Най - вълнуващия въпрос зимно време.
s_s1 - специалист
andy_forresite написа:
Твоята горелка - да, но кощражева и само слънчоглед ... :)
Грубо 2,5 кг пелети ще стоплят котел със 100 л вода в него и 200 л бойлер за три часа при 10 кв постоянна мощност или приблизително 42-45 ст за пелети от слънчоглед. А ако е на ток ще трябват едни 7,5 киловатчаса х 0,20 ст. = 1,50 лв.
Сметката с котел като торч с 33 литра вода в себе си и 80 л бойлер също излиза: нужни са 4,24 kw което в слънчоглед прави 1 кг или 18 стотинки, а на ток ~3 kw или 60 стотинки. Не слагам тока от помпата, горелката, управлението и шнековете, но той е много малко.
Не заставам зад тези груби сметки, но нищо чудно да има финансов ефект. Въпреки това по-добре е топлоцентралата да се пази за отоплителния сезон вместо да се амортизира с ежедневна работа 365 дни в годината.
Кокощревата гори слънчогледови пелети без проблем, само стените на котела стоят по-мазни на пипане с по-лепкави сажди, но проблема при мен е, че плъховете прегризаха метална мрежа на прозорец и си устройват истинско пиршество със слънчогледовите пелети.
Но сметката не излиза по други причини:
1. Паля студен котела, темп на водата е 11С
2. До 40-45 мин достига 50 С и включва циркулационните помпи.
3. Колко кг пелети изгаря за това време?
4. Още 1 час топли бойлера 80 литра и себе си /котела, помпи, тръби/
5. Колко кг пелети изгаря за това време?
6. Колко са загубите на бойлера 80 литра в околното пространство от недостатъчна термоизолация?
7. А колко ел. енергия ще изхаби за тези 2 часа котела?

Мисля си, че разходите по точка 6. са по малки от тези по т.7.

Купих си отделен електромер и сега е включен, за да меря консумацията на термопомпата. Като свърши отоплителния сезон ще направя замервания първо като го включа за примерно 48 часа да мери консумацията на бойлера и после ще го свържа на котела пак за същия период. Ще измеря и колко пелети ще изгори.

Миналата пролет за две много топли денонощия, когато 4 пътния вентил е затворил напълно към радиаторите и водата топли само бойлера измерих, че съм изгорил около 25 кг костилки. За този период къщата не е имала нужда от отопление, но сме ползвали топла вода от бойлера за миене, къпане и пране.

Сега ще пробвам с пелети.
andy_forresite - майстор
Мислил съм по проблема с мишките и плъховете и как да предпазя гранулите слънчогледови обелки от тях. Живея в къща и ако разтребя помещенията в пристройките в двора, мога да складирам сигурно за 10 години пелети. Разгледах, помислих над положението и ми хареса само една стаичка - слепената до гаража. Тя е малка, но ще навра 5 т си мисля. Размерите й оформят обем от ~14 куб. м. Има две врати, прозорец, направена е от плътна тухла 25 см стена и измазана. Даже има и лампа. Няма дупки никъде, но ще погледна пак за всеки случай. Подът е от бетон.
На всички други места пелетите ще са изложени на благоволението на гризачите. :x ... им мръсна!!! :) Зърно нямам в нас, животни нямам и откъде се взимат нямам идея. Зимата, декември месец по-точно, в две поредни вечери чух да тропат по тавана. Купих отрова в пликчета и с ръкавица я поставих на различни места по целия таван. Добре че в квартала няма нито една котка, иначе и отрова нямаше да мога да сложа...

Интересувал съм се от платиниум био 16 кв. Ако не се лъжа тя върви с модела мини био (луксори). От продавач-консултанта разбрах, че само със слънчогледови не можела. Той се беше консултирал с монтажник към същата фирма и предаде какво му е отговорил.
gnt69 - майстор
Интересувал съм се от платиниум био 16 кв. Ако не се лъжа тя върви с модела мини био (луксори). От продавач-консултанта разбрах, че само със слънчогледови не можела. Той се беше консултирал с монтажник към същата фирма и предаде какво му е отговорил.

Като не ще слънчогледови слагай сламени тогава те са още по евтини.
шоп - майстор
s_s1 написа:
Интересно кога котела е с температура 11 градуса?

Моя нито зиме, нито лете не пада под 25.

Ако лятно време подгряваме бойлер за БГВ не можем да смятаме така. Просто сметките няма да са верни.
andy_forresite - майстор
Току що премерих температурата в тръбите - 17,9°. През сезона под 15,5 не съм измервал, ама не съм и проверявал всеки път. Тази вода в момента ще се вдигне с времето и ще се изравни със стайната температура ... предполагам. При теб може би е толкова топла заради по-продължителното отопление. Аз отоплявам по 6 часа на ден в работни дни. Като изгасне към 00:00 часа (полунощ) има 17-18 часа липса на отопляване и си изстива.
Не зная топлинният капацитет на водата, но съм забелязал, че от ниски градуси сякаш качва по-бързо отколкото във високи. Например от 16 до 30 качва по-бързо отколкото от 56 до 70.
naskov - майстор
andy_forresite написа:
Не зная топлинният капацитет на водата, но съм забелязал, че от ниски градуси сякаш качва по-бързо отколкото във високи. Например от 16 до 30 качва по-бързо отколкото от 56 до 70.
Топлинния капацитет на водата е константа и не зависи от температурата й. От 16 до 30к качва по-бързо, защото загубите на котела са по-малки :wink:
andy_forresite - майстор
За да се затопли водата в този бойлер от 5 до 75 градуса са необходими 2 часа 10 минути и 12 секунди и ще изразходи 6,511 квтч. В изчисленията са заложени 230 волта напрежение. При 180 волта се получават 2 часа 46 минути и 48 секунди. Енергията от 6,511 е същата.
Източник: http://www.maka.biz/blog/?p=153
Това като отправна точка при разсъжденията струва ли си да ползвам летния режим.

Време е за равносметка на изразходените пелети за сезон 10.2015 - 03.2016 г. Ако някой желае :)
Аз използвах 4,5 куб. м. дърва, купени през м. август 2015 г. общо 5 кубика на цена 65 лв с рязането за 1 куб. м. Отоплявах кухня с трапезария 25 квадрата и стая 20 квадрата с баня и бойлер 80 л. Топла вода не е липсвала никога през тези месеци.
Приблизително това са 2700 кг дърва (всъщност са повече килограмите защото влажността им беше много над 20%) х 3500 вата = 9450 kw. Разделено на да кажем 160 дни прави по 59 kw/ден. По 6 часа отопление средно на ден стават 14,77 kw произведена дневна енергия. Ефективност на печката ... неизвестна. Аха, ето защо при -15-24 навънКА в стаите беше по 18° 8-[
s_s1 - специалист
шоп написа:
s_s1 написа:
Интересно кога котела е с температура 11 градуса?

Моя нито зиме, нито лете не пада под 25.

Ако лятно време подгряваме бойлер за БГВ не можем да смятаме така. Просто сметките няма да са верни.
Гаража е частично вкопан в земята в задната му част в която е монтиран котела и температурата е относително постоянна. Гаражната врата се отваря много рядко, само за да внасяме гориво, бира, или други едри и тежки неща.
Преди доста години, още със стария котел доста време след като вече не се нуждаеше къщата от отопление бях отворил гаражната врата за почти целия ден. Забелязах, че по тръбите свързващи котела имаше конденз.
Тези дни от 31.03. не съм се прибирал в къщи и не работи отопление. Довечера като се прибера ще погледна колко гпадуса е темп в гаража.
Zoro5 - специалист
andy_forresite написа:
... че от ниски градуси сякаш качва по-бързо отколкото във високи. Например от 16 до 30 качва по-бързо отколкото от 56 до 70.
Така е заради по-голямата температурна разлика, която води до по-голям топлообмен (в случая между котела и студената вода).
filip_n - специалист
Здравейте,
За мен отоплителен сезон 2016 беше 6 тона чамови пелети. Сезона започна на 5ти септември до сега въпреки че се пуска горелката за кратко още смятам че сезона приключи и остатъчните пелети са в сметката. Отоплявам 120 кв неизолирана къща с нова дограма и 80литра бойлер. Това ми е първия изцяло на пелети отоплителен сезон като спрямо предния където изгорих 15 кубика дърва и 3 тона въглища мисля че съм супер :D За тази година най "зъл" месец при мен беше последната седмица на декември и почти целия януари за този период заминаха около 1.4 тона пелети.
За следващия сезон смятам да правя следните оптимизации - горелката от горната врата да мине на долната и да вкарам плочи които да вдигнат ходовете на димните газове.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: