andy_forresite написа:Твоята горелка - да, но кощражева и само слънчоглед ...Кокощревата гори слънчогледови пелети без проблем, само стените на котела стоят по-мазни на пипане с по-лепкави сажди, но проблема при мен е, че плъховете прегризаха метална мрежа на прозорец и си устройват истинско пиршество със слънчогледовите пелети.![]()
Грубо 2,5 кг пелети ще стоплят котел със 100 л вода в него и 200 л бойлер за три часа при 10 кв постоянна мощност или приблизително 42-45 ст за пелети от слънчоглед. А ако е на ток ще трябват едни 7,5 киловатчаса х 0,20 ст. = 1,50 лв.
Сметката с котел като торч с 33 литра вода в себе си и 80 л бойлер също излиза: нужни са 4,24 kw което в слънчоглед прави 1 кг или 18 стотинки, а на ток ~3 kw или 60 стотинки. Не слагам тока от помпата, горелката, управлението и шнековете, но той е много малко.
Не заставам зад тези груби сметки, но нищо чудно да има финансов ефект. Въпреки това по-добре е топлоцентралата да се пази за отоплителния сезон вместо да се амортизира с ежедневна работа 365 дни в годината.
Но сметката не излиза по други причини:
1. Паля студен котела, темп на водата е 11С
2. До 40-45 мин достига 50 С и включва циркулационните помпи.
3. Колко кг пелети изгаря за това време?
4. Още 1 час топли бойлера 80 литра и себе си /котела, помпи, тръби/
5. Колко кг пелети изгаря за това време?
6. Колко са загубите на бойлера 80 литра в околното пространство от недостатъчна термоизолация?
7. А колко ел. енергия ще изхаби за тези 2 часа котела?
Мисля си, че разходите по точка 6. са по малки от тези по т.7.
Купих си отделен електромер и сега е включен, за да меря консумацията на термопомпата. Като свърши отоплителния сезон ще направя замервания първо като го включа за примерно 48 часа да мери консумацията на бойлера и после ще го свържа на котела пак за същия период. Ще измеря и колко пелети ще изгори.
Миналата пролет за две много топли денонощия, когато 4 пътния вентил е затворил напълно към радиаторите и водата топли само бойлера измерих, че съм изгорил около 25 кг костилки. За този период къщата не е имала нужда от отопление, но сме ползвали топла вода от бойлера за миене, къпане и пране.
Сега ще пробвам с пелети.