Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
вт фев 02, 2021 6:40 pmpepi3196 написа:
вт фев 02, 2021 6:05 pmshopa1981 написа:
,, благодаря за отговора Пропуснах да кажа че и аз съм на слънчогледови пелети и предполагам няма смисъл да го пускам вентилатора значи или пък да пробвам на 20% какъв ще е резултата А това 50 минути поддържане трябва ли да го намаля защото в упътването го пише че трябва да е на 50 минути
Според мен горелката нещо не е сметната като хората, защото при работа на минимална мощност и в подръжка създава само ядове.
Спецовете казват, че трябва да се избягва такъв режим.
Решението е работа в режим "таймери" или монтаж на буфер.
Всяка горелка работи най-добре на номинална мощност - мощността, за която е изчислявана и най-зле - на минимална мощност. Никоя горелка не се изчислява за работа на минимална мощност, няма смисъл от това. Размера на горелката/котела се избират според топлинните загуби на помещенията, които ще се отопляват. Ако топлозагубите ти са 7-8кВт, няма смисъл да взимаш 20кВт горелка/котел и да я караш да работи постоянно в зоната на минимална мощност, а е най-добре да избереш 10, максимум 12кВт горелка или котел, който да може да слиза до 3-4кВт минимална мощност, като се наложи. Лошото е, че на пазара няма такива самостоятелни горелки, които да монтираш на съществуващ котел, а има само 10-12кВт котлета с вградени горелки. Режим "поддържане" при RB е предвиден да е без вентилатор - вентилаторът по никакъв начин не удължава времето на поддържане на огъня. Но за едно добре изолирано жилище с малки топлозагуби е добро решение работата по стаен термостат или в режим "таймер", тъй като стайната температура пада бавно и горелката почива дълго
pepi3196 - специалист
вт фев 02, 2021 10:20 pmgnt69 написа:
вт фев 02, 2021 8:49 pmpepi3196 написа:
Потърси във форума, има инфо и то прясно😀
Кажи де срам ли тъй, како ма пращаш да чета. И друго да питам от опит ли го казваш или го чу от една жена на пазара. :partyman:
Ето жената от пазара
viewtopic.php?f=10&t=61386

Нямам опит с тази горелка, но с Грейкото се боря пети месец :-D
ср фев 03, 2021 8:06 ampepi3196 написа:
...
Юнак от горелка не са плаши. Тъй беше и при мене- пет дена борба, пет години безгрижно отопление и експерименти.
Не ми се занимава да търся, че ше затрупам темата с линкове от споделено видео.
pepi3196 - специалист
ср фев 03, 2021 6:26 amLazarGanev написа:
вт фев 02, 2021 6:40 pmpepi3196 написа:
вт фев 02, 2021 6:05 pmshopa1981 написа:
,, благодаря за отговора Пропуснах да кажа че и аз съм на слънчогледови пелети и предполагам няма смисъл да го пускам вентилатора значи или пък да пробвам на 20% какъв ще е резултата А това 50 минути поддържане трябва ли да го намаля защото в упътването го пише че трябва да е на 50 минути
Според мен горелката нещо не е сметната като хората, защото при работа на минимална мощност и в подръжка създава само ядове.
Спецовете казват, че трябва да се избягва такъв режим.
Решението е работа в режим "таймери" или монтаж на буфер.
Всяка горелка работи най-добре на номинална мощност - мощността, за която е изчислявана и най-зле - на минимална мощност. Никоя горелка не се изчислява за работа на минимална мощност, няма смисъл от това. Размера на горелката/котела се избират според топлинните загуби на помещенията, които ще се отопляват. Ако топлозагубите ти са 7-8кВт, няма смисъл да взимаш 20кВт горелка/котел и да я караш да работи постоянно в зоната на минимална мощност, а е най-добре да избереш 10, максимум 12кВт горелка или котел, който да може да слиза до 3-4кВт минимална мощност, като се наложи. Лошото е, че на пазара няма такива самостоятелни горелки, които да монтираш на съществуващ котел, а има само 10-12кВт котлета с вградени горелки. Режим "поддържане" при RB е предвиден да е без вентилатор - вентилаторът по никакъв начин не удължава времето на поддържане на огъня. Но за едно добре изолирано жилище с малки топлозагуби е добро решение работата по стаен термостат или в режим "таймер", тъй като стайната температура пада бавно и горелката почива дълго
Режим поддържане при мен е 20 мин. Вентилатора е 30% с цел да охлажда малкия шнек.
В упътването на RB 20 стар пише, че минималната мощност е 5 кв. и никъде не е упоменато, че НЕ СЕ препоръчва работа на такава мощност.
При мен работи в режим " таймер" и като цяло съм доволен от горелката, не ми пречи на два-три дни да изчистя нагара с голямата отверка.
gnt69 - майстор
Ето жената от пазара
И аз тъй ама 6-та година мъча едно Грейко ма си работи, всичко му е оригинално както е излязло от завода барабар с запалката. Пък като препоръчваш пробвай и сподели рузултата. :partyman:
pepi3196 - специалист
ср фев 03, 2021 9:10 amgnt69 написа:
Ето жената от пазара
И аз тъй ама 6-та година мъча едно Грейко ма си работи, всичко му е оригинално както е излязло от завода барабар с запалката. Пък като препоръчваш пробвай и сподели рузултата. :partyman:
В цитираната от мен тема има споделен опит от колеги, които ползват такава горелка.
Трябва четене,може и през ред :-D
stridata - специалист
ср фев 03, 2021 9:22 ampepi3196 написа:
Ето жената от пазара
В цитираната от мен тема има споделен опит от колеги, които ползват такава горелка.
Братчед, аре тая пропаганда за "handmade" горелката да я водиш в някоя друга тема, че тука и без това е яко спам, няма нужда и от твоя. А по отношение на четенето през ред, ако беше прочел през страница или две тая тема, вервай ми нямаше да имаш проблем с Грейкото! Така леко „На краставичар краставици да продаваш“. Само като чета на къде си залитнал с настройките и ти казвам, че скоро няма да изплуваш и не отверка, а електрически къртач ще ти трябва. Мир и Наздраве!
pepi3196 - специалист
ср фев 03, 2021 9:45 amstridata написа:

Братчед, аре тая пропаганда за "handmade" горелката да я водиш в някоя друга тема, че тука и без това е яко спам, няма нужда и от твоя. А по отношение на четенето през ред, ако беше прочел през страница или две тая тема, вервай ми нямаше да имаш проблем с Грейкото! Така леко „На краставичар краставици да продаваш“. Само като чета на къде си залитнал с настройките и ти казвам, че скоро няма да изплуваш и не отверка, а електрически къртач ще ти трябва. Мир и Наздраве!
Не водя пропаганда, питат ми и отговарям.
За грейкото споделям своя скромен опит, та нали за това е форум.
Имам " дилема" добри хора ми помагат, и аз споделям своите наблюдения това, че някой се държи като сектант на тема грейко е друг въпрос.
Доволен съм от избора който направих и благодаря на всички които помогнаха :partyman:
На малко прасенце секи са радва, ама резултата е някъде по в далечината.
Цитираната тема е полезна, но колегата, със споделеният опит, дотук е показал, освен, че е несериозен, а и неблагонадежден, от гледна точка споделяне на опит. Трета горелка вече, втори котел...
Тук има горелки на по 8-9 години. Това вече е нещо сериозно, нали?!!
Нека мине време, а ти, като прочетеш на татка си всичките книги от секцията в хола, тогас препоръчвай как да четем!
pepi3196 - специалист
ср фев 03, 2021 11:11 amТрифон П.Трифонов написа:
На малко прасенце секи са радва, ама резултата е някъде по в далечината.
Цитираната тема е полезна, но колегата, със споделеният опит, дотук е показал, освен, че е несериозен, а и неблагонадежден, от гледна точка споделяне на опит. Трета горелка вече, втори котел...
Тук има горелки на по 8-9 години. Това вече е нещо сериозно, нали?!!
Нека мине време, а ти, като прочетеш на татка си всичките книги от секцията в хола, тогас препоръчвай как да четем!
Мир и любоФ :-D

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: