а горе все още ще е на 40 иначе жените бият. При това положение, никоя серпентина няма да събори малкият кръг на котела.
Не разбирам защо е това напъване, след като......нали ти казах, че неска съм готин?
fbr - майстор
Ти пък, абсолютно нищо не си разбрал, за какъв отпор говориш, този вентил още се нарича антикондензен. Особено при котел Грейко е много наложително да работи коректно.
нед юли 12, 2020 10:00 pmfbr написа:
Ти пък, абсолютно нищо не си разбрал, за какъв отпор говориш, този вентил още се нарича антикондензен. Особено при котел Грейко е много наложително да работи коректно.
Лично аз съм си монтирал до тука 2. Но да не помислиш, че вторият е застраховка. На различни съоражения в една инсталация са. Също два моторвентила, общо пет помпи, пет контролера...
Бе поназнайвам това онова, та затуй си позволявам да давам съвети.
Антикондензен ли рече? При мене и барбекюто е Грейко.
https://photos.app.goo.gl/yhSwsrH82Eq7Ljy58

А този е за учебник, с бай пас, как си му е редът. Знаеш ли защо се прави?
https://photos.app.goo.gl/CKkrDWpbZbnrFpyn8

На този не сметнах за нужно.
https://photos.app.goo.gl/y62wYBKFNAc1pFXw6
Кой е слагал антикондензен на печица и да е показал тук?

П.п. Понеже всичко подлагам на съмнение, реших сутринта да посмятам около тази струйка, за която спомена Лазар- дали и колко може да стресира един средностатистически котел от ок. 20 киловата, хладката вода от бойлер.
Понеже се заформя спор, относно свързването на бойлер зад кондензния, може ли да "чуем" как би било правилно? Съответно и противното да се подкрепи с аргументи.
Помпата на 20клвт. котел, при Д 20гр., трябва да прави ок 860л. на час.
Приемам, че това количество вода се разпределя горе долу по равно между серпентината и трипътният Антикондензен вентил. Това прави малко над 7л. в минута. При този разход, за да се досгрее къпалната ни водица с 20 градуса (до 40), са нужни точно 10 клвтч енергия. Както по рано споменах- ако се стигне до изстиване на водата до 20 градуса, значи инсталацията ми е била изключена. При един непрекъснат работен режим, температурите ги обадих по назад.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед юли 12, 2020 7:38 pmivelinmmmm написа:
С колко ф тръба PPR трябва да свържа бойлера
ППР ф20 е напълно достатъчна в случая. Говорим за малки бойлери до 200л, където котелната серпентина подгрява до 100л. Мощността, която планираме да преминава през тази тръба е максимум 10кВт, което е 3-5 пъти повече от електрическия нагревател на бойлера, а аз съм правил експерименти с газов котел, които показаха, че през ф20 ППР преминават поне 13кВт мощност. Така че нека тръбата към серпентината не е по-голяма, за да не нажежаваме споровете за струйката :wink:
andy_forresite - майстор
Ами бойлерът си има някакъв размер за присъединяване. Ако е 1/2 - тръби 1/2, ако е 3/4 - тръби 3/4.
При мен тези 10 квч ще ги помпи 3 часа. ППР ф32 5 метра + ППР ф25 8 метра + ф16 pex-al-pex 2 метра, захранват 80 л бойлер. По груби сметки по тези тръби минават около 3 kwh.
Всъщност такова свързване в моята система няма да е проблемно, защото Herz-ът е с изнесен осезател, който съм закрепил точно преди входа на котела. Каквото и да свържа към малкия кръг ще е преди осезателя, така че горещата от изхода на котела ще се смесва (стои в малкия кръг) до получаване на максимално възможната спрямо зададената t° на смесване. Аз съм му задал да смесва водите до 50 градуса. Pt100 показва температури между 47 (докато темперира след запалването на горелката) и 52°.

Трифоне, колко литра вода избутва помпата в отоплителната система при максимален разход на пелети 2 кг/час? Или колко литра вода пренасят 8 kwh.
пон юли 13, 2020 8:43 amandy_forresite написа:

Трифоне, колко литра вода избутва помпата в отоплителната система при максимален разход на пелети 2 кг/час? Или колко литра вода пренасят 8 kwh.
Не съм виждал още котелен контролер да модулира скоростта на помпата, по какъвто и да е алгоритъм. Нали спецовете ни учат, че помпа се подбира така, че дебитът ѝ да осигурява делта на котела около 20 градуса, според мощността му (максималната, че да не изпаднем в носталгия по рахата с климите или печката на дърва). Та обикновено се наглася около толкова и надолу забелязваш малка Делта на радиаторите си.
Да приемем, че си купил супер мазни слънчогледови пелети, които дават 5клвт, харчиш точно 2кг. от тях, а след предпологаемо КПД на Грейкото ти от 90%, то при 9клвт и 20гр Делта, помпата требе да помпи 387л за час или 6.45л. в минута. Понеже ти си стриктен, нагласил си помпата като за горди 20 киловата (винаги можеш да го сръчкаш), помпата ти движи 860л/ч, а делтата е малко над изискванията за подово. Имам контролер, който може да държи почти константна Делта, като модулира скоростта на умна помпа, но това е на слънчевата ми инсталация. Грейкото ми е от старите, прости и надеждни.
Забрайх за водата и киловатите. Не съм сигурен какво точно питаш, но водата може да бъде много киловатна и по малко такава. Зависи 8те литра колко си ги напържил. Пък за колко време ще я разсипеш, от теб зависи.

Филме, форума е пълен с решени и не чак толкова решени казуси, но на никой не му се търси. По лесно е тъй- у тема за котли и горелки да питаме за тръбите на, и бойлерите им.
ivelinmmmm - специалист
Ок разбрах ф 20 , а разширителен съд колко голям има ли спецеално за бойлер . Последната схема става ли ,бойлера на тавана от там да взема топлата вода и да прекарам тръба за студената до мазата и да е вържа на малкия кръг .

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: