• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Zurlata - специалист
Здравейте Пичове и п..!

как сте измислихте ли безплатната енергия! Щото аз стигам до извода че такава няма :-D Незнам дали това дето пиша е за темата, ако не е модовете да трият.

Става въпрос за онази щуротия параболичния концентратор. Е видя се че може да работи и тази идея като такава е осъществима ама с някои НО...
В началото като почвахме както всички ентусиасти (гледам и в един друг форум варвят по моите стъпки преди години... и аз бех заблудена о...), си мислим че нещата са прости, да ам не, както беше казал ОНЯ времето и парите дето си планувал за един проект ги умножаваш по числото Пи и за всеки случай по 2! Аз тогава не ми се вярваше много ама питай ме сега де!
Ходих до Стара загора има тестова лаборатория за еропейска стандартизация и издаване на сертификати. Ставаше въпрос за платките и други неща по колектора. Трябва да отговарят на EN........ около пет стандарта и директиви + сейфти директива + магнитна устойчивост и смущения и т.н. и изискванията са много високи (то така и трябва да е де..) , но без тези тестове (а те са много пари!) не може да се продава и да се предвърне идеята в бизнес и пари квато беше целта. Там дори тестват какви отровни газове ще отделя платката при запалване (сейфти директиви...) и се оказва че не може да се ползват всяко реле или кондензатор и букса от парвия магазин!
И стана така че всичко почва почти отначало нови платки, електроники, кутии .... и пари, и почвам да се осещам че аз и колегата може и да можем да го направим но всичко ще си остане само един динозавър и прототип, нужни са финанси, мениджмънт, и пазарен нюх.
Та що ви говоря тия глупости ли, щото тази идея до тук глътна малко над 60000лв(60 Хиляди.) и е свършена само на 90% , а останалите 10% ще глътнат като гледам още толкова щото сега трябва да се доведе до комерсиален вариант със взичките му папирщини, сертификати, разрешения , пазарни политики и т.н. Та значи видя се че параболичния концентратор е много ефективен но иска и сериозна инвестиция и нещата излизат извън хобито вече, ние продължаваме да драпаме но ще е нужно да се намеси трета страна да се грижи за мениджмънта, пазара и да осигури останалите финанси нужни за довършването до комерсиален продукт. Значи това е търсим такъв човек ако има истински мотивирани хора може да направим среща на място и да ги въведа в ситуацията, щото тя е по сложна отколкото мога да опиша с двасе реда!
ivanovbg - майстор
Така е колега - безплатна енергия няма, защото който и да я добие търси как да я продава :-D :-D :-D :-D
Тани - модератор
Някои мислим да си я ползваме и да правим бартер, а не за печалба :wink: Безплатна е, ако си я произведеш сам! Няма кой да ти я подари. За да получиш, трябва да дадеш!
Zurlata - специалист
ivanovbg написа:
Така е колега - безплатна енергия няма, защото който и да я добие търси как да я продава :-D :-D :-D :-D
Еми така е :-D , и ти да изсипеш пари за един апартамент в центъра на пловдив по няква идея ще се мъчиш после да я комерсализираш за да си ги върнеш най малкото!

Тани, ще си позволя да не съм съгласен с теб, лично мнение: аз навремето трагнах от там че да се топля безплатно (темата с комина мечта :-D :-D ), обаче дори и лично да си я произведеш енергията ще трябва некво устройство (колектор, вятърна мелница и тн.) което да я улови, а това устройство се прави с матеряли от магазин а в магазина искат пари като добавиш и времето което също е пари.... затова казвах че няма безплатен обяд, може да ти излезе по евтино ако си го правиш сам но в никакъв случай няма да е без пари!

Въпреки всичко идеята си струва ето някои изводи до които стигнах на база опита, измерванията, тестовете които правихме:
* ...вакуумните колектори хващали и при облачно време (до 100W)... - Резултат: Пълни глупости, то и нашия хваща ама това е неизползваема енергия, ще ти повиши температурата в бойлера само с ПОЛОВИН градус и то при положение че трасето от колектора до бойлера (или самия бойлер) имат ИДЕАЛНА изолация - а такава не съществува, пускал съм ви снимки дето изследваме различни изолационни матеряли..... и се убедих сам!

* Няма колектор който да е супер ефективен зимно време в България

* Ако ще се къпеш лятото на вилата (ниско температурна система до 30-40градуса): не ти трябва Параболичен концентратор, не ти трябва и прехваления вакуумно тръбен с всичките му глупости и рефлекторчета, не ти трябва дори плосък селективен НАЙ- ИЗГОДНО ИКОНОМИЧЕСКИ е един стар радиатор боядисан с черна боя и отгоре едно стъкло!

* Вечната война между вакуумните и плоските - Резултат: в цеха до нашия параболичния бяхме сложили и такива за тестове, равносметката производителите им цитират данни точно за определени дни от годината и еди ква си радиация от слънцето демек идеализирани, да вакуумния хваща малко повече(15-30%) зимата при -10 но струва от 5 до 10 пъти(500 до 1000%) повече - демек на годишна база енергията им е една и съща почти и струва ли си да даваш 500% повече пари а да получиш само 20% повече и то само зимата, а зимата е само 4 месеца от годината ....

* Ако ви се налаложи все пак да си купите плосък обикновен или селективен: изберете ПО ЕВТИНИЯ - селективната боя върши работа само при идеални условия и слънчева радиация, такива каквито в реалноста няма!!! В процеса на нашата разработка правихме много опити с "черни бой" поръчахме и селективна от SOLKOTE (500лв литъра), също и прехваленото Медно фолио със уж специално селективно покритие на Almeco - TiNOX Energy Cu - след 1 година работа ефективноста му пада и почва да потъмнява тук там , и се оказа че нашето "черно" се различава само с 5% от посочените но си го произвеждаме ние и ти идва по евтино. И в заключение твърдя че високо технологични селективни покрития са нужни само при високи работни температури над 150-200`C за да се минимизира инфрачервеното лъчение... При обикновените колектори си е чиста мошенгия и спекулация с джоба на клиента!

* Реално всеки един вид колектор работи при 1000Wm2 само за 10% от времето през останалото време работи при радиация 300-700Wm2 (облаци, влажност на въздуха, разсеиване/отражение на лъчите преди и след обед) , и нали се сещате КПД-то каде отива, няма ги ония 80-90% дето ги говорят в лъскавите брошури,и човек остава с впечатление че около нас света е пълен с доброжелателни тъговци и хубаво работещи неща... но след като си го купиш в повечето случаи изяждаш Х..!

* Една отоплителна система не е съставена само от колектор: ако трасето и режима на управление на помпите е калпаво изпълнение дори най-ефективния колектор на света се превръща в един боклук.

* Параболичния концентратор не става за зимата (ако няма облаци да НО....),
.....тука с една уговорка ако се ползва голям буферен съд с много добра изолация от който да се черпи енергия когато няма слънце тогава става.

* Параболичния концентратор не е икономически изгоден за малки размери под 10-20 квадрата
навремето мислех обратното ама тогава бех още лешпер :-D !

* Параболичния концентратор е много икономически изгоден в индустрията, хотели ресторанти и др.

..... и т.н. мога да пиша още много полезна информация дето я крият от клиента ама ние нали си направихме един скъпо струващ екперимент та ги знаем нещата, и ако някой не е съгласен и оспорва горе посоченото може да заповяда на живо да му ги покажа и и докажа на живо!

В началото на тая тема бистрехме едни сметки за киловати и т.н. еми някои неща се оказаха верни други пълни заблуди.
Въпреки това аз продължавам да упорствам, мислим за проект на един параболичен за 50 и 100 квадрата.
50 квадратовия залагаме да стува до 12000лв и дори при 300Wm2 радиация е способен да поддържа над 200 градуса температура с КПД над 60% (при тия условия вакуумните = 0 - 2%) максимална енергия 300-350KWh на ден лятото х 20 ст на KWh цена се изплаща за 1 година ама то не цялата година е лято затова нека са 4 годините дори. За сравнение, от реален целогодишен тест в цеха на SEIDO 10-20 едни от най добрите вакуумни, дават 12KWh на ден лятото при реални условия, за да ти доставят 300KWh ти трябват : 300 делено на 12 = 25 броя по 1800-2000лв бройката = 40-50000 лв. сами си правете сметката нататък . Това всичкото имам смелост да го твърдя щото потрошихме десетки хиляди лв. в разработки тестове и експерименти и снасям информация директно от кухнята!
Фактически излиза че параболичен концентратор е изгоден само за големи хотели, ресторантри и производствени процеси или там където трябва много вода и/или високи температури над 150`C и високо КПД при ниска слънчева радиация, но дори и така има пазар има и желаещи, монтирахме няколко дори и в софия при оня влажен климат и резултатите се подтвърдиха, но се иска сериозна инвестиция която надхвърля възможностите на един човек.

Та за бога братя не си правете скъпо струващ експеримент само за вкъщи да си греете вода щото награя след много нерви и торби с пари ще стигнете до същите изводи!

Със здраве!
Последна промяна от Zurlata на нед фев 03, 2013 11:51 am, променено общо 1 път.
kuuuuuul - майстор
До горните изводи бях стигнал отдавна,но сега вече всичко може да се смята за доказано.Евала на Zurlata за ентусиазма и хъса с който преследваше целта си :prayer: :prayer: .Дано да си намериш спонсор. :partyman:
Смятам че този пост е изключително ценен и трябва да се прочете от всички мераклии за слънчеви колектори.
8180 - майстор
И аз се присъединявам с Поздравления - за ентусиазма, задълбочения подход, реализма и откровеността.
Не всеки го може. =D>
Тани - модератор
Прекланям се на хора като тебе! Човек, който следва мечтите си и е тръгнал по пътя ! След като се движиш в правилната посока, ще стигнеш и подминеш плануваната крайна точка. Пожелавам ти го от сърце! На тебе не са ти виновни политиците, родината и икономическата обстановка! Вървиш към целите си ВЪПРЕКИ тях!
Zurlata написа:
Тани, ще си позволя да не съм съгласен с теб, лично мнение: аз навремето трагнах от там че да се топля безплатно (темата с комина мечта :-D :-D ), обаче дори и лично да си я произведеш енергията ще трябва некво устройство (колектор, вятърна мелница и тн.) което да я улови, а това устройство се прави с матеряли от магазин а в магазина искат пари като добавиш и времето което също е пари.... затова казвах че няма безплатен обяд, може да ти излезе по евтино ако си го правиш сам но в никакъв случай няма да е без пари!

Прав си и за това! Устройствата за улавянето струват пари, но имах предвид, че енергията е безплатна! Не е като дървата, въглищата, бензина, пелетите, газта и т.н., за които също трябват понякога дори по-скъпи устройства :wink:
Andri01 - майстор
Прав си и за това! Устройствата за улавянето струват пари, но имах предвид, че енергията е безплатна! Не е като дървата, въглищата, бензина, пелетите, газта и т.н., за които също трябват понякога дори по-скъпи устройства :wink:[/quote]

Така си е-енергията е безплатна,но мАтряла за улавянето и струва пари.Важното е да намериш оптималната среда. За един тази среда се явява в началото,за друг-в края/като парично измерение/. Има една поговорка:" За лудо работи,за лудо не стой".Май всичики в този форум сме си "башка луди" ,кой повече,кой по-малко:)
Zurlata - специалист
То ко не бехме башка луди нямаше да стигнм до тука, моя колега и той е един чапрашък!
Благодаря на всички за добрите пожелания!

И да разбия още един мит: "...Не можело да се складира топлина(енергия) от лятото чак до зимата и да се ползва....",
- да неможе, при класическите изолации дето са от 2- 5 см, дето били незнам си кви иновативни и дрън-дрън глупости
но при изолация на буферния съд от порядъка на 1-1,5метра (ЕДИН МЕТЪР :-D ) вата , тогава може и сме го тествали това, даже и изолационните свойства на сламата не са за подценяване ей тука тествахме 50см слама как изолира:
Прикачен файл:
Test Izolaciq.jpg
Test Izolaciq.jpg (114.57 KиБ) Видяна 3818 пъти
Няко ше каже ми тя 1,5метра ватата струва пари, да струва но струва колкото са ви загубите на енергия за 5 месеца от същия буфер с изолация 5см.( ако приравним тая енергия към днешна дата да си я купите от енергото.)
Andri01 - майстор
Това с съхранението на енергията,под формата на топлина и аз го мисля отдавна. Но спорад мене има някои проблеми/не толкова с изолацията. Първо:вместимоста на водата -какъв обем ще трябва за една зима/мин.3месеца/? Обема зависи от температурата с коята се "складира". Друго-използването зимата-трябва или отопление или бойлер със серпентина,директно водата /за баня/ не може да се ползва все пак. А това са не малко инвестиции-съд/място за съда!!/,изолация,помпа,арматура...
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: