Най - вълнуващия въпрос зимно време.
addicted - специалист
Ако за грееш плочата до толкова че да ти "лъчи" и топли на първия етаж, въобще няма да можеш да стъпиш на втория етаж.
Валери Найденов - напреднал
LazarGanev написа:
Валери Найденов написа:
Породи се и нов въпрос с много повишена трудност. Колко далеч от тръбата отива топлото при 35-40 градуса на водата при положение, че заради точно това разсейване на топлината редим тръбите през 10-15-20 сантиметра? Питам за да предвидя колко далеч от външните стени да редя тръбата. За да има по-малко загуби.
Валери Найденов, защо не вземеш да прочетеш една технологична инструкция за монтаж на подово отопление или просто искаш да се изживееш като откривател на топлата вода? :cool:
Нищо не искам да открия приятелю. Имам почти готова къща която трябва да сгрея и искам това да стане с подово. не искам да и вдигам нивото на пода и за това искам да се консултирам със хора като вас, който знаят повече от мен. А относно технологичната инструкция за монтаж на подово отопление ми стана до безобразие позната, но не ми върши работа.
Валери Найденов - напреднал
addicted написа:
Ако за грееш плочата до толкова че да ти "лъчи" и топли на първия етаж, въобще няма да можеш да стъпиш на втория етаж.
Изобщо не се бях сетил. Благодаря за точният отговор.
LazarGanev - "Велик майстор"
Валери Найденов написа:
А относно технологичната инструкция за монтаж на подово отопление ми стана до безобразие позната, но не ми върши работа.
Ами щом не ти върши работа или минаваш на радиатори на първия етаж или откриваш нова технология и ставаш откривател, ама ти това не го искаш :)
шоп - майстор
@Валери Найденов

тръбата положена в замазка или бетонна плоча предава топлината чрез кондукция. Едва когато топлината достигне границата подово покритие имаме топлообмен към въздуха чрез конвекция.

Ако имаш възможност положи подово и на първия етаж. Има варианти и за минимално повдигане на нивото чрез сух способ на полагане.
Поздрави!
mindless - специалист
@Валери Найденов

Не съм сред специалистите, но и на мен ми звучи нереалистично с подово на втори етаж да загрееш плоча от 20см така, че да топли и първия.

Ако не искаш да си вдигаш нивото на пода има и варианити за отопление с тръби в тавана. Въпреки изказаните мнения, че така не можело да се стоплиш, всичко големи производители предлагат подобни решения.

Понякога са в готови таванни панели с вградени тръби, но има и възможност да сложиш тръба в мазилката. Изпълнението не е така тривиално като при подовото, но все пак е някакво решение.

Ето примерни снимки да придобиеш представа: ТУК
idealist - специалист
Ако все пак не вярваш на никой - опитай. Всички пасиви и активи са за твоя сметка.
ivokbg - помощник
Здравейте,

Имам хипотетичен въпрос относно новоизграждаща се отоплителна система. Чуденката е свързана с рентабилността на соларни панели за топла вода при наличие на термопомпа въздух-вода. Не мога да кажа, че съм прочел цялата тема, но едно 70-80% от нея да. По темата има подмятания, има тези, но категорично ДА или НЕ не видях.

Уточнение за системата. ТП въздух-вода, водно подово навсякъде и вентилаторни конвектори. Идеята е конвекторите да са за студено през лятото и топло през преходните сезони, когато времето е променливо и понякога просто ти трябва нещо да обърне въздуха за час-два. Ще има и котел на пелети, не за друго, ами просто го имаме вече и ще го вържем, хем за бекъп при аварийни спирания на тока, хем ако ТП се озори в някой голям студ.

Та....при описаната ситуация има ли смисъл да се вкарват допълнителни 2-3 хиляди лева за соларни панели при наличието на ТП?

От познати с ТП знам, че когато бойлерът има нужда от затопляне всички конвектори почват да духат хладно, защото трипътния вентил пренасочва топлината изцяло към бойлера....което е....хм... Поне тяхната система е така направена.

Другото, което ми се вижда като пилеене на енергия е когато лятото ТП работи за студена вода, за да охлажда къщата, при нужда да затопли бойлера, все пак някакво количество течност намиращо се между трипътния вентил и в съдържанието на вътрешното тяло на ТП трябва от едни 6-7 градуса да стане 40-50 и после обратно. За капак през това време отново нямаме охлаждане на къщата.
На теория би трябвало процесът да е този, но на практика колко време отнема това "циклене" и колко енергия пилее? Защото така написано звучи сравнително безумно :D
шоп - майстор
Аз съм категорично ЗА!
Имам ТП вода/вода, имам и буфер 1200 литра за ТП + 4х650л бойлери загрявани от солара.
Според сезона соларите греят от 650 литра до 3800 литра вода и според нуждите или всичко отива за отопление или за БГВ или се дели.

За съжаление нямам водно подово все още. Само с 8 бр конвектори съм. За лятното охлаждане съм предвидил ТП да не работи, а охлаждането да е седин 6,5м2 водно/воден пластинчат топлообменник и сондажна вода

П.П. В днешният слънчев ден имам 3800 литра вода загрята до сега ( 16.15 часа) до 48 градуса
ТП разбира се не е включила нито веднъж и цяла нощ пак няма да включи.

Прикачен файл

SAM_9412.JPG

Прикачен файл

SAM_9428.JPG

Прикачен файл

SAM_9426.JPG

Прикачен файл

SAM_9283.JPG
syncho - майстор
Може и да излезе сметката с евтини плоски панели за лятото и преходните сезони, за да не прехвърля помпата циклите. Въпросът е колко време си склонен да приемеш за възвръщане на инвестицията, но не мисля, че въпросът е точно за тази тема, за да се задълбочаваме тук. Общо взето всичко зависи от консумацията ти на топла вода - колкото повече консумираш - толкова по-бързо ще ти излезе сметката и обратно.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: