Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Miro4774 написа:
Отностно дали да свържа помпите към горелката ме интересува. За изолация ще мисля към лятото.
Имаш горелка с опция да управлява помпи.
Чудя са ко чакаш,ми не си изръчкал горелката отсякъде и да разбереш дали тия опции ти харесват.
Включвай и гледай!Ако не ти хареса,гледаш лошо и пробваш друго!
Следващ въпрос , след някоя проба.
Айдееее,още един ще клечи с часове край горелката.
filmatoplo - майстор
Ей тези любовници винаги има почва за тях, жената си намира любовник защото мъжа и е - военен,ловец,рибар,тираджия,параходчия, сега и че си има хоби и седи часове пред горелката.Ей шегувам се - нищо лично.
Miro4774 - специалист
Мерси колеги :) Тази нощ тем. беше в къщата 21.5г. и съм изгорял само 15кг пелети. Свързал съм и стайният термостат и помпите към горелката :)))))
margarit.simow - напреднал
Miro4774 написа:
Мерси колеги :) Тази нощ тем. беше в къщата 21.5г. и съм изгорял само 15кг пелети. Свързал съм и стайният термостат и помпите към горелката :)))))
Алелуя.Това е вече работа
margarit.simow - напреднал
kalin72 написа:
Miro4774 написа:
Аз имам един последен въпрос преди да съм вързал помпите за горелката. Ако я свържа и задам на помпата да се включи на 50г. при дистигане в котела 50г тя се включва но веднага ще се охлади от студената вода в системата и следователно ще изключи помпата и така ще трябва много повече време да включва и изключва пампата докато достигне задедената темература. И мисля, че докато загрява едната час на водата другата ще изтива няма ли да има някакъв проблем.
Ами то затова не се прави така системата, обяснено е хиляда пъти, че трябва да има два кръга - малък, за да грее само котела, и голям, с трипътен винтил и моторна задвижка, примерно, да пуска топлата водя по радиаторите. Тогава няма да има толкова много цикли тръгни-спри на помпата.
Точно .Кратко и ясно.
andy_forresite - майстор
За къщи, при които от една стая влизаш в другата и можеш да оставиш вратите отворени, температурата ще е еднаква във всички стаи. При мен обаче е строено на дълго (24 метра) и с термостат ще ми е много трудно да улуча баланса спрямо рефертната стая. В първия случай такава няма, всичко е като една стая. Изникват следните въпроси:
Защо с термоглавите при същите 21,5° се изразходва повече гориво?
Какво повече е направил термостатът за да спадне разхода в пъти, без да има разлика между температурите в отделните помещения? Силно ме съмнява да е била 21,5 навсякъде.
LazarGanev - "Велик майстор"
andy_forresite написа:
При мен обаче е строено на дълго (24 метра) и с термостат ще ми е много трудно да улуча баланса спрямо рефертната стая.
На мен ми е много трудно да си поправя компа и го давам на майстор, колата също, да шпакловам също ми е трудно - викам специалист. Има хора за които е детска игра да ти балансират системата, ама то се почва от оразмеряването на радиатори, тръби и после фините настройки. У нас имам изложение югоизток, югозапад и североизток, но в стаите температурата мога да я настройвам както си искам без термоглави, само с дебитите през радиаторите стая А може да е с 2 градуса по-топла, по-студена или равна на стая В по температура :wink:
andy_forresite - майстор
И аз не съм специалист, но някои неща по колата и компютъра си ги поправям. Като платиш 2-3 пъти и си оставят ръцете, си принуден да търсиш друго решение. Или пък си видиш колата да изпреварва автобуса на виелица, в който ти си лява седалка до прозореца, през трапищата, някак ти се отщява да си поверяваш возилото на майстори. Нещата стават за сметка на времето - гледам, разбирам кое как се сваля, почвам и го свършвам...

Понеже чакам информация за камината, още не съм решил какво ще взимам. Оставям покупката за юли месец. Ако е камина ще е двутръбна система; ако е котел ще е с колектори. Във вариант камина ще сложа секретни вентили че може да ми дотрябват. И в двата варианта обаче не искам да ползвам стаен термостат. Искам t да се регулира от термостатичните радиаторни вентили и във всяка стая да е ~толкова, колкото съм настроил от вентила. В една 24, в друга 21, в трета 20, в четвърта 22 и това да става без повече мои намеси при всякакви външни температури. Тук се породи въпросът защо след като температурата е останала същата (21,5), разходът е спаднал в пъти след минаване към управление със ст. термостат. Запитах се дали пък не е по-добре и аз да монтирам такъв. Явно нещо ми убягва.
Evgeniy - майстор
Това, с ефект на стаен термостат може да се постигне с програмируеми термоглави. Така, може температурата в стаите на децата да е съобразена със седмичната им програма, тази в спалните да се повишава само в часовете за ставане и лягане и т.н. Комфортно и ресурсоспестяващо.
Аз комбинирам и двата варианта. Централен програмируем трипътен вентил със сензор в хола за него, коридори и общи помещения и допълнително ограничаване с програмируема глава в спялнята и обикновени в останалите стаи. Като допълнение имам и безжичен стаен термостат, който напрво спира горелкатапри повишаване над определена температура по график, примерно ако работи слънчевия панел от бирени кутийки и вкара допълнително топло. Просто мен такава схема ме устройва. Н. Ганев премина само на програмируеми термостатни глави и също е споделял, че е по-доволен.
hr.hristov57 - специалист
LazarGanev написа:
andy_forresite написа:
При мен обаче е строено на дълго (24 метра) и с термостат ще ми е много трудно да улуча баланса спрямо рефертната стая.
На мен ми е много трудно да си поправя компа и го давам на майстор, колата също, да шпакловам също ми е трудно - викам специалист. Има хора за които е детска игра да ти балансират системата, ама то се почва от оразмеряването на радиатори, тръби и после фините настройки. У нас имам изложение югоизток, югозапад и североизток, но в стаите температурата мога да я настройвам както си искам без термоглави, само с дебитите през радиаторите стая А може да е с 2 градуса по-топла, по-студена или равна на стая В по температура :wink:

Лазаре, абсолютно си прав - няма невъзможни неща, но... ти си "велик майстор"!!... В същност ти си изцяло с подово отопление,където няма радиатори и термоглави и в друга тема си описал как регулираш температурата в отделните стаи на твоето жилище -"С котел съм и смесителен вентил, с който мога да регулирам температурата на водата 20-50*С. Стайната температура варира 21-23*С. Например тази сутрин котелът се е включил в 5 часа и е работил до 9часа сутринта, като е това топло време съм настроил на 25*С термовентила. Сутринта като станах в 7 часа температурата беше 21.5*С, котелът работеше. В 9 часа изключи, но почна слънцето. Сега е 16.20, стайната температура е 22*С, слънцето отслабва, но в 17 часа ще се включи отново котелът и ще работи до 22 часа, за да можем пък и да спим. Трябва да кажа, че стайната температура варира в много малки граници, но пък има голяма разлика в усещането при работещ и неработещ котел, дори и стайната температура да е еднаква. Та така - правя си програма за работа - в студено време повече часове, в топло време по-кратко, освен това варирам и с температура на водата. Като казвам варирам, това не означава всеки ден, а на няколко дни може да коригирам леко, като почувствам, че стайната тръгва нагоре или надолу. С течение на времето се научаваш да налучкваш правилния режим и тези намеси в режима се разреждат. Е, ако искаш денем да е 23*С, а нощно време 18*С - няма как да стане с подово"
Не го приемай като заяждане, но лично на мен ми се струва доста допотопен начин на регулиране на температурата особено при отопление с радиатори и при наличие на пазара на достъпни цени на термостатични вентили дори и с програмируеми електронни глави. А стайния термостат какво прави- спира и пуска горелката на котела по програмата която си правш за по-студено и по-топло време??

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: