Най - вълнуващия въпрос зимно време.
prascho - майстор
вт окт 26, 2021 8:30 pmico_3 написа:
Аз имам едно питане?С тия цени на пелетите и липсата им има ли възможност да горя дърва и въглища в котела който е виадрус а горелката е монтирана отдолу в кутия.
Може да гориш дърва и въглища. Необходимо е да сложиш една ламарина между котела и кутията и над ламарината стария пепелник. Трябва да освободиш горивната камера на котела от разни ходове, ламарини, шамотни тухли ако си слагал. Дървата и въглищата нямат автоматично подаване :) .
prascho - майстор
пон окт 25, 2021 8:30 pmlaguz написа:
пон окт 25, 2021 12:46 pmLazarGanev написа:
Не разбирам как човек да очаква малък разход, като котелът е три пъти по-голям от нуждите, а и къщата е без изолация?
Искам да Ви попитам нещо конкретно. Това ли е горенето което трябва да се постигне?

Ще съм наистина благодарна, ако ми отговорите на въпросите.
Аз съм с горелка Грейко 20кВ без звезда (старо управление) :) . Струва ми се, че трябва още въздух и малко повече пелети. Трета мощност трябва да е малко по-навън. В основата пламакът да е син. Аз горя слънчогледови пелети като поддържам осветеност 170-188 и въздух P3- 1350-1380 оборота в минута, P2 - 1250-1280 rpm и P1 - 1180 rpm. Това като цифри при новото упраление не знам на какво отговаря.

Прави ми впечатление, че пепелникът е по-тесен от горивната камера където е главата на горелката. Може да купиш шамотни тухли (65х110х240мм от Баухаус) и да ги наредиш покрай две от стените. Може да се сложи и неръждаема чиния над пламъка като дожигател... Как точно да я закрепиш не мога да кажа, тъй като не съм виждал този котел. Цитирам Шоп "Руснаците използват термина: "дожигател" т.е тази супер нагряат диск доизгаря всички недоизгорели газове образували се от твърдото гориво". Задължително алпака/неръждавейка. Шмиргеловите дискове прегарят и се чупят от високата температура.
viewtopic.php?t=51798&start=20

@Анди - чиния от неръждавейка има ли смисъл при котел Грейко ооь
30кВ или по-скоро не. Миналата седмица бяха пуснали за 3.5лв в Кауфланд :) . Ако около главата няма шамот.....то е безмислено.
Последна промяна от prascho на вт окт 26, 2021 11:16 pm, променено общо 2 пъти.
ico_3 - специалист
[quote=prascho post_id=1084657 time=1635270291 user_id=6779]
[quote=ico_3 post_id=1084655 time=1635269454 user_id=41172]
Аз имам едно питане?С тия цени на пелетите и липсата им има ли възможност да горя дърва и въглища в котела който е виадрус а горелката е монтирана отдолу в кутия.
[/quote]

Може да гориш дърва и въглища. Необходимо е да сложиш една ламарина между котела и кутията и над ламарината стария пепелник. Трябва да освободиш горивната камера на котела от разни ходове, ламарини, шамотни тухли ако си слагал. Дървата и въглищата нямат автоматично подаване :) .
[/quote]
А помпата как ще се включва?Свързана е към горелката.
Evgeniy - майстор
вт окт 26, 2021 7:51 pmLazarGanev написа:
увеличаваме, изчакваме и така докато жарта достигне до ръба и започнат да падат неизгорели пелетки, след което връщаме на по-ниски стойности подаването
Лазаре,
Просто любопитство: ти мерил ли си Грейко с газоанализатор?
Аз сложих ламбда сонда, която се ползва в газови котли, програмирах една джаджа да манипулира вентилатора според показанията, и според усредненото показание (за около 2 минути) за около 7% излишен кислород в изгорелите газове огънят е далеч преди ръба на горелката.
При "нормалното" горене, за което ти говориш, показанията на ламбдата скачат в крайности.
prascho - майстор
Помпата трябва да я подвключиш към управлението на котела (ако има такова)....
Evgeniy - майстор
вт окт 26, 2021 9:51 pmprascho написа:
Помпата трябва да я подвключиш към управлението на котела (ако има такова)....
Може и да не е необходимо. Помпата се управлява от горелката по температурата на котела, независимо дали горелка или дърва го топлят.
andy_forresite - майстор
Помпата ще се включи, стига щепселът на горелката да е в контакта и да има ток разбира се.

За чинията - мисля че ще има ефект. Малко по-добре като димни газове и по-малко пепел горе в тръбите. Трябва да се постави в правилна позиция. Предполагам 22-23 см нагоре и напред към муцуната.
prascho - майстор
Всъщност ми стана любопитно как гори трета мощност при мен. Оказа се, че и аз съм икономичен по отношение на пелетите :), но съм пуснал повече въздух. Нямам профил в ютюб и качих видеото тук:
https://dox.abv.bg/download?id=29b99e5496
LazarGanev - "Велик майстор"
вт окт 26, 2021 9:50 pmEvgeniy написа:
Лазаре,
Просто любопитство: ти мерил ли си Грейко с газоанализатор?
Аз сложих ламбда сонда, която се ползва в газови котли, програмирах една джаджа да манипулира вентилатора според показанията, и според усредненото показание (за около 2 минути) за около 7% излишен кислород в изгорелите газове огънят е далеч преди ръба на горелката.
При "нормалното" горене, за което ти говориш, показанията на ламбдата скачат в крайности.
Аз досега не съм виждал газов котел с ламбда сонда, но сигурно има. С какви пелети си правил тези експерименти? Защото аз откакто работя с Грейко, т.е. от 9 години престанах да ползвам газанализатор, тъй като 95-99% от горелките ги пускам на слънчогледови пелети, а с такива е безпредметно да се ползва газанализатор - ще се запуши бързо от пепелните частици. Какъв е проблема, ако има повече излишък на кислород? Не съм разработчик на котли и горелки, затова не ме интересуват много евродирективите (работя с готов продукт), но наскоро научих, че те важат само при изгаряне на дървесно гориво. Да, при изгаряне на дървесни пелети може да се влезе е евронормите, а със слънчогледови вероятно не може, но и не се изисква такова нещо. Според мен изгарянето на пелети от агро отпадъци е много по-екологично, от горенето на дървесни пелети. получени от нарочно изсичане на горския фонд! А пък то дървесните пелети се правят основно от сеч, а не от отпадъци.
Evgeniy - майстор
Благодаря за отговора.
Горя дървесни пелети. Целта ми беше не да вляза в еко норми, а да оптимизирам горенето с автоматична компенсация на вентилатора, при промяна на налягане или временна разлика в порциите гориво и разни други външни влияния.
Интересно ми беше, дали има замерване, защото моите впечатления са , че при зареждане на нова доза, докато се разгаря и опича пелетите в средата, в началото е много кислорода, но при разгарянето гълта доста от него. При това регулиране при мен гори точно преди отворите, а не близо до ръба, преди да паднат пелети.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: