Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vladislavpet - напреднал
LazarGanev написа:
syncho написа:
Да повторим температурата в жилището се регулира от РАДИАТОРИТЕ, а НЕ ОТ КОТЕЛА!!!
Абсолютно съм съгласен да не се пипа температурата на котела за регулиране на температурата в къщи. Само бих добавил, че най-подходящият начин е използването на стаен термостат. Особено за системи под 6-7 радиатора термоглавите са персона нон грата
Здравейте...искам да попитам стайният термостат към котела ли се връзва,или към горелката...контролира водата в котела или контролира самата горелка....пример Виадрус У22 и ГП20
кой котел е по икономичен пиролизен или пилетен дьрвата не трябва ли да са много сухи а пилетите качествени това намира ли се лесно
syncho - майстор
trew5 написа:
кой котел е по икономичен пиролизен или пилетен дьрвата не трябва ли да са много сухи а пилетите качествени това намира ли се лесно
Първо се казва "пЕлети" и после икономичен е котел, който е направен да бъде икономичен. Пиролизните са с по-ниско КПД от пелетните, но от тези пелетни, които си пелетни, а не тези с прикачените горелки. От друга страна пиролизните пък горят по-евтино гориво. Верно е, че дървата трябва да са сухи, не пък при пелетите, ако са лоши дават лоши показатели. Всичко опира до това, че човек сам трябва да си прецени кое на него му върши работа и с кое гориво му е по-изгодно да кара. Вече стана почти задължително да се зареждаш с пелети за зимата през лятото, а дървата за пиролизния котел е добре да са престояли поне една година, ако са били пресни.

@vladislavpet принципно към електрониката на горелката.
имам вьпрос когато котела гори цял ден и стопли буфер 1 тон на 70 градуса и този буфер го затворя за да запазя водата за сутринта когато котела не гори пускам буфера и започвам да отоплявам 100 кв. за колко време ще може да отоплява при вьншна температура около 0 градуса и кьщата е без изолация целта е да се спи на хладно а сутринта когато си пиеш кафето да ти е топло чак след това да се пали котела мерси
vladislavpet - напреднал
@vladislavpet принципно към електрониката на горелката.[/quote]
утре ще ми монтират стаен безжичен.......да си имам едно на ум...мерси
nokoniko - специалист
trew5 написа:
имам вьпрос когато котела гори цял ден и стопли буфер 1 тон на 70 градуса и този буфер го затворя за да запазя водата за сутринта когато котела не гори пускам буфера и започвам да отоплявам 100 кв. за колко време ще може да отоплява при вьншна температура около 0 градуса и кьщата е без изолация целта е да се спи на хладно а сутринта когато си пиеш кафето да ти е топло чак след това да се пали котела мерси
Законите на физиката трудно ще ги излъжем.За да ти е топло сутринта просто го настрой да се включи един час по-рано.Буфера също иска енергия,а до ситринта в него ще има загуби.Колко ли енергия ще ти е нужно,за да згрееш този един тон вода?
joro_vn - специалист
nokoniko написа:
trew5 написа:
Законите на физиката трудно ще ги излъжем.За да ти е топло сутринта просто го настрой да се включи един час по-рано.Буфера също иска енергия,а до ситринта в него ще има загуби.Колко ли енергия ще ти е нужно,за да згрееш този един тон вода?
Човека е писал че има котел на въглища, какво включване рано сутрин? А буфера губи почти нищо за няколко часа.
Топлоемкостта на водата е 1.16 кВ/тон/градус, тъй че при един тон буфер той ще отдаде 23 кВ/часа грубо при спадане на температурата му от 70 до 50 градуса.
nokoniko - специалист
joro_vn написа:
nokoniko написа:
trew5 написа:
Човека е писал че има котел на въглища, какво включване рано сутрин? А буфера губи почти нищо за няколко часа.
Топлоемкостта на водата е 1.16 кВ/тон/градус, тъй че при един тон буфер той ще отдаде 23 кВ/часа грубо при спадане на температурата му от 70 до 50 градуса.
Никъде не прочетох ,че става въпрос за въглища.Желая успех с буфера.Ако има излишна енергия хубаво е да я съхрани и сутрин да си пие кафето на топло.
glorious - специалист
Айде малко да се сгреем,че пак студове идват :

http://youtu.be/QltGx50VOMM
filmatoplo - майстор
Здравейте -как да го кажа :) -към месец Май ще търся котел на пелети около 25 клв , може и с външна горелка , ако някой му е писнало , или му идва скъпо ,и реши да се утърве от пелетното чудо , да пише :wink: .Примерно -един пелетерм за мен , вие с парите ще си купите климатик(ци). :wink: нищо лично .

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: