Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ves-ko - специалист
пон окт 19, 2020 12:03 pmfilmatoplo написа:
Не е нужно наизуст да слагаш 8 секунди ...
Няма да е наизуст. За инсталатора важното беше да я пусне, за да тръгне да тече гаранцията.
Сега е ред на истинстото настройване, 'по учебник' т.е. както е описано от производителя - стъпка по стъпка.
filmatoplo - майстор
Еми значи чакай си реда :wink: .
yassi - специалист
Добър ден, моля за съдействие! Искам да свържа горелката грейко 20 с помпата. Платката е NPBC-V4C-G1. Не мога да разбера кое е фазата и нулата в клемореда. Прилагам оригиналната схема от книжката. На нея с червено 1 съм показал къде фазомера показва и със синя нула не показва. За помпата клемите са 9-та и 10та отгоре на долу вдясно и показват 9-та 0 и 10-та 1. Направих опит със шнека - 5та и 6та клема. Когато дръпна щепсела става 0 и 1, когато го вкарам, става 1 и 1. На оригиналната схема не е показано коя клема е фаза, коя нула. Затова търсих в интернет, но единствено намерих в страницата на Натурела схема за платка NPBC-V4. Тази платка се различава малко от NPBC-V4C-G1. Прилагам снимки на моята и тази от Натурела. В схемата на натурела обаче е дадено горната клема - 9та е фаза(1), а долната 10та е нула(0). Въпросът ми е за клеми 9 и 10 кое е фаза и кое нула? Благодаря ви много.

Прикачен файл

20200919_091927.jpg

Прикачен файл

npbc-v4.jpg

Прикачен файл

Originalna shema.jpg
ves-ko - специалист
пон окт 19, 2020 12:21 pmyassi написа:
Добър ден, моля за съдействие! Искам да свържа горелката грейко 20 с помпата. Платката е NPBC-V4C-G1. Не мога да разбера кое е фазата и нулата в клемореда. ...
Ако можеш да се ориентираш по цветовете - виж моята как е свързана.
При спазени на вход L и N (те се обръщат при завъртане на щепсела на горелката в контакта) на изходите към помпите съм сложил кафяв за L и син за N. т.е. така, както е снимката - горната клема е L, а долната - N.
Прикачен файл:
20201006_195451.jpg
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
За какво ти е да знаеш, къде е фаза и къде нула на клемореда?
Дори да знаеш, ако обърнеш щепсела ще станат наобратно!
Не ползвай тази нула за зануляване на помпата!!! - ползвай трети проводник свързан към PE, ако това е идеята.
Доколкото виждам в момента щепсела ти е наобратно. Не е проблем, но за предпочитане и безопасност, общият към всички компоненти е по-добре да е нула!
yassi - специалист
[/quote]

Ако можеш да се ориентираш по цветовете - виж моята как е свързана.
При спазени на вход L и N (те се обръщат при завъртане на щепсела на горелката в контакта) на изходите към помпите съм сложил кафяв за L и син за N. т.е. така, както е снимката - горната клема е L, а долната - N.

[/quote]

Много благодаря, разбрах какво е станало. Аз проверих щепсела на юпса, щепсела на термостата на камината (друг от горелката) а забравих да проверя щепсела на самата горелка. Сега го обърнах и всичко си дойде на мястото. 9-та е фаза, 10та нула. Благодаря отново и лек ден.
ves-ko - специалист
Ами, че то сега обърнах внимание - на схемата на снимката на NPBC-V4 са ти показани в цвят линиите, кое е L и кое N.
yassi - специалист
пон окт 19, 2020 12:45 pmabcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
За какво ти е да знаеш, къде е фаза и къде нула на клемореда?
Дори да знаеш, ако обърнеш щепсела ще станат наобратно!
Не ползвай тази нула за зануляване на помпата!!! - ползвай трети проводник свързан към PE, ако това е идеята.
Доколкото виждам в момента щепсела ти е наобратно. Не е проблем, но за предпочитане и безопасност, общият към всички компоненти е по-добре да е нула!
Благодаря, всички щепсели, които трябва да са в определена посока съм ги маркирал. Забравил съм само този на горелката...Сега и него ще маркирам. Благодаря!
yassi - специалист
пон окт 19, 2020 12:58 pmves-ko написа:
Ами, че то сега обърнах внимание - на схемата на снимката на NPBC-V4 са ти показани в цвят линиите, кое е L и кое N.
Точно това ме обърка, както обясних на снимката от нутарела 9та е фаза а 10 нула, а на мен фазомера ми показваше обратното. Както писах преди малко щепселът на горелката е бил обърнат. Сега го обърнах и всичко си дойде на мястото, вече 9та фазомера ми показва, а 10та не(обърна се). Благодря!
LazarGanev - "Велик майстор"
А бе я не се занимавай с такива глупости - няма такова понятие "обърнат". Както и да го завъртиш, все е правилно.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: