• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
liusien - специалист
Ето ме пак тук. Опитах много грубо да "нарисувам" схема на парното в момента. Значи от котела до последния радиатор включително, трасето на тръбите е изпълнено с тръби 16-ки.
Радиаторите на етажа са:
140 / 50 - еднопанелни /в хол, спалня и кухня/ - 3 броя; 160 / 35 - двупанелен /в детската стая/ - 1 брой и един малък ламаринен радиатор имитиращ чугунен с 5 ребра /в банята/. Малкия радиатор и единия от еднопанелните не съм ги отразил в "схемата", нямаше място как да ги нарисувам и тях...
В сутерена скицата е същата, но помещенията са по-малки. Радиаторите са:
80 / 50 - еднопанелен /в холче/ - 1 брой; 60 / 50 - еднопанелни /в кухничка и стая/ - 2 броя и 100 / 55 - двупанелен /в баня/.
Връзката между етажа и сутерена е с вертикални тръби 32-ки. Пуснал съм ги от котела право надолу. Отклонението към кафето е с тръби 20-ки. В кафето има монтирани тройници които отклоняват два кръга за отопление - от северната и южната страни на помещението. Там са монтирани пет радиатора по 2 kW - това е по спомени. Ще опитам да кача скица на къщичката... Помещенията са преходни...
Изображение

А това е скица на кафето...
Изображение

Не знам дали сте виждали по-нескопосано описание, но толкова мога. Може да има по-добър начин, ама... Предполагам, че ще се ориентирате. Колкото до налягането на газа от разходомера се подават около 23 милибара, а разстоянието до котела е около 16-17 метра. Преди като ги виках техниците на Софиягаз го мериха и казаха, че заради разстоянието налягането щяло да падне малко. Точно преди котела - нямам идея колко е налягането. С комина ще си поиграя утре /днес - пиша това в два през нощта/.
Това е за сега. Сетих се нещо последно. Днес /вчера/ цял ден бях по разни институции и се върнах късно след обяд. Парното е работило непрекъснато на 45 градуса температура на водата и вечерта когато за кой ли път записах показанията на разходомера - щях да припадна!!!!!!!! :x Котела беше изгорял 19 кубика газ... На това топло време... Иде ми...
2v6 - майстор
liusien написа:
... Колкото до налягането на газа от разходомера се подават около 23 милибара, а разстоянието до котела е около 16-17 метра. Преди като ги виках техниците на Софиягаз го мериха и казаха, че заради разстоянието налягането щяло да падне малко. Точно преди котела - нямам идея колко е налягането.
...
Парното е работило непрекъснато на 45 градуса температура на водата и вечерта когато за кой ли път записах показанията на разходомера - щях да припадна!!!!!!!! :x Котела беше изгорял 19 кубика газ... На това топло време... Иде ми...
Налягането може да се променя с времето :!:
Обикновено когато е по-топло се увеличава - заради намалената консумация на газ.
ror - специалист
liusien написа:
Парното е работило непрекъснато на 45 градуса температура на водата
ама упорито си държиш водата на 45 и това си е, е нема да стане така, а с тия еднопанелни радиатори или тип10, си гола вода, еднопанелен 1400/500 при 45*С има мощ.<400W, и се слагат предимно в мокри помещения ама нищо това не пречи да си коментираме :-D
liusien - специалист
ror написа:
liusien написа:
Парното е работило непрекъснато на 45 градуса температура на водата
ама упорито си държиш водата на 45 и това си е, е нема да стане така, а с тия еднопанелни радиатори или тип10, си гола вода, еднопанелен 1400/500 при 45*С има мощ.<400W, и се слагат предимно в мокри помещения ама нищо това не пречи да си коментираме :-D
Здравейте!
ror, приятелю, в предния си пост писах за вчера. При положение, че беше сравнително топло през деня - за 24 часа при температура на водата за отопление 45 градуса, котела беше изгорял 19 кубика газ!!! А ако вдигна температурата, при всяко положение ще се похарчи още повече газ... Така си мисля. Хора, няма пари за сметките!!!

ПП - Може ли да помоля за малко инфо относно радиаторите които ги имам - мощност, какъв тип са, температура на водата за максимален ефект и т.н.
И друго - днес си поиграх и повдигнах малко предния край на комина. Вътрешната тръба е вкарана до край...
LazarGanev - "Велик майстор"
liusien, в барчето имаш заложени 10кВт мощност, в къщи имаш нужда от още толкова (грубо 6 стаи по 1600Вт). При 20кВт инсталация котелът трябва да работи почти на пълна мощност за да е топло и можеш да пресметнеш колко ще е разхода. А защо е студено в къщи - ror ти каза и е прав! Еднопанелен радиатор се води тип 10 или тип 11 (ако панелът има и ламели - конвектор). Този тип има мощност около 700Вт на метър при 90°С. При 45°С ще е под 300Вт/метър, така че можеш да се ориентираш колко вата се отдават в къщата - затова е студено. Отделно има сериозни забележки към инсталацията, отделно трябва да се подобри горивния процес, но на 300лв няма да паднат сметките в никакъв случай! Задай си въпроса колко би плащал, ако тези 20кВт топлина ги получаваш на ток. Всъщност досега на какво отопление си бил и същите площи ли отопляваше? Забележките към отоплителната система, ако те интересуват, ще ги кажа в друг пост, че този стана много дълъг.
ror - специалист
приятелю :-D , явно не разбираш, че панелните радиатори не могат да отдадат нужната мощ. при тази Т на водата, от там накъсана работа на котела. Затова, нискотемпературно отопление (под 50*С примерно) се реализира най-добре чрез водно-подово или с вентилаторни конвектори.
За да си видиш каква е приблизителната мощ. на радиаторите според модела и Т на водата виж тук: http://ror.hit.bg/VOGEL%20&%20NOOT.pdf
Имай в предвид, че това са радиатори с много добри техн. показатели за нискотемпературни инсталаций и то до мин. 55*С, а какво остава при 45*С с твойте панелки :? След като си ревизираш инсталацията мисли за цвета на пламъка :-D
liusien - специалист
LazarGanev написа:
liusien, в барчето имаш заложени 10кВт мощност, в къщи имаш нужда от още толкова (грубо 6 стаи по 1600Вт). При 20кВт инсталация котелът трябва да работи почти на пълна мощност за да е топло и можеш да пресметнеш колко ще е разхода. А защо е студено в къщи - ror ти каза и е прав! Еднопанелен радиатор се води тип 10 или тип 11 (ако панелът има и ламели - конвектор). Този тип има мощност около 700Вт на метър при 90°С. При 45°С ще е под 300Вт/метър, така че можеш да се ориентираш колко вата се отдават в къщата - затова е студено. Отделно има сериозни забележки към инсталацията, отделно трябва да се подобри горивния процес, но на 300лв няма да паднат сметките в никакъв случай! Задай си въпроса колко би плащал, ако тези 20кВт топлина ги получаваш на ток. Всъщност досега на какво отопление си бил и същите площи ли отопляваше? Забележките към отоплителната система, ако те интересуват, ще ги кажа в друг пост, че този стана много дълъг.
Добър вечер!
Лазаре, радиаторите са /без един двупанелен в къщи/ еднопанелни със залепена зигзагообразна ламарина откъм стената. До миналата зима същите стаички + барчето се отопляваха от парно с котел "Viadrus U-22" - 24kW. Температурите тогава и сега нямат нищо общо! Миналата зима парното като беше на въглища, навсякъде без изключение беше "баня"!!! Температурата която поддържах на котела беше 50 градуса. Много рядко при много ниски температури навън съм вдигал температурата на парното до 60 градуса. Лазаре, моля те пусни ми един пост със забележките ти към отоплителната система. Каквото ме посъветваш а и другите момчета - ще го направя и ще пиша! Може да не е утре поправката /поради липса на средства/, но, повярвайте ми - ще го направя!!! :idea:
liusien - специалист
ror написа:
приятелю :-D , явно не разбираш, че панелните радиатори не могат да отдадат нужната мощ. при тази Т на водата, от там накъсана работа на котела. Затова, нискотемпературно отопление (под 50*С примерно) се реализира най-добре чрез водно-подово или с вентилаторни конвектори.
За да си видиш каква е приблизителната мощ. на радиаторите според модела и Т на водата виж тук: http://ror.hit.bg/VOGEL%20&%20NOOT.pdf
Имай в предвид, че това са радиатори с много добри техн. показатели за нискотемпературни инсталаций и то до мин. 55*С, а какво остава при 45*С с твойте панелки :? След като си ревизираш инсталацията мисли за цвета на пламъка :-D
ror, благодаря за съветите! Вече достатъчно материал имам за мислене и осъществяване. Само Лазар ако не го притеснявам да ме посъветва какво или как да оправя инсталацията в къщи и започвам...
LazarGanev - "Велик майстор"
liusien, извинявай, уморен съм сега, а утре ставам рано и съм на път, затова трябва да лягам. Като се върна ще пиша, но дотогава колегите ще ти ги кажат със сигурност. Айде Лека!
liusien - специалист
LazarGanev написа:
liusien, извинявай, уморен съм сега, а утре ставам рано и съм на път, затова трябва да лягам. Като се върна ще пиша, но дотогава колегите ще ти ги кажат със сигурност. Айде Лека!
Няма проблем! Спокойно и безаварийно пътуване! :thumbs:
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: