• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Тани - модератор
idunno написа:
И какъв е тоя обект, където му трябват първоначално 25KW, след това 5 KW?Струва ми се,че някой е сбъркал с пресмятането на топлозагубите и просто е преоразмерил отоплителния уред.
Ами всяка една вила или жилище с циклично ползване! За първоначано загряване на помещенията си трябва много енергия, каквато и да е изолацията, защото трябва да се загреят всички стени и предмети в помещенията. за целта ако е необходима 100kWh енергия , може да очакваме, че те ще се стоплят

-за 2 часа с 50 kW
-за 4 часа с 25 kW
-за 5 часа с 20 kW
-за 10 часа с 10 kW
-за 20 часа с 5 kW

След като вече се загреят , необходимата мощност за поддържане зависи само от топлозагубите. Именно затова се взема предвид и НАЧИНА НА ОБИТАВАНЕ , когато се изчисляват отоплителни системи и топлоизолация! Ако сметнем отоплителната система само по топлинните загуби и те са 5kW , от примера се вижда че на системата ще е необходимо цяло денонощие за да стопли сградата ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ НЯМА ТОПЛИННИ ЗАГУБИ през това време, а реално ще има и помещението никога няма да се стопли! Да не говорим , че ако "сме преоразмерили" както смяташ ти системата два пъти и тя е 10kW , то сградата вече ще се стопли за 20 часа - ако сме отишли на вилата за уикенда , сградата ще е стоплена приблизително във времето , когато се подготвяме да си тръгнем!
idunno - специалист
:) това не е така едно помещение(или сграда) се пресмята по топлозагуби спрямо часова неосигуреност за дадена външна темперетураза съответен регион и такава вътрешна, която да осигурява комфорт ( примерно 22 градуса).Никой не избира отоплителен уред по характеристика "за колко време ще си стопля стаята", а по "какъв уред ми трябва да стопли стаята".Ако обектът е с циклично ползване е по същия начин, само че се подбира уред, който да промени по-бързо характеристиките на въздуха-примерно климатик.Аз не смятам, дали една система е преоразмерена или не :) тя сама си показва- голям разход на енергия,къс цикъл на работа на горелката или компресора и т.н... :)
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16

Тема "Водно подово и ламиниран паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: