Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ESPACE - майстор
Ами тя и сметката ти за ток ще се увеличи, не само тая на газ с тая 140W помпа. Ама то няма как и х.я докрая и душата в рая. Според поддържаните температури и топлозагубите на къщата ще са и разходите. Колкото-толкова. Няма идеално щастие.
шоп - майстор
papalin4o написа:
Здравейте.
Честит Имен ден на всички празнуващи!

Сложихме ето такава помпа:

Ако не си завъртял ти снимката-помпата е монтирана неправилно!

Колко е вход и изход вода като градуси?
Защо си мисля, че с 3 литра на минута няма да се огрееш.
papalin4o - специалист
Не, не съм я въртял снимката.
От дясното на помпата е отиващата /топла/ вода, а отляво и след това надолу която продължава е към колекторите.
Вход и изход на тръбите на самият котел ли?
Имам един китайски уж инфрачервен термометър, но му нямам много доверие за точност, но ще измеря когато запали котела, защото сега си е направил градусите в стаята където е Compotherme и не е палил от дълго време.
Трябва да си купя някои сравнително точен инфрачервен термометър за да мога да Ви кажа какво са температурите.
2v6 - майстор
papalin4o написа:
...
Има три степени.
Когато съм на първа степен дебита пада към 1.5л/мин., на втора степен към 2л./мин и на трета степен е към 2.5л./мин.
Като цяло циркулацията се подобри. Пода се задържа по-дълго време топъл.
Обаче искам да попитам сега нещо друго.
Котела има 5 степени на мощност на горелката /20, 40, 60, 80 и 100%/
Когато я нямаше помпата, горелката работеше на 20% и не се е покачвала, а от както сложихме помпата, горелката започва да работи направо на 100% и по късно пада на 80%, после на 60% и т.н.
Обесниха ми, че сега имало голяма циркулация и влизало бързо студена вода и затова трябвало да работи на по-голяма мощност.
Дали случайно някъде има таблица на разход на газ при определени условия? Да не вземе сега да ми дойде някаква сметка от 300лв., при положение, че няма минусови температури на вън.
Благодаря Ви!
Какво означава "дебита пада"? Каква е циркулацията при изключена помпа и при включена на 1-ва степен?

Естествено е когато излиза повече топлина от котела към водата и разхода на газ да се увеличи. 300лв е сравнително ниска сметка за газ при студено време:)
papalin4o написа:
Не, не съм я въртял снимката.
От дясното на помпата е отиващата /топла/ вода, а отляво и след това надолу която продължава е към колекторите.
Вход и изход на тръбите на самият котел ли?
Имам един китайски уж инфрачервен термометър, но му нямам много доверие за точност, но ще измеря когато запали котела, защото сега си е направил градусите в стаята където е Compotherme и не е палил от дълго време.
Трябва да си купя някои сравнително точен инфрачервен термометър за да мога да Ви кажа какво са температурите.
На помпата има стрелка - снимай нея.
С инфрачервен термометър температурата на водата не можеш да измериш :idea:
Котела ако е свестен трябва да си има мерене и на входящата ("студената") вода. Иначе си слагаш един електронен термометър за 2-3 лева.
papalin4o - специалист
Стрелката е насочена на ляво, сиреч правилно е поставена помпата :)
Ами котела уж е модерен, трябва да видя къде пише водата. Котела е Viessmann Vitodens 100, ако някои знае как се проверява студената вода нека каже? А иначе този електронен термометър къде се слага? И как? Ще кажа освен на майсторите да ми сложат един, за да мога да следя, защото е хубаво да се знае температурата.
С изключена помпа дебита е около 0.8-1л/мин. като я включа на първа степен се покачва до 1.5л./мин. на втора и трета степен се покачва значително повече.
шоп - майстор
papalin4o написа:
Помпата не е монтирана правилно. Вижте си упътването. Клемната кутия не трябва да е отдолу!
2v6 - майстор
papalin4o написа:
Ами котела уж е модерен, трябва да видя къде пише водата. Котела е Viessmann Vitodens 100, ако някои знае как се проверява студената вода нека каже? А иначе този електронен термометър къде се слага? И как? Ще кажа освен на майсторите да ми сложат един, за да мога да следя, защото е хубаво да се знае температурата.
С изключена помпа дебита е около 0.8-1л/мин. като я включа на първа степен се покачва до 1.5л./мин. на втора и трета степен се покачва значително повече.
А-а, "покачва" беше целта. До тук добре.

Снимай котела отдолу за да се прецени как да се сложи допълнителен термометър.
Водно подово отопление работи нормално при температурна разлика вход-изход около 5 градуса :idea:
LazarGanev - "Велик майстор"
Помпата не е монтирана правилно - първо заради клемната кутия отдолу, ккто каза Шоп, и второ имаш 2 помпи, монтирани последователно, без хидравличен разединител! Това е неправилен монтаж. Ясни са ми "майсторите" ти :cool:
шоп - майстор
LazarGanev написа:
Помпата не е монтирана правилно - първо заради клемната кутия отдолу, ккто каза Шоп, и второ имаш 2 помпи, монтирани последователно, без хидравличен разединител! Това е неправилен монтаж. Ясни са ми "майсторите" ти :cool:
+1

определено "майсторите" са....-)

Другото този, който ти е проектирал системата също е "майстор"

Две помпи...едната 75 вата и другата 140 вата...и за мизерните 2 л/мин дебит на кръг. Дано имаш стаи с по 2-3 и повече кръга/

Ако имаш един кръг в стая с дебит от 2 литра/мин с делта Т 5градуса ще имаш максимално топлоотдаване в стаята 697.8 вата. Това на теория. На практика е по-малко.

Или имаш "пасивна" къща" или живееш доста на юг и този топлоприток ще ти компенсира топлозагубите. Или пък в имота ще живеят ескимоси и ще се поддържат ниски температури.

Ако дадеш точни данни всеки горе долу в час с топлотехниката ще ти сметне системата. Но дотук няма никаква конкретика.
Успехи!
papalin4o - специалист
Казаха ми, че на помпата можело да се обърне клемната кутия, дали да е отгоре ими отдолу.
Затова сега вярвам на стрелката която сочи в правилната посока.
Ето това е снимка на котела отдолу:

https://www.flickr.com/gp/papalin4o/940Fu4

Проекта за отоплението също е дело на тази фирма която ми изработва и подовото и монтажа на бойлер и котел.
Във спалните на вторият етаж са по два кръга, долу във хола и всекидневната са 5 кръга, защото е големичко помещението.
Ами то този дебит който Ви казвам е относителен, защото не разбирам много на тези дебитомери. Ето това са колекторите на първият етаж:

https://www.flickr.com/gp/papalin4o/5PRhF0

а това е на вторият етаж:

https://www.flickr.com/gp/papalin4o/n17Crs

Това е от току що, при работещ котел на 45 градуса и 40% мощност на горелката.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: