• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 49
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Иванов, иванов... приятно е да се спори с теб...така в спор с теб достигнах до много идеи. Ти бе първият, който изказа опасения, че без преградни ламели циркулацията ще е лоща.

Миналата година правих ремонт на къщата и направих тавани на няколко нива от гипс катрон и съм заложил до всяка стая 4 бр въздуховоди Ф 120 ( по два всмукателни и по два нагнетателни)

Имам неоползотворен ( все още ) 75м2 таван, който от плочата до кота било е почти 4 метра. Там по време на изолирането ще вкарам всички бъдещи въздуховоди, топлообменници и т.н. за мансардата

високоефективните бойлери и панели не ми ги хвали. Те не са в духа на форума, от тях не изпитвам удоволствие когато ги купувам. Не мога да сравнявам 2 плоски турски алуминки по 200-220 лева с обща площ 3.6м2 с мойта самоделка с 30 тръби с площ 4.32м2 . Едната система е нискоефективна за 400-440лв., другата е вакумна със селективно покритие за 330лв. !!! сравнявам само панелите!!!
стойки, помпи, контролери изолации, монтажи не ги включвам в сметката. Тези елементи ги има във всяка система.
ivanovbg - майстор
Духа на форума е относително нещо. И твоите тръби си ги купил, а не си ги надул сам. Шалета, профили, въздуховоди... :wink:

Идеята е че всяко едно преминаване на енергията от материал в материал е свързано с загуби и влагане на още материали и допълнителна енергия. Да не говорим, че всяка една точка е възможност за повреда и отказ на цялата система. Имай в предвид , че нещата за управление са лесни и прости. Оскъпяването идва от надеждността и поддръжката.
В този ред на мисли мисля да пробваш докато е по хладно и под наблюдение какво би се случило ако няма ток и вентилатора не се включи 3-4 часа на обяд.
Иначе просто като идея за топлинен акумулатор. Таванска стая с дебела изолация с бутилки пълни с вода да се нагряват от въздушните ти колектори. Оттам да тръгват всички нагнетателни въздуховоди за всички стаи. Смукателните да минават през рекуператор и тогава да се изхвърля въздуха от къщата.

Според мен това което го правиш е все едно да се мъчиш да караш колата на дърва. Не че няма да стане, но ще е в пъти по голямо и неудобно за ползване. Та ако решиш да сложиш по колекторна система на всяка стая - казваш 2 етажа по примерно 4 стаи са 8 колектора по 4квадрата = 32 квадрата. Ако сметнеш и ъгъла така че да не се засенчваш ... Дано и двора ти да е голям. Мисли и за децата като се заиграят с топката...

И не мисли , че топлината от слънцето е толкова безплатна. Не е вятър да се сменя постоянно - тя е константна и сянката я отнема. По този начин си охлаждаш двора и къщата външно. Познавам хора с термопомпи вода вода дето почнаха да се оплакват от спадане на температурата на подземната вода....
шоп - майстор
ivanovbg написа:
И не мисли , че топлината от слънцето е толкова безплатна. Не е вятър да се сменя постоянно - тя е константна и сянката я отнема. По този начин си охлаждаш двора и къщата външно.

това последното няма да го коментирам :-D

ПВЦ бутилки с вода също не мисля да качвам в изолацията на тавана. Рано или късно пласмасата старее и ще има теч. Мястото на голям и тежък воден акумулатор е на земята или под земята..

Дали е хладно или топло времето навън няма никакво значение за системата. Напротив лятото дори и 50 градуса да е навън, колектора не прегрява, защото е монтиран с ъгъл 75 градуса за да е най-ефективен зимата.

Миналото лято 4-5 тръби стояха без никаква циркулация и обърнати с отвора надолу.

Опитният ми колектор от 20 тръби 10 дни стои на слънце и проблеми няма и не може да има. Стига 150 градуса и това е. Шалето по данни на производителя работната му температура е до 250 градуса. Тествах парче от него на 250 градуса във фрната за час и няма проблеми.
a4o_ivanov - специалист
Понеже си в темата за отопление.Как мислиш ако всичко е направено с тези тръби ,но вместо въздух да се затопля вода или антифриз и да се подава с помпа на радиатор в стаята,дали ще е по добре или ефекта ще е същия? Ще е по скъпа заради радиатора ,помпата и др.неща необходими за този вид отопление.
шоп - майстор
a4o_ivanov написа:
Понеже си в темата за отопление.Как мислиш ако всичко е направено с тези тръби ,но вместо въздух да се затопля вода или антифриз и да се подава с помпа на радиатор в стаята,дали ще е по добре или ефекта ще е същия? Ще е по скъпа заради радиатора ,помпата и др.неща необходими за този вид отопление.
Според мен ефекта ще е същият, защото площа на колектора е константа и няма как да се добие повече енергия.
ivanovbg - майстор
шоп написа:
това последното няма да го коментирам :-D

