вт фев 11, 2020 9:09 pmТрифон П.Трифонов написа: Шопен, чисто математически е така.Абсолютно точно обяснено! Авторът на питането го е разбрал дори и без това обяснение, че горелката трябва да е 20кВт, но аз ще добавя към доводите на Трифон още някои съществени доводи за избора на 20кВт горелка, а не 30кВт. Правя го защото може да има и други като шоп - специалисти в своята си област, но с липса на познания по топлотехника - не може човек да е спец във всички области:
Трябва да отчетем, че топлозагубите ще са най вече нагоре, към присъединения етаж, та чисто математически, за него не остават последните 5 киловата, от горелката, а още около 4.5 киловата от загуби. Станаха общо 24.5 киловата.
Трябва да извадим и загубите но втория етаж, към пода, та....егаси, то не остана за харчене нагоре!!!
Разбираш ли, как математиката почва да "куца". когато топлим повече от един етаж?
Освен това- зимите не са със средна Т -15.
Освен това- има дограма, ще отима и балтонче, след година, да речем.
Освен това- в отоплението е по добре леко и за малко да не достига, щото може да добавиш, за малко, което няма да коства скъпо,....Но по зле е в повечето време да си в излишък и да се чудиш, и оплакваш, как да намалиш сажди, конденз, разход.
Отоплението си е еееее.........
1. На вратичката на Виадрус U22 не може да се монтира по-голяма горелка Грейко от 20кВт
2. Виадрус 5секции посмърно не може да усвои повече от 20кВт от пелетна горелка, пък ако ще и тя да е 100кВт
3. Жилище 150м2 (2х75м2) няма как да има топлозагуби 30кВт, освен ако топлозагубите не ги е смятал някой шоп (затуй аз не им вярвам на такива сметки)
4. Горелка 20кВт на номинална мощност изгаря 100кВт пелети, или за 30 дни - 3 тона.
5. Ако някой след първата зима все пак предпочете да дава по 1000лв на месец за гориво (сигурен съм, че такъв човек няма не само във форума, ами изобщо), а не да направи някакви стъпки за изолация, то трябва задължително да смени този Виадрус с 30кВт Грейко. Тогава лесно и евтино ще смени горивната камера на горелката и тя ще стане 30кВт
6. Знам какво ще стане с 30кВт горелка, монтирана на 150м2 жилище - само проблеми за ползвателя, но покрай него и за сервиза.