Откога разправям и пиша, че от този летен сезон с който да се топли бойлер от 80л. е пълна загуба.По принцип същото е и когато топлиш през зимата бойлера с горелка, която работи на температура около 55-60С и често изключва, тогава бойлера икономически е по-добре да е на ток.Изгодно е ако е поне 150л. да се топли с горелката.В преходните моменти около 12-15оС в началото и края на сезона когато топлозагубите са малки, тогава сградата е по-добре да се стопля с климатици или термопомпа, пелетите тогава имат разход който имат и през студения период, поне при мен е така.
То по принцип 80л бойлер със серпенина си е измишльотина, за каминка с водна риза за баба и дядо става, ама за младо семейство с 1-2 деца бойлерът трябва да е поне 150-200л. А такъв бойлер има смисъл да го топлиш на пелети, особено слънчогледови. При мен, засичайки с топломери, енергията от пелети ми идва 6.8ст./кВтчас, но резлно е още по евтрина, понеже единият топломерго засякох, че мери доста по-малко от реалното, ама за другия сезон ще има промени.
Отоплителният сезон го приключих с 6.6 тона слънчогледови пелети на цена 200лв франко котелното, което е 1300лв. Топлихме 3 жилища с обща площ 250м2, като сезона почна на 1.10.2015г и продължи до 1.04.2016г. Едното жилище се включи на 15.12.2015 и изразходи 330лв. Сега чакам да ми донесат за проба едни украински слънчогледови и ако пробите излязат сполучливи, догодина е още по-добре. Предстоят промени по инсталацията, добавяне на буфер и др.