Коментирай спокойно, но първо помисли. Ако над твоя колектор опънем един чадър температурата ще падне драстично и на теб няма да ти върши работа , нали? Същото е това което колектора причинява на нещата които засенчва.
Миналата седмица исках да засадя едни храсти та копах дупки. От северната страна на къщата на дълбочина една лопата земята си е още замръзнала. От запад - хем слънцето я гре само след 4 часа няма такова нещо.

:partyman:
saraneron - специалист
И какво предлагаш Иванов, да се качи колектора на покрива а стената да се напича и да топли стаята през 20 см. изолация и зид?Ако е така и аз няма да коментирам!Отделен е впросът, какво да се прави с този колектор през лятото?Ако системата е на антифриз или вода, може да загрява бойлер, или малък басейн но се оскъпява а Шопа е решил да си я ползва само преходните периоди и зимата,така го разбирам това е основната идея.Сега е момента да се каже ,че тръбите през лятото ако не се самозасенчват от наклона или не се покрият с нещо изпадат в температурна стагнация и до няколко години/ 2-5/може да се очаква промяна на черното покритие и силно намаляване на вакума.Това съм го чел по сайтовете на китайските производители .Там гаранциите са 2-5 години за масовото призводство на вакумни тръби.Сухите вакумни тръби работят също при тежки условия но мокрите на не-повече от 100 градуса ако системата е на вода ,за антифриз може и повече!Въобще свойството на антифриза http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1% ... 0%BE%D0%BB да завира при високи температури доста над 100 градуса и то в отворена система силно се подценява !За затворени ситеми е идеалния топлоносител .Това му свойство предпазва системата от завиране през лятото.
a4o_ivanov - специалист
Ако някой има налична слънчева система с вакумни тръби и има действащо парно отопление което позволява да се присъедини към слънчевата система ,ще може да използва ефективно вакумните тръби освен за топла вода и за отопление на жилището. Но трябва и да има желание да прави тези промени и експерименти ,да се помисли как да се превключва системата от бойлера към парното и вечер да минава на камина.Има ,,хляб,, в тази идея за отопление а вакумни тръби .Защото в този вариант през лятото всичко това остава неизползваемо.А не е евтина инвестиция.Ако някой го е направил да сподели.
Последна промяна от a4o_ivanov на съб апр 04, 2015 12:07 pm, променено общо 1 път.
ivanovbg - майстор
saraneron написа:
И какво предлагаш Иванов,...
Ми не е ли глупаво да си наредиш панели из целия двор за да "отопляваш" къщата малко пролет и есен и то само през деня? Няма ли да е вечно засенчен - двора де? Дане говорим, че ще е и грозно.

Едно време слагаха по нивите едни снегозадържащи съоръжения от дъски. Колекторите из двора ще са точно това. Една виелица и целия двор ще е непроходим. А пък на покривчето на снимката как ще му е като се лепнат няколко кубика сняг?

Моето предложение е далеч по просто и по красиво. Южните стени се обличат в стъкло и самите стават панел. Под стъклото се монтират обикновени алуминиеви щори - от едната страна да са боядисани черни, а от другата си оставят алуминиеви. Когато ти трябва топло - с черното навън, ако не с бялото. Ето една рисунка на идеята. Кафявото е стената, а зеленото -съществуващата изолация.

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (14.52 KиБ) Видяна 5980 пъти
шоп - майстор
a4o_ivanov, скоро ще има усъвършенстване на системата и ще грее и вода.Никога не съм си и помислял да грея само въздух. Системата ще е за целогодишно ползване. Все още се чудя дали да е с топлообменник въздух-вода или пък с U тръби.

Защо не и със самоизточващ се топлообменик в колектора.

saraneron, всички вакумни тръби с изключение на "мокра тръба" в себе си развиват много високи температури.
Heat pipe, U тръба са с много високи вътрешни температури и не съм чул да има проблеми. Ще коментирам след 2-5 години ако има проблем.

П.П купих си лазерен безконтактен термометър до 330 градуса и скоро ще измеря какви температури може да достигне суха вакумна тръба при идеални условия обърната дори с отвора надолу.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 49

Тема "Въздушно слънчево отопление с вакумни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: