Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Да оставим тези отношения, защото на никой няма да му стане приятно. Целта е да си помагаме и гледам, че го правим без да се познаваме. Идва пролет, отоплителните съоръжения навлизат във фаза "зазимяване", а на други предстои тепърва да ги изграждаме. Търсим по-ефективния начин да стане това. Ясно е че има поне два начина за регулиране на температурата. Понеже съм тъпчо, искам по-проста инсталация без да е сметка на ефективността (разход на природни ресурси и пари за горивото). Да живеех в палат - да правя сложнотии и комбинации от видове отопление, а то в бяла спретната къщурка, без двете липи отпред, не ми трябва много - един котел с горелка, една помпа, трипътен и ... радиатори. Това нещо трябва да заработи добре, пък дали ще е с термостат или с термостатични рад. вентили не е толкова важно.
Туй то :)
LazarGanev - "Велик майстор"
hr.hristov57, да аз съм с подово, но 99% от инсталациите, които правя са с радиатори, като в много случаи инсталациите са правени преди мен, а аз само слагам котел. В повечето случаи на съществуващи инсталации монтираме газов или пелетен котел, на който задължително слагам някакъв регулатор. Аз не казвам, че стайната температура трябва да се регулира чрез дебитите, а да се настрои системата хидравлически така, че във всички стаи да топли еднакво. Това трябва да го може всеки майстор, не само великите :) . Това е задължително! Ако някой не може да го направи трябва да потърси помощ, а не да се оправдава, че не става и да се спасява с термоглави. Термовентилите са хиубаво нещо, но не вършат работата на стайния термостат, както много пъти съм казвал. Те може да му помагат, но могат и да му пречат. Както каза Евгений - всяка инсталация е различна и трябва да се подхожда умно. Убедил съм се обаче, че това не е за всеки. :cool:
fox_vt - майстор
Да ходи човек да гласи програма за топло и програма за студено :shock: човек без работа си ти определено.И това било комфорт :lol: За мен конфорт значи да наглася дадена температура и да си карам работата без да гледам какво е времето навън.Една торба пари даваш за система за отопление и ходиш да я пасеш всеки ден дали е с правилните настройки.Истинска романтика :-D
Стоян Петришки - специалист
fox_vt написа:
Да ходи човек да гласи програма за топло и програма за студено :shock: човек без работа си ти определено.И това било комфорт :lol: За мен конфорт значи да наглася дадена температура и да си карам работата без да гледам какво е времето навън.Една торба пари даваш за система за отопление и ходиш да я пасеш всеки ден дали е с правилните настройки.Истинска романтика :-D
Много си прав колега. На мен ми е първи сезон на пелети и след като модернизирах моята система е настроих по препоръки на майсторите, показах на пенсионера как се чисти и вече месец и половина не съм слизал при котела. За мен това вече е удобство, не че ми пречи да слезна да го изчиста два пъти в седмицата но на дъртия му е приятно да се занимава. А за стаиния термостат Лазар Ганев е писал защо се постига икономия и е напълно прав тествано на моята система и разликата за 24 часа при мене беше голяма
Miro4774 - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
Miro4774 написа:
Отностно дали да свържа помпите към горелката ме интересува. За изолация ще мисля към лятото.
Имаш горелка с опция да управлява помпи.
Чудя са ко чакаш,ми не си изръчкал горелката отсякъде и да разбереш дали тия опции ти харесват.
Включвай и гледай!Ако не ти хареса,гледаш лошо и пробваш друго!
Следващ въпрос , след някоя проба.
Айдееее,още един ще клечи с часове край горелката.
Да ясно новсе пак аз не съм майстор и за сега постигнах доста добри резултати.
Miro4774 - специалист
Ако сложа на такъ котел горелка Грейко ще има ли проблем?
doobref - специалист
Miro4774 написа:
Ако сложа на такъ котел горелка Грейко ще има ли проблем?

Ще бъде по-добре от друг вид горелка. Но, ти имаше проблеми с усвояването на температурата на газовете, какво направи?
Miro4774 - специалист
Нищо! Ще трябва да си купя котел за пелети гледах ги и тези на galden fire. Също така продавам моят дедитрих с един юпс за 850 лв.
doobref - специалист
Miro4774 написа:
Нищо! Ще трябва да си купя котел за пелети гледах ги и тези на galden fire. Също така продавам моят дедитрих с един юпс за 850 лв.
Махай го тогава, щом не те топли. Аз, моят го държа защото съм в къща с двор и отпадат много неща за горене.
Svezar - специалист
Miro4774 ,ако нищо друго не промениш по системата си ,а само смениш котела ще останеш дълбоко разочарован от резултата,ще набиеш едни пари и разхода ти ще падне с не повече от 10% :!: Аз се топля с ДеДитрих /с дребни подобрения/ с присадено Фероли и от четенето на споделени разходи съм установил ,че няма никакъв смисъл /финансов/ да сменям котела с пелетен ! Не знам как държиш клапата на котела /отзад на тръбата за комина/,но моята е затворена постоянно на 75%,ако е отворена топлото бяга през комина с бясна скорост !

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: