Най - вълнуващия въпрос зимно време.
geniya - специалист
Откога разправям и пиша, че от този летен сезон с който да се топли бойлер от 80л. е пълна загуба.По принцип същото е и когато топлиш през зимата бойлера с горелка, която работи на температура около 55-60С и често изключва, тогава бойлера икономически е по-добре да е на ток.Изгодно е ако е поне 150л. да се топли с горелката.В преходните моменти около 12-15оС в началото и края на сезона когато топлозагубите са малки, тогава сградата е по-добре да се стопля с климатици или термопомпа, пелетите тогава имат разход който имат и през студения период, поне при мен е така.
LazarGanev - "Велик майстор"
То по принцип 80л бойлер със серпенина си е измишльотина, за каминка с водна риза за баба и дядо става, ама за младо семейство с 1-2 деца бойлерът трябва да е поне 150-200л. А такъв бойлер има смисъл да го топлиш на пелети, особено слънчогледови. При мен, засичайки с топломери, енергията от пелети ми идва 6.8ст./кВтчас, но резлно е още по евтрина, понеже единият топломерго засякох, че мери доста по-малко от реалното, ама за другия сезон ще има промени.
Отоплителният сезон го приключих с 6.6 тона слънчогледови пелети на цена 200лв франко котелното, което е 1300лв. Топлихме 3 жилища с обща площ 250м2, като сезона почна на 1.10.2015г и продължи до 1.04.2016г. Едното жилище се включи на 15.12.2015 и изразходи 330лв. Сега чакам да ми донесат за проба едни украински слънчогледови и ако пробите излязат сполучливи, догодина е още по-добре. Предстоят промени по инсталацията, добавяне на буфер и др.
Micho@85 - специалист
Малко и от мен първи сезон на пелети от 25.09.2015 до ден днешен 6 тона пелети. Отоплявам 250кв без изолация(60см камък) ПВЦ дограма на двата етажа на първия все още не е сменена. Миналия сезон отидоха 3750 Донбас и около 20 кубика дърва. За следващия сезон ако е късмет котела на кутия термо глави и да видим дали ще има разлика. Живи и здрави.
6osi6 - майстор
andy_forresite написа:
Един голям като габарити котел с 90-100 литра в себе си докато я загрее тази вода минава време...
:prayer: :prayer: :prayer: :rolleyes: Виадрус с пет секции, загрял водата в бойлера вчера и изключен, днес включен отново след 20 часа почивка. Запалване - от наличната жар, без запалки, оптодвойки, съспенди и други технологични простотии. Горенето започва при температура на котела 26 градуса и 22 на бойлера. След 25 минути темп. на котела е 57 градуса, помпата на бойлера включва и 20 минути по - късно температурата измерена в долната 1/4 на 150 литров бойлер е 40 градуса :yawinkle:
Когато загрееш от и до същите стойности 150 литров бойлер на ток за 45 минути и 45 стотинки, български, щракни се подпрян на него с електромера в ръка и качи като доказателство снимката :-D
andy_forresite - майстор
40° са загрял бойлер ли? Това са условия за развитие на бактерии.
Аз си карам на ток с 80-ката. Водата вътре е над 40 и след 30 минути влизам да се къпя. Веднъж на 2 седмици го карам до над 75 за профилактика.
s_s1 - специалист
andy_forresite написа:
40° са загрял бойлер ли? Това са условия за развитие на бактерии.
Аз си карам на ток с 80-ката. Водата вътре е над 40 и след 30 минути влизам да се къпя. Веднъж на 2 седмици го карам до над 75 за профилактика.
Я кажете повече за тези бактерии. Как се казват, какви болести причиняват, хлорирането не ги ли убива, та трябва с висока температура да ги морим.
Единия ми бойлер, който е на тавана се захранва от слънчев колектор и цяла зима водата в него е хладка, в повечето случаи направо си е студена. Той захранва кухнята, съдомиялната и тази баня, която ползваме през лятото. Сега е над 60С вече, но 5 месеца не е стигал повече от 40-45С. Опасно ли е това?
https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q= ... QnnYoB7Nbg
Демек, нема страшно , щом водата се ползва редовно.
Ония , дето се къпят по празниците , си имат естествен имунитет.
6osi6 - майстор
andy повече си писател и по - малко читател.
40 градуса е в долната част на бойлера. 45 градуса е зададената стойност от производителя на регулатора, след която при 46 градуса релето на помпата изключва, ако от менюто не е променен хистерезиса от 1 градус.
При чист котел температура от 45 градуса се постига за 40 минути. Тогава термометърът в горната част на бойлера показва 60 гр.
Когато сензорът на бойлера покаже 47 гр, релето изключва помпата и котела продължава да работи до температура 66 градуса, след което и той спира, но понеже има голяма инертност, защото е чугунен, температурата му отлита до 72 градуса, а топлообмена между него и бойлера продължава до стойност 53 градуса в долната част, въпреки че има възвратен клапан, който е изпилен, така че да пропуска топлата вода, но да не връща при работа на основната помпа :yawinkle:

Ако грееш твоя бойлер до 80 градуса, ще го хвърлиш на петата година, или по-рано :)
Вичи - специалист
LazarGanev написа:
То по принцип 80л бойлер със серпенина си е измишльотина, за каминка с водна риза за баба и дядо става, ама за младо семейство с 1-2 деца бойлерът трябва да е поне 150-200л. А такъв бойлер има смисъл да го топлиш на пелети, особено слънчогледови. При мен, засичайки с топломери, енергията от пелети ми идва 6.8ст./кВтчас, но резлно е още по евтрина...
На практика, поне при мен не е точно така. След като на 1 април спрях помпата на отоплението, оставих за проба 3 дни котела да топли само бойлера и буфера. Имам топломери на котела и бойлера, отчетоха, че котела харчи 17 - 18 кВч, а бойлер усвоява 11-12 кВч. Около 30 % се губят от загуби в котел, тръби и буфер. Всичко е горе - долу добре изолирано - ето снимки, буфера е самоделка 500 л, 100 мм вата:

Като цяло 10.10.2015 - 01.04.2016 200 кв. м., къща, 3005 кг иглолистни пелети 10237 кВч., в т.ч. 1401 кВч. БГВ, средно 3.41 кВч./ кг.
И накрая, понеже много хора твърдят, че изкарват 4.2-4.5- 4.8 кВч/кг, предлагам награда от 50 л отлежала ракия по избор, на този който ми настрои котела на разход над 4 кВч/кг с пелети по негов избор.

Прикачен файл

oie_713739HAfNJnsg.JPG

Прикачен файл

oie_713638KXXfuSiI.JPG

Прикачен файл

oie_713219G3vBGLS9.JPG
Вичонииии,мога да ти изпия ракията ,ма не мога да ти докажа нищо за киловатите,щото нямам лаборатория със сертифицирани уреди и тарирани наскоро.
Не виждам и кой ще тръгне да ти доказва на практика,освен с писания тук , във форума.
Като ти гледам аптечката...................ко си тръгнал да смяташ?!!
Вероятно имаш някакви загуби през комина,но няма да са болка за умиране.Онова,дето ти се губи,е в котелното,а то обикновено не е загуба,освен ако котелното не е в отделна постройка,чиято топлинка не те топли.
Поздрав за хубавата инсталация!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на съб апр 09, 2016 6:36 am, променено общо 1 път.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: