• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 61
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hidrazin - майстор
нед апр 26, 2020 12:13 pmBLUEPUPIL написа:
Да приемем, че отоплението на една къща е около 10000kWh годишно.
Ток=1800лв
Газ=800лв
Разликата е двойна и отгоре, но все още сме далеч от съотношение в цената не по-малко от 3:1, характерно за EU и US.
ср апр 29, 2020 4:36 pmBLUEPUPIL написа:
...Отоплението на ток на всякъде по-света е най-скъпо и...
...и е ясно че нищо не ти е ясно.
За първото е така ако си луд се отопляваш с нещо такова:

Изображение

Ма те хората не рупат доматите с коловете и използват термопомпи/климатици.
Дори при един сравнително лош СОР от 2-2,5 нещата се изравняват а при доба термопомпа - предимствата на газта изчезват.
Да прибавим климатичните промени и почти липсата на зима.
Да прибавим че с газ не мое да се охлаждаш. (е, то мое ама....)
Като си рекъл Германия, да вземем да погледнем там а?
Цена ток Германия 60 стинки, газ - 13 стинки
Цена ток България 20 стинки, газ - 9 стинки
А сега бегай да смяташ наново.
:partyman:
P.S. Бая смях падна със смяната на кабелите СН след всеки 30-40 години. :-D
BLUEPUPIL - майстор
ср апр 29, 2020 11:43 pmhidrazin написа:
Ма те хората не рупат доматите с коловете и използват термопомпи/климатици.
Дори при един сравнително лош СОР от 2-2,5 нещата се изравняват а при доба термопомпа - предимствата на газта изчезват.
Ама хидри пак ги обърка работите, с твоите жалки климатици можеш да правиш само бананова икономика.
P.S. Бая смях падна със смяната на кабелите СН след всеки 30-40 години.
Спокойно нас не ни ловят физическите закони. На българските кабели хидри им чете заклинания и ги натаманява да издеянят 300-400 години. :finga:
Честити да са ни добавени те 4,5% към обещаните 6,67%!
И после няма да са топля на газ ли? Няма ако поскъпне.
sokolov.91 - майстор
Къв СОР 2.5 бе? 2 и 5 е при 5 градуса външна температура. При минус 10 копа е 1. Демек климатика ти за 1500 лева става духалка за 20 лева, а и толко топли, а и толко харчи. А термо помпата с 13 градуса сондажна вода Септември и 5 Януари кво става... пука. А тия със земната серпентина, къде летото и райграс не може да им вирее в градините..?
Газта била тъпа... Тъп е секи къде си мисли, че с глинена саксия и свещ ще се стопли; тъп е секи къде ми вика, че климатик грее по-яко (разбирайте комфортно) от радиатор...........
пет май 01, 2020 10:58 pmsokolov.91 написа:
...........

Еее, не е точно така с тия ТП. Нямам такава истинска, а само един инверторен климатик. Градусите, дето си посочил са още малко надолу, но да речем за Въздух-вода е нещо такова.
За сондажните не си прав. Опитът ми на пещерняк сочи постоянна Т на водата 8-10 градуса и на дълбочина по голяма от.......ъъъ тука съм бил до кенефа май, кога са ми чели лекцията. Мисля от към 5-10м, надолу е се тая.
Почти същото е със земните серпентини. Малко по нестабилна в Т, но без това да влияе на ефективността. Лошо за райграса и доматите.
Чел съм данни на скъпи ТП, дето запазват добра ефективност от 2.5 до -10-15 градуса. Просто са скъпи.
Кой както му изнася. Къде няма газ, имаш ли възможност, термопомпиш.
zhzh - напреднал
Получих авансовата фактура за април. Спрямо март е с 24 ст. по-малко на куб.м
LazarGanev - "Велик майстор"
съб май 02, 2020 7:37 pmzhzh написа:
Получих авансовата фактура за април. Спрямо март е с 24 ст. по-малко на куб.м
За Добрич ли? Мисля, че е много добре, към 25% ли се пада?
zhzh - напреднал
Да за Добрич. Около 24-25 %
BLUEPUPIL - майстор
А сега бегай да смяташ наново.
Какво да го смятам. Сметките ще ги правим, като „пуснем“ цената на тока до няколко години. До тогава, обаче никой не е длъжен да ти дотира тока за климатика. Нали е модерно да говорим за социална справедливост.

За външна t=-10; вътрешна t=+25 максималния теоретичен СОР=7.5;

Мижавата ти термопомпа въздух-еди какво си, при горните условия, обаче е много далеч от зашеметяващите цифри и едвам се отделя от еденицата с приблизителен COP=1.09;

Стига с този ток, разбери че той не е за отопление. А е за индустрията.

:arrow: Газта няма алтернатива, независимо от начина си на производство. Колкото по-рано се осъзнае това, толкова по-евтино ще ни излезе на всички.

:idea: Такова мислене и такива постове правят да се материализира една осезаема енергийна опозиция. Ако тя не съществуваше в тези си пропорции, досега щяха да се вложат доста пари в гозоразпределителните мрежи.

Да прибавим климатичните промени и почти липсата на зима.

Тук пак ги обърка работите. Затоплянето е само привидно, защото навлизаме в ледникова епоха. Застудяването ще е рязко и катастрофично. И ако политически надделеят, такива като теб, като дойде зимата и всички си пуснем климатиците, дори и да са с магическия COP=3, пак ще изтрещи цялата национална ел. мрежа.
Дето не и подменяме старите кабели, защото Доктор хонорис кауза hidrazin твърди, че те не се амортизирали при по-голямо натоварване.

Смях, Мъка, Сълзи и Социален Примитивизъм; Вечното Страдание, като че ли няма да има край!
Новата ми фактура показва намаление на цената с 27%. Кубик газ е на 67,17 стотинки или 6,4 стотинки киловата.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 61

Тема "Честита ви нова цена на метана!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: