Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
вт фев 11, 2020 9:09 pmТрифон П.Трифонов написа:
Шопен, чисто математически е така.
Трябва да отчетем, че топлозагубите ще са най вече нагоре, към присъединения етаж, та чисто математически, за него не остават последните 5 киловата, от горелката, а още около 4.5 киловата от загуби. Станаха общо 24.5 киловата.
Трябва да извадим и загубите но втория етаж, към пода, та....егаси, то не остана за харчене нагоре!!!
Разбираш ли, как математиката почва да "куца". когато топлим повече от един етаж?
Освен това- зимите не са със средна Т -15.
Освен това- има дограма, ще отима и балтонче, след година, да речем.
Освен това- в отоплението е по добре леко и за малко да не достига, щото може да добавиш, за малко, което няма да коства скъпо,....Но по зле е в повечето време да си в излишък и да се чудиш, и оплакваш, как да намалиш сажди, конденз, разход.
Отоплението си е еееее.........
Абсолютно точно обяснено! Авторът на питането го е разбрал дори и без това обяснение, че горелката трябва да е 20кВт, но аз ще добавя към доводите на Трифон още някои съществени доводи за избора на 20кВт горелка, а не 30кВт. Правя го защото може да има и други като шоп - специалисти в своята си област, но с липса на познания по топлотехника - не може човек да е спец във всички области:
1. На вратичката на Виадрус U22 не може да се монтира по-голяма горелка Грейко от 20кВт
2. Виадрус 5секции посмърно не може да усвои повече от 20кВт от пелетна горелка, пък ако ще и тя да е 100кВт
3. Жилище 150м2 (2х75м2) няма как да има топлозагуби 30кВт, освен ако топлозагубите не ги е смятал някой шоп (затуй аз не им вярвам на такива сметки)
4. Горелка 20кВт на номинална мощност изгаря 100кВт пелети, или за 30 дни - 3 тона.
5. Ако някой след първата зима все пак предпочете да дава по 1000лв на месец за гориво (сигурен съм, че такъв човек няма не само във форума, ами изобщо), а не да направи някакви стъпки за изолация, то трябва задължително да смени този Виадрус с 30кВт Грейко. Тогава лесно и евтино ще смени горивната камера на горелката и тя ще стане 30кВт
6. Знам какво ще стане с 30кВт горелка, монтирана на 150м2 жилище - само проблеми за ползвателя, но покрай него и за сервиза.
morfei1 - специалист
Тези 2x75кв.м не вярвам да изкарат повече от 16kwh загуби при -25C,освен ако не е палатка :?

Аз знам кво е да топлиш същото, но с 25kw.... ми не е добре работата :lol:
ves-ko - специалист
вт фев 11, 2020 11:02 pmLazarGanev написа:
вт фев 11, 2020 9:09 pmТрифон П.Трифонов написа:
Шопен, чисто математически е така.
Трябва да отчетем, че топлозагубите ще са най вече нагоре, към присъединения етаж, та чисто математически, за него не остават последните 5 киловата, от горелката, а още около 4.5 киловата от загуби. Станаха общо 24.5 киловата.
Трябва да извадим и загубите но втория етаж, към пода, та....егаси, то не остана за харчене нагоре!!!
Разбираш ли, как математиката почва да "куца". когато топлим повече от един етаж?
Освен това- зимите не са със средна Т -15.
Освен това- има дограма, ще отима и балтонче, след година, да речем.
Освен това- в отоплението е по добре леко и за малко да не достига, щото може да добавиш, за малко, което няма да коства скъпо,....Но по зле е в повечето време да си в излишък и да се чудиш, и оплакваш, как да намалиш сажди, конденз, разход.
Отоплението си е еееее.........
Абсолютно точно обяснено! Авторът на питането го е разбрал дори и без това обяснение, че горелката трябва да е 20кВт, но аз ще добавя към доводите на Трифон още някои съществени доводи за избора на 20кВт горелка, а не 30кВт. Правя го защото може да има и други като шоп - специалисти в своята си област, но с липса на познания по топлотехника - не може човек да е спец във всички области:
1. На вратичката на Виадрус U22 не може да се монтира по-голяма горелка Грейко от 20кВт
2. Виадрус 5секции посмърно не може да усвои повече от 20кВт от пелетна горелка, пък ако ще и тя да е 100кВт
3. Жилище 150м2 (2х75м2) няма как да има топлозагуби 30кВт, освен ако топлозагубите не ги е смятал някой шоп (затуй аз не им вярвам на такива сметки)
4. Горелка 20кВт на номинална мощност изгаря 100кВт пелети, или за 30 дни - 3 тона.
5. Ако някой след първата зима все пак предпочете да дава по 1000лв на месец за гориво (сигурен съм, че такъв човек няма не само във форума, ами изобщо), а не да направи някакви стъпки за изолация, то трябва задължително да смени този Виадрус с 30кВт Грейко. Тогава лесно и евтино ще смени горивната камера на горелката и тя ще стане 30кВт
6. Знам какво ще стане с 30кВт горелка, монтирана на 150м2 жилище - само проблеми за ползвателя, но покрай него и за сервиза.
Сърдечно благодаря за изчерпателните отговори.
Вероятно сте прави. Прегледах си отново 'записките' и да поразсъждавам малко и аз. :) - оказа се, че тези 15 кВт при -15С всъщност са 13.3 кВт и вероятно са сметнати със запас поне 5-8 % т.е. слязохме на около 12 кВт. При включване на ет.2 за отопление той ще бъде с изпълнена топлоизолация на покрива (вероятно 15 см вата) за него ще имаме същите тези 13 намалени с около 3-4 (за пода) и с още около 2-3 за изолирания покрив сравнен с плочата. т.е. реалните загуби ще дойдат около 18-20 кВт.
... а и идеята е един ден (надявам се до някоя друга година) да сложа и топлоизолация.
Последна промяна от ves-ko на ср фев 12, 2020 8:00 am, променено общо 1 път.
morfei1 - специалист
С 5см изолация си на 12kwh загуби при -25C. Не знам кой ти ги е смятал и как се е презапасявал, но това са загуби общо за двато етажа.

А сега сметни до 20kwh колко още етажа са. Горелка 20-5 ще ти е таман за студено и леко голяма за по-топло, ама пълно щастие няма.
LazarGanev - "Велик майстор"
ср фев 12, 2020 12:30 amves-ko написа:
Прегледах си отново 'записките'
За какви "записки" иде реч? Преполагам нечии свободни съчинения, а не ОВК проект? Гледам, че си от Варна, а като за Варна топлозагубите се смятат за -11*С, не за -15, както е за София. Тъй че няма как 75м2 да имат топлозагуби 13кВт в никакъв случай, как е смятано това нещо? Предполагам по 200Вт/м2? Че и радиатори 18кВт монтирани! Ще имаш сериозни проблеми, ако не сложиш буфер и смесителна помпена група след него, за да се топлиш с 30-40 до 50*С като при подово!
ves-ko - специалист
ср фев 12, 2020 1:33 amLazarGanev написа:
ср фев 12, 2020 12:30 amves-ko написа:
Прегледах си отново 'записките'
За какви "записки" иде реч? Преполагам нечии свободни съчинения, а не ОВК проект? Гледам, че си от Варна, а като за Варна топлозагубите се смятат за -11*С, не за -15, както е за София. Тъй че няма как 75м2 да имат топлозагуби 13кВт в никакъв случай, как е смятано това нещо? Предполагам по 200Вт/м2? Че и радиатори 18кВт монтирани! Ще имаш сериозни проблеми, ако не сложиш буфер и смесителна помпена група след него, за да се топлиш с 30-40 до 50*С като при подово!
'Записки' - нещо, което съм си записвал. :)
Изчисленията са направени по ОВК методика при условия: PVC дограма 25 см тухлен зид (единичка) с варо-циментова мазилка 4 см 75 м2 (взети са външните стени) без изолация. -15 С ги зададох аз, като моментен минимум, който може за кратко (няколко дена) да достигне в района (стигало е и -18, но за 2-3 дена, веднъж на 10-15 г.), и който да може да бъде покрит с наличната мощност.
Относно радиаторите, те реално ще работят при по-ниска температура, т.е. реалната им мощност е по-малка, а и в едната стая имам (дефакто) един 'излишен' (в повече) радиатор (заради визията :) ).
Относно Буфер - да, ще има 300 л (не мога да събера по-голям), да, със смесител и помпа, и то точно поради тази причина (излишък на мощност през повечето време). По-нагоре съм сложил и схемата, по която (според мястото) смятам да реализирам отоплението.

Благодаря за коментарите. Те 'всяват' размисъл :) и може да са полезни и за други с подобни казуси.
morfei1 - специалист
Виждам, че си убеден в правотата на ОВК методика, която ползваш. Та в този ред на мисли, 2-рият етаж и той ли ще бъде с радиатори 18kw при 80/60/20?
ves-ko - специалист
ср фев 12, 2020 10:27 ammorfei1 написа:
Виждам, че си убеден в правотата на ОВК методика, която ползваш. Та в този ред на мисли, 2-рият етаж и той ли ще бъде с радиатори 18kw при 80/60/20?
Не съм убеден, защото нямам никаква база за сравнение, тестване или проверка. Това просто е нещо, като отпрвна точка. Все от някъде трябва да се започне. Опитах в няколко фирми да ми направят проект и изпълнение (поетапно) и никой не се съгласи. Искат проект и изпълнение 100% на веднъж, което при мен е неприложимо, по различни причини вкл. и финансови. Сега приоритет е пълно завършване на ет.1 и нанасяне, а останалото - 'на ход'.
Относно ет.2 - вероятно или по скоро около 15 (по сегашен замисъл), но там 'стаите' са с височина (наклон) половината от 2.20 до 4.50, а другата от 1.30 до 4.50. като цяло обема е по-голям. Естествено след натрупването на малко опит с инсталацията (на един етаж и без изолация) това може да се коригира при изпълнението. Там за сега имам оставен само колектор, от където ще тръгнат захр. линии към радиаторите. Предчувствам, че накрая ще бера ядове и с балансирането на системата, т.к. всички радиатори от двата етажа, през двата колектора ще се захранват от една помпа.
// Трябвало е да чета повече преди 3 години :) //
или както се казва "Да му имам акъла на българина, но който му идва по-късно." :)
morfei1 - специалист
ср фев 12, 2020 11:05 amves-ko написа:
Предчувствам, че накрая ще бера ядове и с балансирането на системата, т.к. всички радиатори от двата етажа, през двата колектора ще се захранват от една помпа.
33kw на 2x75кв.м..... направо ми счупи зъбите :-D . Аз съм само с 23kw и ми идват леко преоразмерени с 50% от максимума който ми е нужен в най-студените дни, та се налага да работят на доста по-ниска температура, щот някой като е мислил не е мислил, или по скоро е мислил на "едро" да има... . Българина е свикнал да има в запас, трушия, ракия и голям котел.... в мазето, няколко апартамента за всички деца и внуци и т.н.т... :lol: .

Няма к'во да балансираш, затова си имаш термо глави (поне така писа по-рано). Отваряш всичко на макс, освен термо главите. Тях ги настройваш спрямо желаната температура :wink: .
ves-ko - специалист
ср фев 12, 2020 11:25 ammorfei1 написа:
... по скоро е мислил на "едро" да има... . Българина е свикнал да има в запас, трушия, ракия и голям котел.... в мазето, няколко апартамента за всички деца и внуци и т.н.т... :lol: ....
:supz: Много точно казано. За това и казах, че ет.2 (тавански) от към радиатори ще го мисля по-нататък. Сега идеята е да осигуря достатъчна мощност и за 'разширението' (таванският етаж). ... и, както казахте, 20 кВт горелка ще е достатъчна. Тя ще е! :partyman:

Тема "Виадрус на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: