• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
preslav - майстор
Вичи написа:
Тия пари са форумния Лох Нес. Съществува такова отопляване, но никой не го е виждал.
Лъжеш се, ако топлиш килер, баня и дрешник сметката излиза, че и за бира ще остане.
Вичи - специалист
idealist написа:
На мен не ми стана ясно от сметките: 30клв х 0.2лв = 6 кинта.
Тия пари само за отопление ли са, за денонощие ? На нормално жилище от 4 стаи, коридор, баня и WC ?
preslav написа:
Лъжеш се, ако топлиш килер, баня и дрешник сметката излиза, че и за бира ще остане.
Колко пък да се лъжа?
olelemaiko - специалист
ми аз питах за тез два лева и боилера.писах че и по ефтино може.160квадрата с 98стотинки.автора да пише какво е станало с газта.ако нема газ си остава тока.има бая начини за топлене с ток. парите маи не са проблем.
MuTeB_ - специалист
Чакам още отговор за газта от един комшия, но съм скептичен. Знам удобството на газта, а и жената също-живяла е в Англия , а там къща без газ няма. Ако бях в къща, избора ми беше ясен. Но вход от 24 апартамента, да се обясняваш-"Ми ся за ко тии тва"- мисля да не си хабя още дълго нервите.
Георги Г Г - напреднал
Здравей градски,
От известно време и аз правя сметки и изчисления за парно с газов котел затова знам, какво ти е. Дано да ти е от полза написаното.
Прозорците са с коефициент за к-стъкло. Вътрешните стени коеф. 0,5 е по реален, но и 0,73 да остане не е проблем. Тавана си го сметнал все едно е под звездите :? За пода от къде идва тоя огромен коеф. Смятам, че хола е с около 1200 w. загуби, като може да му сложиш 10% застраховка. При тия загуби които си изчислил, ще трябва да слагаш страшни радиатори за работа на котела при температура на водата 50/30, а за 40/30 няма да коментирам. Радиаторите според мен е по-добре панелни! И на газ и на пелети уредите си регулират автоматично температурата т.е. ако стане под минус 15 градуса, като са ти сметките, ще се повиши консумацията им но пак ще ти е топло. Примерно: газовия котел няма да работи в кондензен режим т.е. ще работи с температура на водата, която не позволява кондензация на парите, ще гори повече газ, но колко са дните с такива екстремни температури в годината. Най-важното е да се въоръжиш с търпение и да се пребориш със съседите :axe:
MuTeB_ - специалист
Под мен бабето се стиска и не топли, над мен са само звездите, а имам една съседка която зимата не е в България. Затова смятам с такива коефициенти. Приемам градивна критика естествено. За радиатори още не говоря тъй като не знам котел ли ще е или камина, за да не е само хипотези.
Тази година студеното беше много сравнение с други години.
Вичи - специалист
Понеже не съм наясно как стоят законово нещата, би ли пояснил? Трябва ти разрешение на поне още един член на етажната собственост или съсед за споделяне на разходите. Не се предавай лесно, от 23 апартамента все има един-двама нормални. Не искам да правя сметка на чужди пари, но добър газов котел и прекарване на тръбата ще ти струват около 6000, а средна ръка камина около 5000. Отчети и, че при очакваната консумация и настоящите цени на горивата с газ ще пестиш 150 - 200 лв. на сезон. Не забравяй да се поинтересуваш от програмите за енергийна ефективност, който и вариант да избереш.
preslav - майстор
Вичи написа:
Понеже не съм наясно как стоят законово нещата, би ли пояснил? Трябва ти разрешение на поне още един член на етажната собственост или съсед за споделяне на разходите. Не се предавай лесно, от 23 апартамента все има един-двама нормални. Не искам да правя сметка на чужди пари, но добър газов котел и прекарване на тръбата ще ти струват около 6000, а средна ръка камина около 5000. Отчети и, че при очакваната консумация и настоящите цени на горивата с газ ще пестиш 150 - 200 лв. на сезон. Не забравяй да се поинтересуваш от програмите за енергийна ефективност, който и вариант да избереш.
http://www.segabg.com/article.php?id=661709 Дърта информация, която може и да се е променила вече. Иначе 150-200 лв. на СЕЗОН не са особена мотивация.
MuTeB_ - специалист
Вичи написа:
За да прокарам газ ми е необходимо разрешение на поне 50% + един от етажната собственост след общо събрание на входа. Чакането на отговор от поне още един е от гледна точка дали иска да си разделим разходите. В момента разликата в горивата ценово почти няма, в едното иска обаче складиране и зареждане, а другото не + топла вода и лятото. За сметка на това пък с пелети комшиите нямат мнение по темата, + слънчев колектор на тавана за лятото и пак ще имам топла вода, че и ще помага за зимата.
Георги Г Г - напреднал
MuTeB_ написа:
Под мен бабето се стиска и не топли, над мен са само звездите, а имам една съседка която зимата не е в България. Затова смятам с такива коефициенти. Приемам градивна критика естествено. За радиатори още не говоря тъй като не знам котел ли ще е или камина, за да не е само хипотези.
Тази година студеното беше много сравнение с други години.
В никакъв случай не те критикувам. Ти най добре си знаеш съседите. Щом са ти такива топлозагубите мисля, че е нужно да се замислиш първо за хубава изолация. А за радиаторите трябва да помислиш, че и те са пари, а си трябва и място.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18

Тема "Отоплителна инсталация в Апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: