Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskov - майстор
peletko написа:
При мойте измервания доста добри резултати се постигнаха при всички ДАКОНИ, БУДЕРУСИ, БОШОВЕ и ЮНКЕРСИ
Измервали сме и доста чугунени котли , но при тях бе постигнато КПД с 13% до 20% по ниско - уточнявам само при комбинация горелка/котел!
Колега, би ли споделил какво точно включва измерването?
здравейте предполагам че въпроса ми не е за тук , но не намерих друга тема , какво ви е мнението за пиролизните котли ?
Малкия - специалист
Поиграх си малко да смятам и започвам да се разубеждавам с тези пелети. Направих една проста сметка, като изчислих количеството дърва което горя за един сезон колко енергия ми дава, получената енергия я обърнах в количество пелета, което ще ми трябва за да получа същата енергия и ми излиза, че експлоатационните разходи са ми с 60% повече :? .
Поиграх си, защото като видях по колко горите си викам бре, не може да е толкова много, но сега вече не мисля така.
radiocontrol - специалист
Малкия написа:
Поиграх си малко да смятам и започвам да се разубеждавам с тези пелети. Направих една проста сметка, като изчислих количеството дърва което горя за един сезон колко енергия ми дава, получената енергия я обърнах в количество пелета, което ще ми трябва за да получа същата енергия и ми излиза, че експлоатационните разходи са ми с 60% повече :? .
Поиграх си, защото като видях по колко горите си викам бре, не може да е толкова много, но сега вече не мисля така.
Чесно казано 60% ми се струват голяма разлика виж на около 40% съм съгласен.Но винаги има “но“ дървата искат цепене зареждане на котела поне по два пъти на 24 часа (ако искаш наистина да ти е топло) та изискват време което аз лично нямам. Такаче колега има една максима "кефа цена няма".Кеф ми е че сутринта като стана ми е топло,кеф ми е че като излезна от вкъщи женами и дето са на топло и не са ангажирани с котела.Кеф ми е е че в неделя сутрин го чистя за 30минути и му казвам "чао" до другата неделя.Не ми мирияще на въглища.Е на толкова плюсове майната им на 40% в повече.
filmatoplo - майстор
Хич няма да се оправдавам :) , под скъпия котел от 10 000 лв , съм имал предвид мое лично мнение .За Пиролизните котли - супер са , само да имаш сухи дърва с 18-20 % влажност , и да ти се занимава въобще с зареждането им :wink: .
gizdo - специалист
Интересно ми е има ли разлика в разхода на пелети с присадена горелка и с Пелетерм да речем?
Има ли колега, който отоплява около 300м2 с Пелетерм и сега в студа по колко чувалчета гори?
zgi - помощник
gizdo написа:
Интересно ми е има ли разлика в разхода на пелети с присадена горелка и с Пелетерм да речем?
Има ли колега, който отоплява около 300м2 с Пелетерм и сега в студа по колко чувалчета гори?
Да! Интересен въпрос! И мен това ме интересува. :?:
syncho - майстор
То разлика винаги ще има. Не можете да сравнявате един котел на една къща с друг котел на друга къща колко горят. Има прекалено много променливи, като най-голямата от тях е самия потребител. Най-точния отговор на въпроса "Колко гори?" е "Колкото му дадеш.". Има хора, които обичат да стоят на по 30С, има и такива, които 20С ги задоволява напълно. Как ще сравните разхода на котлите на да речем тези двама човека? От там после се почва с разлики в изолациите, разположението, географското разположение (респ. атмосферните условия) и т.н. Това го обяснявам на всеки клиент и после следва въпроса "И въпреки това колко гори?"...
mtodorov - помощник
Здравейте. Аз ще отоплявам около 260 до 300 квадрата с пелетерм :).Вече е монтиран за което благодаря на Lazar Ganev и му пожелавам много доволни клиенти :). В момента съм го пуснал на минимална мощност 9кв поради факта че все още не живеем в къщата. Температурата тази сутрин при -5 навън вътре беше между 15 и 17 градуса. Разхода струва ми се е както по каталог 2.4кг на час. Котела работи постоянно и все още не е вързан стайния термостат. Ще видим занапред как ще е но със сигурност е доста по автоматизиран от котел на дърва и въглища и времето което отнема за обслужване е много по малко.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: