• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
нед фев 01, 2026 8:36 amLazarGanev написа:
Дори 10-ката ще ти е голяма
С добавянето на още едни 2,5 kw., общо ще станат около 13. Ясно ми е по голямото КПД при пелетните камини, но няма ли да работи на най високата степен дълго време, т.е по голям разход на пелети.
А колкото до марката, тук най разпространени и като сервизиране е Алфа плам, но ме блазни по големия бункер при Грейко.??
LazarGanev - "Велик майстор"
Не знам ти как ги изчисляваш ра, но по мои изчисления при дТ=50 имащ радиаторна мощност (заедно с бойлера) максимум 6кВт, тъй че и 16кВт или 25кВт камина да сложиш, тя ще модулира до 6кВт и ще работи на толкова, даже и на 5, щото бойлера не го смятай за консуматор. Освен това ако за прба на една и съща система (например твоята) подвържеш камини с различна мощност, например Бижу 10, 16 и 25кВт, най добро горене ще има 10-ката, тъй като камерата и е изчислена за тази мощност. !6-ка ще работи на минимална мощност, с лошо горене, а 25-цата ще работи най-зле, с постоянно гасене и палене наново. Освен това камината се оразмерява не по мощността на радиаторите, а по топлозагубите на къщата. Ти в момента имаш 5кВт радиатори, ако сложиш още 4 пъти по толкова, ще станат 25кВт, това не означава, че трябва да сложиш 25кВт камина. Напротив, пак 10кВт трябва да сложиш, защото тя ти покрива напълно топлозагубите. Не знам дали ме разбра. Колкото до сервиза - не знам как е във вашия регион, мога да гарантирам само за нашия
нед фев 01, 2026 10:27 amLazarGanev написа:
Не знам ти как ги изчисляваш ра, но по мои изчисления при дТ=50 имащ радиаторна мощност (заедно с бойлера) максимум 6кВт, тъй че и 16кВт или 25кВт камина да сложиш, тя ще модулира до 6кВт и ще работи на толкова, даже и на 5, щото бойлера не го смятай за консуматор. Освен това ако за прба на една и съща система (например твоята) подвържеш камини с различна мощност, например Бижу 10, 16 и 25кВт, най добро горене ще има 10-ката, тъй като камерата и е изчислена за тази мощност. !6-ка ще работи на минимална мощност, с лошо горене, а 25-цата ще работи най-зле, с постоянно гасене и палене наново. Освен това камината се оразмерява не по мощността на радиаторите, а по топлозагубите на къщата. Ти в момента имаш 5кВт радиатори, ако сложиш още 4 пъти по толкова, ще станат 25кВт, това не означава, че трябва да сложиш 25кВт камина. Напротив, пак 10кВт трябва да сложиш, защото тя ти покрива напълно топлозагубите. Не знам дали ме разбра. Колкото до сервиза - не знам как е във вашия регион, мога да гарантирам само за нашия
Изчислявам ги по техните технически данни, които са посочени. Но щом ти го казваш вероятно си прав. Затова писах тук за съвети, мнения, препоръки, за което благодаря. Ясно е че ще е най малката камина, за което ще помоля за повече информация за алфа плам комо 12 и грейко бижу 10. Като цяло надеждност, настройки на коя са по добри или се настройва по лесно, автономност. Имах възможност наживо да разгледам комо 12. Мисля, че е лесна за чистене, но от грейко засега нямам впечатления, освен прочетено във форума. Спрял съм се на двете марки, въпроса е коя?
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами свържи се със сервизите на двете и прецени кой колко струва
нед фев 01, 2026 3:43 pmLazarGanev написа:
Ами свържи се със сервизите на двете и прецени кой колко струва
За сервизите е ясно, всеки ще си хвали стоката. Идеята ми е за мнения от ползватели, плюсове и минуси за посочетите камини.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

Тема "Дилема за пелетна камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: