• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
saraneron написа:
Един машинен превод на част от чата на един англоезичен форум!
Е, точно това няма да го направя никога - да черпя информация от чата на някакъв чуждоезичен форум и то разчитайки на машинен превод! Доколкото схванах някакъв норвежец си купил щатска соларна система, премахнал някакъв предпазен елемент и нормално останал без дом. И това се смята за доказателство, че трябва да се купуват само ДБ системи. Ами то в БГ почти във всеки дом има електрически бойлер под налягане, по който има поне 4 защити от експлозия - ами нормално ако някой премахне тези защити трябва да очаква да се чуе за него по новините. Това обаче не означава, че не трябва да се ползват такива бойлери, а просто трябва да се спазват правилата, да се избягват самоделки, да не се правят компромиси. Не знам защо не се ползва опита на реномирани европейски производители в областта на отоплението, чиято литература я има достъпна на български, ами трябва да се ползва за образование чата от чуждоезични форуми :? . Да не би в Европа да няма соларна техника или да гърмят соларните бойлери? Никъде няма такава препоръка, че ДБ системите били за частни домове, пък системите под налягане за обществени сгради. А пък това, че в обществените сгради имало повече хора и можело да ги наглеждат ме разсмя искрено :-D . Като говорим за повреди по електрониката - какво ще се получи, ако при една ДБ система с преоразмерени панели се повреди контролера и залепнат контактите на релето на помпата и помпата остане постоянно включена :shock: ? Май същото като при цитирания норвежец :cool: . И какво се получава - избираш ДБ система, за да спестиш някои "излишни" подробности на системата под налягане, защото уж е по-проста, а като се замислиш същите опасности ги има и там и пак трябва да спазваш правилата на системата под налягане. Тоест ако искаш всичко да е наред - не можеш да спестиш нищо :)
ivanovbg - майстор
Лазаре, от моя скромен опит със слаботокови релета съм установил, че залепване на релето е много много рядко и се случва когато управляемия елемент(помпа примерно) е сериозно увреден и тока през него превишава многократно номиналния. Сещаш се ,че тогава помпата просто е недееспособна :wink:
Та за да не се монтират механични защити от прегряване значи не са необходими при ДБ системата.
saraneron - специалист
Лазаре, и ти ме разсмя!Като не искаш ,нe чети, никой не те кара насила ,то този форум не е само за тебе.Аз пък чета и срaвнявам инфото! В ,, онзи ,,форум пишат президенти на фирми производители и проектанти на тези системи с над 30 години опит в бранша!По твоята логика да не четем и този форум!Чети си рекламните брошурки на производителя и си готов!
Последна промяна от saraneron на съб яну 03, 2015 8:19 pm, променено общо 3 пъти.
kalin72 - майстор
Ай не се карайте за глупости, Лазар искаше да каже, че така сляпо на автоматичен превод не бива да се вярва, нещо, в което съм 100% съгласен. Всеки си решава коя система да сложи, един харесва автоматиците, друг с ръчни скорости, кво толкова :)
Andri01 - майстор
Всеки си хвали своето:" от моята кола по-хубава и икономична няма":)
И двата вида БГВ с-ми си имат плюсове и минуси. Важното е да върши работа. Познавам 3-ма души със с-ми изградени от фирми и...2-те са обърнати на запад/едната е интегрирана с покрива-на 35гр. наклон/,а на третия е...на чист север монтирана . :?
ivanovbg - майстор
И аз съм видял такива системи ориентирани на север, но в Австралия :lol:
Иначе това за изток запад се определя от потреблението и големината на бойлера. Ако е повече следобед тогава почти западната ориентация позволява дозагряване на водата до залез. Иначе реално към 4-5 вече не се подгрява.
Ориентацията все пак зависи и от ориентацията на скатовете. Например на двускатен покрив изток-запад е много грозно да ориентираш на юг - правил съм го, но не ми харесва, затова оставям на клиента да реши. Има варианти за две соларни полета с две помпи и по-скъп контролер, варианти на компенсиране с повече площ - избор има
Andri01 - майстор
Да,на 2-скатен покрив изток-запад ще стане красиво,но за сметка на КПД-то!
Andri01 написа:
Да,на 2-скатен покрив изток-запад ще стане красиво,но за сметка на КПД-то!
Не за сметка на КПД, а за сметка на повече пари - правят се 2 соларни полета (или по един панел на двата ската и както казах всяко поле (или панел) с отделна помпа. До обяд работи едното поле (панел) след обяд другото. Все някакъв компромис трябва да се направи - или с красотата, или с парите, или с ефективността и този компромис трябва да си го избере този, който ще го гледа и ползва всеки ден :)
komstiza - специалист
...................................................................НЯКАВА повреда в електрониката ,а такива НЯКАКВИ бол! И не само в електрониката,........РЕЗУЛТАТЪТ е почти един и същ....ДОПЪЛНИТЕЛНИ И ТО СИСТЕМНИ РАЗХОДИ, което води до какво?До това ,че системата никога няма да се изплати,схвана ли сега? И за каква корозия говориш ?Метална тръба не означава само черна или поцинкована ,ако с такива си правиш системата по-добре я пълни с нафта(-30градуса)[/quote]

Първо не си правя системите със стоманени тръби ,а с медни ф15 ,с които системата излиза на цената на 3/4 стоманени и ф20 стаби тръби.За качеството няма да говоря,всеки може да си направи извода.

И така при ДБ системата,помпата не се ли управлява от някакъв вид електроника и тя не може ли да се скапе?И какво ще стане ако се скапе и не може да изключи помпата,тя постоянно върти,прегрява системата?Ако не успее да прегрее бойлера,то ще се изпари водата в системата предполагам?Какво ще се случи с работеща помпа без вода?Може би това ще е някакъв вид повреда?

Второ,не виждам с какво е по-евтина тази система като материалите са почти едни и същи.

Трето,моята система се е изплатила отдавна-вече над 7 години работи без проблем.

На колегата с идеята да монтира съда и помпата в подпокривното пространство-какво ли ще се случи през зимата при минусови температури ако съда е пълен с дестилирана вода?

Мисля че темата трябва да покаже +и- на всяка от системите,а не да се хвали всеки кое е по-добро.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: