Най - вълнуващия въпрос зимно време.
s_s1 - специалист
За мен отоплителния сезон 2015 година започна в края на м. септември и приключи през първата десетдневка на февруари 2016 година с общ разход от около:
850-880 кг костилки вишни/череши
350-400 кг черупки от орехи
800-900 кг пелети от дървесина отпадък от дървопреработвателни и мебелни предприятия
0.5 м3 дърва широколистни и иглолистни сухи от поне 5 години
неизвестно количество хартия кашони и др. отпадъци от домакинсството.
От началото на месец февруари до сега се отоплявам с термопомпа самоделка от 24-ка на Gree и пластинчат топлообменник.
Меря и записвам изконсомираната електроенергия и като свърши отоплителния сезон ще я публикевам, но в някоя друга тема.
шоп - майстор
s_s1, доколкото си спомням имате супер качествен и не евтин котел костржева.

Защо решихте да минете на коренно различен тип отопление. Какво не Ви харесва при този котел или при разхода му? Ще чакам с нетърпение мнението Ви относно отоплението с термопомпа.
Поздрави!
s_s1 - специалист
Котела е много готин, безпроблемен, но му беше изгоряла запалката и 2 седмици го карах на дърва, докато направят запалка.
А още миналата година установих, че котела в топли дни харчи по 12 кг пелети на 24 часа, за да топли себе си и 80 литра бойлер.
От там нататък сметката е проста: 12х0,38 е около 4,50 лв за пелети на всеки 24 часа. И тогава най-топлото помещение в къщата е гаража където е монтиран котела.
Изчислих, че 5 кв/ч ми стигат да отоплявам къщата до външна темп +2С. При 5 кв/час изчислих, че котела ми ще гори 28 кг пелети на стойност 10-11 лв. А ако при тези условия ме топли климатик ще ми струва по-малко.
Затова и монтирах тази термопомпа.
kuuuuuul - майстор
Е аз от кога разправям че при тем. над 5гр нищо не може да се сравни с ТП, камо ли пелетен котел.Направил си правилния избор чакам с нетърпение да споделиш резултатите.За последните 24ч без да спирам ТП разхода ми за два етажа 160м2 е нощ. 9кв + дн. 12кв = 3.55лв (а можеше и да я спра през деня).
Последна промяна от kuuuuuul на чет мар 31, 2016 10:03 am, променено общо 2 пъти.
s_s1 - специалист
Ще намеря тема за термопомпи и в началото на м. април ще публикувам отчета за м. февруари и март с данни за времето за всеки ден.
petko69 - помощник
за целия сезон изгорих 1 тон костилки от синя слива и 300кг пелети от борово за 65 кв апартамент и 120л боилер горелката работи по температура на водата
andy_forresite - майстор
Мислил съм има ли смисъл от летния режим - котелът да затопля водата в бойлера вместо да се включи на ток. Според мен, без да съм правил сметки за моя мижав бойлер 80 литра, няма смисъл. Може би с котел с малък контейнер около 35-45 литра вода ще има икономия, особено за 200 л бойлер. Един голям като габарити котел с 90-100 литра в себе си докато я загрее тази вода минава време, през което много пелети се превръщат в пепел. Въобще не мисля да го ползвам това.
Не съм правил сметки, защото още не знам киловатите от пелети доколко имат общо с електрическите киловати при електриечски нагревателни печки (не говоря за термопомпи). Направил съм си преди много години една печка с реотани. Намерих едни изхвърлени голи навити жици реотан и ги сложих на мястото на оригиналните в една печка Пасат. Засякох я че е 1000 вата по електромера и изключени всички останали консуматори. Оригинално беше 2000W ама изгоряха и 4-те реотана. Сега е с 6 реда "жици". Както и да е ... ами тази печка с 1000-те вата спокойно климатизира кухня с трапезария 20 квадрата при 10° навън. Не зная дали същата топлина може да се произведе от панелен радиатор 600/1000 с обявени 2200 вата (в режим 90/70/20) при 60° на водата в него. Към момента си живея с мисълта, че топлината от двете ще е еднаква. Дали е така обаче ... предстои да разбера. В момента въобще не знам кое колко киловата е, щото всичко е направи сам по отоплението ми. 12 сезона изкара и още работи безаварийно, но е време за промяна.

Моят разход за отопление през последните 36 часа е 0 (нула) :yawinkle:
s_s1 - специалист
Едни и същи са киловатите за час вкарани в бойлер, в стая чрез печка, радиатор, ел.радиатор и газова печка.
А да се топли само 80 л. бойлер с пелетен котел през лятото не се връзва икономически. От 1 кг. пелети "вадиш" 4 кв/ч, но топлиш не добре изолиран котел, метри тръби и ел. бойлер. Освен това пелетния котел има и консумация на ел. енергия по-голяма от загубите 150-200 л. съвременен бойлер с добра изолация.
gnt69 - майстор
Е да де ама, 1 килограм слънчогледови струват 18 ст. А със тях правиш 4 киловата. Значи ако го смятаме като климатик СОР 4. :partyman:
andy_forresite - майстор
Твоята горелка - да, но кощражева и само слънчоглед ... :)
Грубо 2,5 кг пелети ще стоплят котел със 100 л вода в него и 200 л бойлер за три часа при 10 кв постоянна мощност или приблизително 42-45 ст за пелети от слънчоглед. А ако е на ток ще трябват едни 7,5 киловатчаса х 0,20 ст. = 1,50 лв.
Сметката с котел като торч с 33 литра вода в себе си и 80 л бойлер също излиза: нужни са 4,24 kw което в слънчоглед прави 1 кг или 18 стотинки, а на ток ~3 kw или 60 стотинки. Не слагам тока от помпата, горелката, управлението и шнековете, но той е много малко.
Не заставам зад тези груби сметки, но нищо чудно да има финансов ефект. Въпреки това по-добре е топлоцентралата да се пази за отоплителния сезон вместо да се амортизира с ежедневна работа 365 дни в годината.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: