• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ibogdanov - специалист
filmatoplo написа:
Водата в бойлера я топлиш с топлообменника и със серпентината едновременно ли .
бойлера се топли с три неща..
ток ( 6 киловата нагревател )
слънце - два вакуумни панела и
през топлообменика от камината
всеки е независим от другия и може да се изключва.
Само с панелите не пробвам изключването, щото ще заври антифриза и става мазало. Та те си бачкат нонстоп.
Лятото даже оставям топлата вода да тече леко, защото в бйлера 200'та те литра почти завират и става мазало. Предпазния клапан брави малко басейнче :)
ibogdanov - специалист
Iliev Labs написа:
................

П.П. ibogdanov, не се заяждам, ама ако аз исках ребра на камината, щеше да ги имам, иначе пари немаше да видат, и щеше да са доволни, че малко бой са яли! Е затова ми се НАЛАГА да се права на майстор. Щото ако един проект може да се изпълни калпаво, мога да си го направа и аз.
Е то от там тръгна всичко.. след това си започнах ремонта и какво ли не сам. Щото ми писна от подобни засирания.
Аз си имам друга цака, не с бой !!! Има си данъчни ( израснали сме заедно ) :-D . мнооогоо бой ядоха да знаеш
filmatoplo - майстор
Втората серпентина какво я правиш . Едната е за слънцето а другата.
dalgia - специалист
Що не вземете да сложите кондензатора от климатика в комина и ще си имате термопомпа.Не е много работа.Аи е въпрос на 200лв.
ibogdanov - специалист
filmatoplo написа:
Втората серпентина какво я правиш . Едната е за слънцето а другата.
втората е ел. нагревателя дефакто.
реално серпентината ( водо-водна) е само на слънчевите колектори, другия топлообмен е в топлообменика при камината. а третата "серпентина" е ел. нагревател

http://www.alpatitan.com/produkts.html# ... 1%80%D0%B8
инфото за комбинираните бойлери
моя е вертикален вариант - 200 литра
filmatoplo - майстор
Точно с такъв топлообменник ВП 1-30 съм правил слънчеви инсталации - 5 бойлера по 200 литра ги закачам един до друг и 10 панела на покрива. Ефекта е поразителен.
ibogdanov - специалист
filmatoplo написа:
Точно с такъв топлообменник ВП 1-30 съм правил слънчеви инсталации - 5 бойлера по 200 литра ги закачам един до друг и 10 панела на покрива. Ефекта е поразителен.
наистина е така... ама и цената им я бива. за моя едвам се доредих и го взех за 450 лева ( оставих една абонатна станция без топла вода :? )
пластинчатите топлообменици да много ефективни, само дето котления камък им разказва играта след време.
ronik - специалист
Iliev Labs написа:
Иначе поздравления - това все пак си е най-интелигентния комин, за който съм чувал. :wink: Роник, това е твоят комин!
:lol: Да бе, как ли пък не. Моя си го представях вътрешен, със система за извличане на топлината.

---------------------------------------------
Малко емпиричен опит :razz: :
Миналия ден се качвах няколко пъти на покрива да видя какво излиза от комина. Комина има височина около 5 метра над розетката в която влиза кюнеца на чудото. С бели тухли неизолиран. В частта през мансардния недовършен етаж си духат ветрове отсякъде. Температурата вън беше около нулата. В началото на разпалването(дърва ) пушекът пареше и не можех да си задържа ръката. След 2 часа намалих притока на въздух и ми се струва, че температурата беше около 20°. Вечерта отпуших въздуха на макс, и като се разгоря се качих пак. Тоя път успях да задържа ръката в комина 3-4 секунди докато ме запари. По моя преценка чудото горя около 5 часа с 20° газове и 5 часа на парещи. Също забелязах че температурата на газовете при изхода на комина е малко по ниска от тази на кюнеца(2рия) свързан към розетката. Интерсното на цялата работа са едни мои изчисления, които са доста приблизлителни, но няма как да ги направя точно. По излитащи прашинки от комина приех, че скоростта на газовете( приех че парещите са 60°) в него е 50см/сек. . Сечението на комина е 12/12 см. За 140 секунди ще мине един кубик газове. За час - 25 м³, за 5 часа -125 м³. Това образно е жилищно помещение 50м², пълно с 60° газ. Това как ви звучи:?: В сметката не влизат 5те часа с 20° и загубите от комина.
-------------------------------------------
dalgia написа:

Що не вземете да сложите кондензатора от климатика в комина и ще си имате термопомпа.Не е много работа.Аи е въпрос на 200лв.
Кажи за принципа накратко, за такива като мен, където за пръв път чуват, че в климатика има кондензатор :) .
Iliev Labs - специалист
dalgia, това беше първото нещо, за което се сетих!
Има си вентилатор, има си всичко необходимо. Но кво става с радиатора (питата)? След няколко часа работа?
ronik, сметките ти кво ти подсказват?
Я си представи, 5 часа да ти влизат от някъде (гратис) 20 градуса и още 5 часа 60градуса!
Няма начин бе човек, с тия комини!
Грееме тоя дето духа!
Колко ще спестиш ти за един отоплителен сезон, ако усвоиш само 50 процента от тия загуби? Сметни го в левчета, сметни го във време, в транспорт и склад за горива. Аз вече като си гледам кюнците се чувствм пре..ан. По-добре да не беше отварял тая тема! Ама като си я отворил, няма връщане!
Те професорите всичко знаят, ама ние си плащаме тия загуби! Верно е че нищо не разбирам от тия работи, ама знам да си права сметката!
LazarGanev - "Велик майстор"
Не разбирам - защо просто не приемете, че този принцип на работа позволява такова КПД и толкоз. За да работи камината без да пуши трябва изгорелите газове да са горещи - няма как иначе. Но това води до по-нисък КПД. Ако искаш да не ти пуши=по-големи загуби, ако искаш да отнемаш топлина от комина за да намалиш загубите=пушек в къщи. Отнемането на топлина от комина може да стане и с много по-прости начини от тези дето ги сънувате и чертаете. Въпреки всичко чертежите са интересни - дерзайте:) !
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 65

Тема "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: