Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bmahob - майстор
Това 65 съм го видял някъде не помня къде, при 65гр изход на входа връща 42-43гр, снощи при 74гр връща 45гр Радиаторите съвсем не са ми малки и малко..... Как и да е проблема ми е нов, а плзвам 5година за туй се чуда, ако ли не ще взема един трипътен на есбе да вдигна Т на входапоне на 50, това маосово го правят във форума на алфата в сърбия..... Лошото е че сме подвързали с нераждъвейка гъвкави

Прикачен файл

16049031306361483934975050026979.jpg
filmatoplo - майстор
:? Нямаш добра циркулация -запушен филтър ако има,помпа на по малка степен от нужното ,сечение на тръби .Търси в тази насока .При нормални условия камината влезнала в режим -трябва разликата вход изход да ти е не повече от 10 градуса .
пон ное 09, 2020 8:19 ambmahob написа:
Това 65 съм го видял някъде не помня къде, при 65гр изход на входа връща 42-43гр, снощи при 74гр връща 45гр Радиаторите съвсем не са ми малки и малко..... Как и да е проблема ми е нов, а плзвам 5година за туй се чуда, ако ли не ще взема един трипътен на есбе да вдигна Т на входапоне на 50, това маосово го правят във форума на алфата в сърбия..... Лошото е че сме подвързали с нераждъвейка гъвкави
Изключи някои радиатори, за да може да вдигна връщането над 50. Всъщност, като ти се стопли къщата, термоглавите ще притворят и така или иначе ще качи Т на обратната вода.
Дори задай максимални, имай търпение! Налеп и глеч не се чистят за час работа.
Това го патих още докато ми беше интересно и експериментирах.
Първо палих на дърва, ок 2 седмици. Имам възможност да елиминирам антикондензния, като имитирам спиране на тока. Тогава помпата не работи, а водата си върви гравитачно. Естествено, текна як конденз- локва под котела. Помислих, че е спукан дори.
После отне месец време, докато се олюпят налепите от стените на котела.

Дано не е много при тебе!

Ей сега врътнах един, че ми е под ръка.
https://photos.app.goo.gl/SsmEoSXyzJUVXgCA6
Това изтече от филтър, антикондензен и помпа- ок 300млл. момина сълза, след около 2 години експлоатация на печицата. Серпентина, в буфера и тръбна риза, на печката, от черно желязо. Останалото Мед.
bmahob - майстор
пон ное 09, 2020 8:55 amfilmatoplo написа:
:? Нямаш добра циркулация -запушен филтър ако има,помпа на по малка степен от нужното ,сечение на тръби .Търси в тази насока .При нормални условия камината влезнала в режим -трябва разликата вход изход да ти е не повече от 10 градуса .
Еми ще пробвам по голяма степен само може да почне да шумят тръбите, Уфилтъра не съм го чистил до сега :?
morfei1 - специалист
пон ное 09, 2020 8:19 ambmahob написа:
Това 65 съм го видял някъде не помня къде, при 65гр изход на входа връща 42-43гр, снощи при 74гр връща 45гр
дт29, не е нормално дори с напълно отворени термоглави, еля при 75C на изход :roll: .

Студена система котелна вода 22C, стайните са около 22.5 - 23C. Всичко изстинало, всички глави (12бр) отворени на 80-100%, помпата включва на 55C. 200л. водица. Моята система балансира (помпата включва/изкключва) до делтаТ 15C, което е 40C на входа, и тогава започва да качва градуси на изхода. Влезе ли в режим, делтаТ играе между 8-10-12C, без значение колко глави затварят, отварят или притварят междувременно и тъй до 80C изход, където изключва по макс температура, по това време входа ми е 70-71C, главите са затворени или почти затворени, и започва 2-3 часова почивка, докато температурата падне с 0.5-1C и главите отворят.

Работата май, май няма да е от пелетите..... :?
Последна промяна от morfei1 на пон ное 09, 2020 2:00 pm, променено общо 1 път.
нед ное 08, 2020 8:37 pmbmahob написа:
Ползвам 5година камината сега сефте.... Го имам това чудо тъй че има и други причини от днес си почнах боровите от лани..... Сме них и настройките и ще видя. А и аз на първа я карам на по висока атойност от фабрично зададената :)
Въх, не е от пелетите. Може и от времето да е, топло за сезона, къде ни да запалиш ни да си дома само по ватенка.

Топло време, преоразмерена камина, евентуално филтъра на Филма.
...или един радиатор (лира),която да осигури непрекъсната циркулация, че да се разбере какво е.
Ако е запушен филтъра, чак толко, трудно ще се и топли.

Голяма делта е типична за преоразмерени радиатори, които са "ограничени", контролирани с термоглави. Точно затова, такова преоразмеряване не е никак препоръчително за твърдогоривно отопление.
Ма кой да чете?! А четенето не става за един ден и да го докараме от обща култура.
В такъв случай, потребителят не се прави на всезнаещ, а слуша специалист.
morfei1 - специалист
Наскоро, преди няколко дни на мой близък, който отоплява 70кв. с 21кв камина и има няма 10Kw радиатори и един 150л бойлер, му правиха промивка на системата, щот от миналия сезон започна да има сериозни проблеми с циркулацията. Хем вече кара 8-9ти сезон "безгрижно". Ей тъй.... on/off, темпа на 65C, помпата на под 50C.

Всеки да си отгорои за себе си, аджеба как се затлачват тия тръби, че трябва да ги продухват, от чистата вода с която се къпем или от режима (неправилен) на експлоатация..... :?
bmahob - майстор
Ама винаги ми е бачкала системата така не вярвам да е запушена, щото са горещи всички радиатори, единия най малкия един панелен 80х60 е без глава, ще пробвам с помпата, другото което се сещам да не би датчика на входа да не отчита правилно, снощи на45гр не можех да пипна връзката/освен да замеря с инфрачервения Т/ :? С ме вкарвате в някакви филми, ае ще питам един познат с камина като моята как му връща? Трипътен вариант ли е?, А системата ми е затворена не я точа не доливам, от кво да сезанлачи, инсталацията ми беше нова+нов водопровод като правих ремонт. Пълня с кран от системата и точа в канала.
сега говорих с още двама познати с въпросната камина и на двамата връща подобни стойности :shock: на входа, а сме с различни квадратури и радиатори, единия нама глави
пон ное 09, 2020 2:52 pmbmahob написа:
Не се занимавай с трипътни и не си вкарвай в главата хуморески!
Радиаторите ти парят, топлят си, но са горещи само отгоре или до половината, щото са стоплили и главите са притворили. Това ограничава циркулацията.
"Проблемът" ти е евентуално овлажнени пелети, кафти режим заради топлото време. Ми спъни няколко радиатора де, нали имаш много! Точно сега не ти трябват всичките.
Знайш ли кога щи са "затлачи" тръболяка? Кога нямаш филтъри помпата е на 3та. Те тогава частиците си се разнасят насякъде и таковат оная на помпата.
При правилно подбрана и настроена помпа, боклука се събира у филтъра и се утаява по ниските места на инсталацията. Па колко боклук да има, да го не смете някой, че да са свърши веднъж завинаги, та да са спрат и глупостите писани.
Кой си източва всяка година системата?!!

Тема "Настройка на пелетна камина Алфа плам 21" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: