zlatev2000 написа: Също така мога да кажа че колегата benimm8808 е един от най-компетентния в този форум , и каквото ти пише изобщо не го подлагай на съмнение .TEMA колега,ТЕМА(даже и това е не фактор).Чак в форума НЕ.
Поздрави
zlatev2000 написа: Също така мога да кажа че колегата benimm8808 е един от най-компетентния в този форум , и каквото ти пише изобщо не го подлагай на съмнение .TEMA колега,ТЕМА(даже и това е не фактор).Чак в форума НЕ.
adesio написа:някой може ли да ми каже как да направя помпата да ми работи постоянно?Минималната температура е 20 гр. под тази стойност не можеш да я накараш да работи,освен ако не отрежеш кабела и не го вържеш директно към 220V, каква ти е идеята?
benimm8808 написа:благодаря за отговораadesio написа:някой може ли да ми каже как да направя помпата да ми работи постоянно?Минималната температура е 20 гр. под тази стойност не можеш да я накараш да работи,освен ако не отрежеш кабела и не го вържеш директно към 220V, каква ти е идеята?
nakovk написа:Напълно съм съгласен с колегата benimm8808 и zlatev2000. Според мен най-добрият вариант е камината да модулира по темп. на водата без да се изключва. При самия старт и палене разхода е доста голям. Ако се настрои както трябва би трябвало да харчи под 1 кг. на час. Отделно при често палене съкращаваш живота на свещта.zlatev2000 написа:Благодаря за мнението, но не съм съгласен с теб.nakovk написа:Привет.Според мен , режима по който управлявш камината по стайна температура с гасене и палене е най - "лакомия" режим .
Опитвам да настроя камината да се гаси 1 градус над зададената стайна температура и да се пали 1 градус под нея.
От меню М-9-4-6 настроих на 1 градус, но мисля, че това е само за гасенето, защото след това трябва да се охлади с 2.5 градуса под зададената за да се запали.
Някой да е успял да настрои и да му работи коректно?
Честно казано не виждам защо да настройваш да се гаси и да пали , вместо да влиза в модулация и крета на 1-ва степен.
За едно запалване отиват толкова много пелети , че с тях сигурно ще гори 3-4 часа на модулация.
Най-ефектвния метод е да се управлява по Т на водата и да влиза в модулация при достигането й, а не да се гаси.
При добре изолирано жилище желаната стайна температура се достига лесно и се задържа продължително.
За 1ч не работеща камина темп. спада с 1 градус. При режима в който се опитвам да я настоя тя няма да работи 2 часа.
Пример: зададени 24*, гаси на 25* и пали на 23*.
Когато стайната темп. е спаднала само 1* от зададената, при последващо палене камината влиза директно в режим на модулация.
От това следва, че няма да има по-висок разход на пелети.
Колкото до зареждането на горивната камера с пелети за новото запалване ще кажа, че за 1ч в реж. модулация камината изразходва приблизително 8 такива порции или ~1.3 кг. а за 2ч ~2.5кг.
От изложените факти следва, че камината ще работи 12ч в денонощието и разхода ще бъде ~15-18 кг пелети.
А по твоята схема за непрекъсната работа ще трябват ~30кг.
И не е само това проблема(който никак не е маловажен), а и темп. в отопляваните помещения се повишава до неприятните 27*-28*.
Но има и друг аргумент в моя подкрепа:
Когато денят е слънчев, апартамента ми се загрява до 25*-26* и повече и тогава камината не се включва по 5-6ч.
Изводите оставям за теб.
Поздрави.
nakovk написа:Явно всеки си е настроил каминката според неговите си разбирания за най-икономичен режим.Контролера може да следи само в едно помещение температурата,ако не искаш да е в стаята където е камината става с удължаване на датчика.Но в другите стай незнам,как успяваш да подържаш желаната температура.
Аз се отоплявам трети сезон с тази камина и съм пробвал и режима описан от колегите по-горе. Но за мен най-добрия вариант е да укажеш на контролера колко е темп. в отопляваните помещения и дали има нужда да пали камината.
А колкото до запалката...еми още не съм а сменял, но съм си купил резервна ( 27лв )
Проблема ми е, че не мога да настоя темп. на запалване а само на гасене.
Поздрави на всички и свиркайте ако някой намери решение.
nakovk написа:Не исках да навлизам в подробности не ще уточня.Колега ще споделиш ли какво топлиш(кв/м),илозация, какви монтирани радиатори имаш, ч еми стана интересно.
Камината е монтирана един етаж по-ниско в стая която се затопля прилично и е обитаема.
С помощта на удължаващ кабел датчика за стайна тем. е изведен в най-често обитаваното помещение (хола).
Изглежда човека който ми е подбрал и монтирал радиаторите си е разбирал от работата, защото и при отворени и при затворени врати температурата е еднаква навсякъде.
Относно стайния термостат, ами при закупуване на камината в магазина ми дадоха и такъв (120-130лв). Но когато инсталатора дойде да ми направи настройките каза че тези камини не могат да се управляват дистанционно и съответно го върнах.
То и в самата книжка е упоменато:
https://goo.gl/photos/WaSxHmw1FppNdYhS7
Запалката я купих от магазин Топлотехника в гр.Дупница от където всъщност си купих и камината.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: