• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 37
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
KingLin - майстор
Здравейте и от мен
Идейката с температурните датчици много ми стана интересна тъй като ми се налага да следя температурата в едно помещение в което така или иначе има поставени няколко Пикота които се ползват с друга цел но входовете им стоят свободни. Набавих си няколко бройки LM335 инсталирах програмката, но при мен нещо не се получава. LM335 е свързан директно към Пикото както е показано на снимката в началото на темата. Няма делител, кабелчетата са около 10 см, но на програмката ми показва нереални стойности от типа на -112 градуса или -230 градуса и непрекъснато се променят. Измерих напрежението на изхода на датчика и ми отчете ~1.6 волта като не е с постоянна стойност а варира в рамките на около 50 миливолта. Имам адаптерче на 3.3 волта и 2.5 ампера. Ако захраня с него датчика трябва ли да свържа двете маси от Пикото и 3.3 волтовия адаптер? Адаптера е импулсен
Jacket - специалист
С колко V захванаш LM335? 3.3 мисля че му е малко. Най-добре от адаптерчето с което храниш PicoIP да вземеш +, масата му така или иначе е и масата на пикото.
1.6V е -113 градуса, така че със сигурност търси проблем в датчика/свързване/захранване, т.е. не е софтуерен проблем.
KingLin - майстор
Дано не ми звучат смешно въпросите защото не съм много навътре в електрониката, но ако му подам 12 волта на изхода има ли опастност да превиши 3.3 или трябва да сложа делител? И може ли да споделиш при какви градуси какво е напрежението и линейно ли се променя? Аз измерих приблизително следните стойности:
22 градуса - 1.808 волта
23 - 1.803
26 - 1.784
32 - 1.768

но не ми изглежда линейно
Jacket - специалист
За да получиш температурата умножаваш стойноста, която мериш на изхода по 10 (1.6*10=160), което ти дава температурата в °K. За да получиш °C, вадиш от полученото число 272.15.
Крайната ти формула е:

Код: Избери всички

Т = Vout * 10 - 272.15.
Лесно можеш да се досетиш, че 3.3V (максимума, който може да се мери на аналоговия вход), е 330 °K, което е 56.85 °C. Ако смяташ, че няма да мериш повече от тази T нямаш проблеми, ако ще мериш повече, вече прибягваш до делители.
Съдейки по показанията, които си замерил предполагам, че датчика ти не е свързан правилно или захранването не му достига.

Колегата den70 беше направил много хубав експеримент с два датчика със и без делител. Ясно се вижда как датчика без делител (червения) забива на около 57 градуса, докато другия продължава да мери до 100 (и повече).

Изображение

На самото пико не му е проблем да поема и 5V на входа (до толкова съм тествал дългосрочно), за повече не знам, така че не е опасно дори да превишиш малко волтажа на входа.
KingLin - майстор
Незнам къде бъркам ама нещо не ми се получава :(
Пробвах варианта със 10к ома между + и пина но пак не става - отчитам 7 волта на изхода. Това е когато захранвам 335-цата с 12-те волта на входа на Пикото. Смених и датчика да не би да е изпушил ама няма промяна. Температурата в стаята където тествам нещата е 22-23 градуса и би трябвало да получа около 2.96 волта по формулката която написа. Не ми стана ясно обаче какво напрежение трябва да подавам на датчика 3.3 или 12 волта? В смисъл с какво е предвиден да работи?

Днес ще прескоча да си взема и един ЛМ35ДЗ да видя с него как ще се получат нещата.
KingLin - майстор
Ура с LM35DZ стана :)
нали на 335 и 35DZ съвпадат (V+) (-) i (Vout) ?
Jacket - специалист
Честито.
Пиновете нe разположени еднакво.

Изображение Изображение

Начина на свързване е коренно различен и при двата. Мисля че от схемите трябва да си видя. На LM35DZ се използват и трите пина, докато на LM335 ADJ е само за калибриране и се използват само + и -.

Предполагам си прочел че с LM35DZ не можеш да мериш отрицателни стойности.
Иначе би ми било интересно да покажеш графика, както и да кажеш с колко дълъг кабел ти е датчика в момента. В програмата има опция Upload на графиката и директно ще ти даде линк за постване във форума :)
KingLin - майстор
Мерси много за пояснение относно пиновете, явно това ми се е изплъзнало и за това не са ми се получили нещата с ЛМ335. Ще тествам пак с него макар всички температури които ще следя да са в рамките на 0 до 40 градуса. Все пак ще е добре да имам и вариант за отрицателни стойности или такива близки до 100
Ето графика за датчика който съм поставил на климатика в момента - доста добре отчита според мен. Кабелите са около 30 см

Изображение

Хрумна ми една идея - ти ще кажеш дали е възможна: Тъй като ще имам няколко датчика вързани на отделни модули има ли вариант да се направи така че за всеки датчик да задавам на кое ай-пи отговаря?
pavelari - майстор
Назъбването на графиките много ме дразнеше и го преодолях с кондензатори по 2.2 микрофарада 25V /електролитен/, поставенi на минуса и съответния вход /пин/. Резултата е графика като бръснач - а при промяна в температурата се вижда тенденция в правилната посока без фалшиви отклонения. Причината за "зъбери" при мен бе факта, че ползвам почти половината входо-изходи на пикото и имаше доста паразитни и уравнителни тоци. Все пак платката е прекалено миниатюрна за възможностите си :)

Прикачен файл

4.JPG
4.JPG (52.18 KиБ) Видяна 5869 пъти
Като кликна на този линк:
http://jacket.megalan.bg/fmon/?dl
ми сваля fmon_setup_XXXXXXX.exe, който е 0 бита и при стартиране дава невалидно приложение.
Къде бъркам.
Благодаря предварително.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 37

Тема "Температурен мониторинг" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: