• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Тани - модератор
Andri01 написа:
Друго-използването зимата-трябва или отопление или бойлер със серпентина,директно водата /за баня/ не може да се ползва все пак.
Може, може! В този огромен съд не може да няма място за едно топче от 50 метра тръба - по възможност неръждаема направена като серпентина. Получава се перфектния проточен бойлер :wink:. Не му трябват нито помпи нито каквото и да е било, използваш си налягането от мрежата.
Andri01 - майстор
ОК,но на съда му трябва и серпентина вързана към слънчевия колектор/или през лятото,тази да се превключва/ за загряване.Е,наистина се усложнява малко играта ,но си струва предполагам/зависи от вложените средства/.Остава да се направят приблизителните сметки за обема на съда,според температурата и консумацията.
Тани - модератор
На толкова голям съд може да му сложиш и 10 серпентини! Факта че не е под налягане водата в съда , предполага лесно добавяне/ премахване на серпентини! Представям си този съд , като железобетонен "басейн" лежащ върху 100-200 см фибран , а от страни 2ОО см вата. Отгоре стоманобетонна плоча с ревизионни отвори в нея и покрита с поне 250 см вата . Серпентините могат да се монтират на всеки ревизионен отвор.
Тани - модератор
Тези са малки! Нещо по-голямо имам предвид- под цялата къща... че и повече! Малко не ми се вързва обаче рентабилността. Преди години бях чел за изградена подобна система за отопление на квартал или село. Тогава има някакъв смисъл, защото колкото е по-голямо съоръжението, толкова цената на съхранен киловатчас енергия пада. За една къща няма икономически смисъл!
romanpm - майстор
Тани написа:
Тези са малки! Нещо по-голямо имам предвид- под цялата къща... че и повече! Малко не ми се вързва обаче рентабилността. Преди години бях чел за изградена подобна система за отопление на квартал или село. Тогава има някакъв смисъл, защото колкото е по-голямо съоръжението, толкова цената на съхранен киловатчас енергия пада. За една къща няма икономически смисъл!
:? Добра идея ,морето е на 150м от дома ми и цяло лято събира топлина :partyman: :roll:
Zurlata - специалист
Това с морето ако го имаш е мнооо добре!

Не претендирам да съм голям спец, но от многото тестове и работа по идеята следното:
...Факта че не е под налягане водата в съда ,....
създава два други проблема - при отворена система има изпарения на водата от съда и трябва да се прави автоматично доливане с нещо като тоалетните казанчета(което пък след няколко години почва да клеясва....и други проблеми.). Второ дори и да се долива при големи буфери над 20-30 кубика разширението на водата може да достигне до и над 500 литра като обем в диапазона от 20 до 95`C и това избутва навън горещ въздух второ изпарението също носи в себеси енергия, а ние нали гоним все максимуми :) проблема го решихме иначе: туряме специална мембрана през която преминават въздушните молекули а водните не и тогава буфера пак си е отворена система но няма изпарение на водни пари които носят топлинна енергия :-D а само движение на въздуха избутан или засмукан от температурните разширения на водата. Е въздуха също има няква топлинна енергия ама няма как...поне е по малка от на парата. Има и друг проблем при отворена система тъй като тая вода в буфера цял живот си е в застой след 4 месеца ако знаете кви мизерии хваща.... тц, тц, мълчи(а това променя топлоотдаването на серпентината щото хваща едни мазни налепи!!! и в началото мислех че има някъв бъг в софтуера и управлението на помпите а то....!). Затова ние туряхме 50-100кг NaOH като по евтино, но има и други химии може и някъв хлор от този за басейните в големи дози.
...вместимоста на водата -какъв обем ще трябва за една зима/мин.3месеца/?...
Това зависи от много неща - изолация на къщата, дограми температурата вътре и вън , което се свежда до топлинни загуби на сградата и dT/вън-вътре/. Ако приемем че къщата има 5 а по добре и 10см изолация и хубави дограми загубите могат да се намалят до 5 пъти спрямо не изолирана къща, да ги приемем за 400-500KWh на месец, в софия на едно място дето монтирахме имаха 10 см изолация и ПВЦ дограми и сравнявахме сметките с фактурите за употребена гас и излизаше че консумират към 450KWh на месец в най големите студове миналата година. Значи за 3 месеца в буфера тряя се вкарат 3 х 450 = 1350KWh.(макар че не през целите 3 месеца температурата вън е -15 градуса особено през деня ама нека да е така).
После за да сметнем буфера трябва да знаем и горната и долната граница на температурата в буфера, горната зависи от течноста а тя е вода и значи не повече от 90-95`C горна граница. Долната граница се определя от отоплителната система подово, радиатори, конвектори.... Хората в софия бяха с подово отопление изградено от преди, значи за подово можем да приемем че и при 35-40`C входна температура ще може да топли.
И кво излиза: трябва да вкараме 1400KWh в буфер при топлоносител вода с dT горна-долна=95-35 = 60`C , бз да изпадаме в подробности приемаме спец.топл.капацитет на водата за еднакъв във целия температурен диапазон и за Ват-Литър-Градус което за практиката е достатъчно, та ОБЕМА = 1400KWh / dT60`C = 24кубика буфер и естествено с 1 метър изолация :shock: !
Това дето ви го пиша е от теорията и от практика - правили сме го, имам и снимки но трябва да питам хората дали са съгласни да ги публикувам, тяхната цистерна беше 15 кубика с три серпентини една за 40KW за подовото, една за 10 за колекторите с антифриз, и една за 5 за всеки случай, и им монтирахме два параболични колектори от тия дето бяхме правили:

Прикачен файл

Parabolic Through.jpg
Parabolic Through.jpg (46.97 KиБ) Видяна 3644 пъти
hidrazin - майстор
Нещо тези сметки не излизат. Да тръгнем обратно. За да повишиш температурата на 24 кубика вода с 60 градуса те е необходима енергия:
А= 0,00116*24 000*(95-35)= 1670 кWh До тук добре. Разликата не е много.
А може да се помисли за сваляне още на долната граница в резервоара като остатъчната топлина се изсмуче с термопомпа.
Ако приемем долна граница от 10 градуса тогава в този обем вода може да акумулираш:
А= 0,00116*24 000*(95-10)= 2366 кWh
Това е 1,4 пъти повече акумулирана енергия по моите сметки. Разбира се ще има и неминуеми загуби.
:partyman:
Тани - модератор
Има и друг вариант за отворен съд - парафин! Пои се топи образува плътен слой най отгоре, като не дава достъп на гадинките да се развиват във водата и тя да зеленясва. Освен това се движи заедно с водата за да компенсира температурните разширения и не ѝ позволява да се изпарява. Каквато и мембрана да сложиш, няма как да я уплътниш толкова добре, както ще направи течния парафин. За допълнителното акумулиране на енергия от фазофия преход няма да говоря, защото процентно не е чак от толкова голямо значение!
Zurlata - специалист
Към hidrazin... (между другото знаеш ли че името ти е едим много силен експлозив :-D )
Както казах да се цитирам:
...без да изпадаме в подробности приемаме спец.топл.капацитет на водата за еднакъв във целия температурен диапазон и за Ват-Литър-Градус което за практиката е достатъчно...

Ако искаш супер точно разработвахме програма която много точно смята всичко, но трябва да зададеш и примесите във водата щото и те влиаят...... и т.н . Този коефицент дето го смяташ 0,00116 не е еднакакъв при всяка температура така че няма да е 1670 кWh готов съм да се обзаложа. Ама аи да не задълбаваме.
За долна граница си прав , всичко зависи можеш ли да я употребиш тази остатъчна температура. Само че това дето го говориш с термопомпата навремето го бистрехме в другата тема, но сега след натрупания ми опит лично мое мнение: това е безмислено. Аргумента: с термо помпата не можеш да измучеш повече енергия от 35`C - 10`C = 25`C по 24 кубика = приблизително 600KWh , които можеш да вкараш в буфера ако го увеличиш с 10 кубика при dT60(95-35) , демек пак си работиш с долна граница 35`C но с 10 кубика по голям буфер.
Аз знам колко струва 10 кубика повече като желязо(говоря ако сам си го заваряваш), ако можеш за същите пари да инсталираш термопомпа съм съгласен! Може и да греша в горните сметки, не ги натрапвам на никого но след тия години работа по параболичния колектор и много изгубени пари се научих да гледам първо финансовата изгода, и после дали може или неможе да се направи по принцип нещото!

Тани, може и с парафин но е скъп, разпитвали сме, а за мембраните има такива внесохме от китай от една фирма дето произвжда медицинско оборудване за цял свят, китайците са много хай-тек и ще задминат америка шапка им свалям :-D
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: