Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
Какво сте се замислили за тези бойлери,при правилно подгряване и слънчеви колектори разхода на ток изобщо не е голям.И за да не съм голословен: Бойлер 200л + 3 слънчеви кол.турски младо семейство с бебе. Подгряване на ток само на нощна тарифа от 22:00 до 23:00 и от 5:00 до 6:00.
12.2017 - ток 188кв=23лв кол.34кв=7.24лв
1.2018 - ток 94кв =11.52лв кол.63кв =13.61лв
2.2018 - ток 116кв=14.24лв кол.53кв = 11.28лв
syncho - майстор
Тук съм съгласен с LazarGanev. Е, разбира се не изцяло, защото няма да е интересно :wink: . Единственото, с което не съм съгласен, е големия цолаж арматура м/у термопомпата и бойлера. Всичко останало е точно така.
ivokbg - помощник
Ясно. Благодаря на Лазар за технически обоснованото мнение! Може да се каже, че дилемата до голяма степен е решена за мен.

Не е лошо да се измисли някаква система за пинване на такива синтезирани и обяснителни постове, защото след 2 години, когато темата е вече 300 страници този пост ще е почти невъзможно да бъде намерен.

Казвам го като човек, който изчете 150 страници за последните 3 дни и се замая :D

Още веднъж благодаря!
LazarGanev - "Велик майстор"
syncho написа:
Тук съм съгласен с LazarGanev. Е, разбира се не изцяло, защото няма да е интересно :wink: . Единственото, с което не съм съгласен, е големия цолаж арматура м/у термопомпата и бойлера. Всичко останало е точно така.
Не знам защо не си съгласен syncho? Между газов котел и бойлер изпълнявам с тръби и арматура 1/2" или 3/4" (един кран с холендър е 5-10лв, а между термопомпа и бойлер изпълнявам с 1" или 1 1/4" (един кран с холендър е 15-30лв). Същото се отнася и за месингови фитинги, за трипътен вентил, тръби и т.н. - цените са минимум х3. Накрая като теглиш чертата какви пари си дал за бойлер + оборудване за да имаш БГВ от термопомпата, се оказва че си дал пари колкото за една соларна система, но нямаш безплатна енергия, както при солара, а пак продължаваш да плащаш за ток. В предното си мнение не стигнах до генералния извод, но kuuuuuul го направи след това.
шоп - майстор
LazarGanev написа:
Между газов котел и бойлер изпълнявам с тръби и арматура 1/2" или 3/4" (един кран с холендър е 5-10лв, а между термопомпа и бойлер изпълнявам с 1" или 1 1/4" (един кран с холендър е 15-30лв). Същото се отнася и за месингови фитинги, за трипътен вентил, тръби и т.н. - цените са минимум х3.
Лазар, 100% съм съгласен, че по-големия цолаж фитинги са по-скъпи. Но това е еднократна инвестиция. А разхода за газ или ток е еджедневен. Загряване на вода с ТП е поне 2 пъти по-евтино отколкото на ток с нагревател.

Стана ми интересно какви бойлери захранваш с 1'' или с 1 1/4''. Сигурно са над 1000литра.

Аз захранвам бойлера с размер точно какъвто е размера на изходите на серпентината.
LazarGanev - "Велик майстор"
шоп, странен начин имаш за оразмеряване на диаметри на тръбопроводи :? . Колкото и да изглежда псевдонаучен, полученият резултат е близо до истината или до това, за което говоря аз, тъй като на такива бойлери диаметъра на серпентината е 1"
https://tesy.bg/produkti/bojleri-s-indi ... ena-plosht
radius - майстор
Аз пък съм пуснал до серпентините на бойлера 25мм търба ( иначе ползвам 32мм и 1 цол за подовото). При 9кВ мощност на отоплителя не виждам за какво ми е по-дебела, то няма какво да се пренася. Оригинално ползват мед 22мм, което е 20мм вътрешно.
syncho - майстор
Aми като каза "голям" размер, аз си представих 1 1/2" - 2" :) 15лв за хубав кран с холендър на 1" не мисля, че е много, дори си е изгодно. Все пак не се слагат 100бр ;) То като цяло е добре да се вземе в предвид реалната необходимост от диаметрите, защото едно е да захранваш горна серпентина на бойлер 200л, а друго буфер 1000л.
Rhnbkr - специалист
Да се вметна и аз с един въпрос за изолация под водно подово от ТП въздух-вода. Когато има място за изолация и замазка последователността е ясна.
При мен има готова замазка и планувана (последен етаж) изолация на тавана около 70мм., нямам много разстояние да си направя изолацията на пода като по книга. Оше повече че при този минимум на пода сигурно пак ще кастря вратите.
Мисля за вариянт:
1. XPS 20мм залепен за плочата
2. 15мм (или друго фи) тръби за водното подово, хванати за XPS
и вместо хубава плътна замазка,
3. между тръбите да сложа 20мм XPS
4. 10мм(8мм) ламинат
Нямам против да навия тръбите през колкото трябва.
Това XPS при температура на водата около и под 40°С отделя ли някакви вредни вещества?
Моля за мнения.
Иначе живи здрави.
шоп - майстор
Ако минеш с по-дебел фибран и фрезоване според мен ще ти е по-лесно. С оберфреза и водач една стая се фрезова за час.

Ако не сложиш отражателни пластини ще получиш зебра ефект и много лошо топлоотдаване. Фибрана е изолатор и няма топлоемко веществ което да отнема и разпределя топлината.
Успехи!

Прикачен файл

пластина SagaTherm.jpg
пластина SagaTherm.jpg (106.43 KиБ) Видяна 3098 пъти

Прикачен файл

IMG_0206.JPG
IMG_0206.JPG (82.19 KиБ) Видяна 3098 пъти

Прикачен файл

IMG_20170224_125729.jpg
IMG_20170224_125729.jpg (87.2 KиБ) Видяна 3098 пъти

Прикачен файл

IMG_20170224_125722.jpg