• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 21
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Bultiger - специалист
Хм, при колегата lov бойлера е 120лт и е с два колектора като моите, т.е. - "литровата" му мущност е 60лт/колектор, а при мен 3 колектора на 200лт. - 67лт на колектор - т.е. би трябвало и моята система да стига лудите градуси на неговата...ама не ги стига съвсем..поне 10-15 отдолу на неговата. Това значи ли че моето КПД е по-високо ?
Аз имам едно кофти подозрение в помпата ми - има само две степени, някакви там - по мощност май бяха 60 и 75 вата...и е ГРУНДФОС :), имам още една такава - на парното, но тя е с три степени и ниската и е 40 вата - и точно нея ползвам за отопление. Та усещам как грундфоса позорно ще отстъпи място на някой от Тайфуните, които ми подариха с колекторите, защото те имат ниска степен, и ще си каже догодина дали пък по големия дебит не ми е понижавал КПД.
kuuuuuul - майстор
По високата скорост намалява тем. на колекторите.Аз карам лятото на трета,а есента и зимата на втора
lov - майстор
Bultiger написа:

Кажи бе Иво - да знаят хората какво могат EZINC :)...аз да ги бях турил всичките 4 - па тогава щяхме да си ги мерим...температурите имам впредвид. :supz:
За можене могат си и дори в това лошо време пак докарват достатъчно приличен добив. =D> Всеки си има глава на раменете и да си прави сметката сам. Аз вече съм се зарекъл да не се меся много по тая тема че пак виновен ще ме изкарат. Сега кат гледам ще ме накарат и да си резна половината панел щото видиш ли баш сега нагрявала много. Ами и на мен ми се иска да мога да сложа 40-50 м3 термо акомулатор с ацетат ама пусто нямам къде да го сместя.
То и 200 л бойлер ми се щеше на времето ама никъде не се предлагаха такива пък на всичкото от горе с две серпентини. А пък като кажеш че ще се ползват за соларни панели и искаш серпентината не знам как да е разположена си беше направо сквернословие в ушите както на производители така и на търговци. Веднага почват да те гледат с един поглед все едно си извън земен или се чудят дали наистина не си някой призрак или избягал от лудницата.
Сега търговци бол и всеки се натиска да ти продаде на убавото на пазара :lol: Пари да имаш и такива работещи само на лунна светлина ще ти продадат. :x

Тайфуто ми е на най ниската степен. Пробвах различни варианти и честно разлика не можах да намеря но теоретично според мен си иска ниска скорост за да може да отдаде топлината. Иначе само разджурка топлоносителя и датчиците докато реагират всичко заминава по дяволите. Нямах нерви и време да пробвам при различни сезони. А и нали дълги години бях докарал нещата с помпа от пералня а тя е с нисък дебит та предпочетох да се доверя и на инстинкта си. Имам си и един принцип нещо като видиш че работи не го бърникай много че ще стане по зле..
Генчев - напреднал
Здравейте колеги,ето какво може и моята система благодарение на няколко човека от форума,имена няма да споменавам да не забравя някого.

Прикачен файл

08.06.2014.jpg
Duke_BG - специалист
Привет и от мен колеги,

на мой познат правим ел. инсталацията и сме предвидили едно табло 24-ка за управление на котел, панел и бойлер. Човека който ще му прави инсталацията предложи да се сложат два диференциални терморегулатора за сл. панел и за котела, но аз мисля че по-добре е да сложим контролер на "Проксел" MTC4 - http://solar.proxel-bg.com/%D0%BA%D0%BE ... g#more-293

Беше споменат в по-предните постове но никой не сподели дали това е вярното решение.

Прегледах и други варианти (initel, Naturela/елдом), но този най-много ми допада, защото позволява :
- управление на ел. нагревателя
- има и защита на бойлера и парното от прегряване/ замръзване.
- приоритет на солара пред котела и ел нагревателя

Моля дайте отзиви за този контролер
Andri01 - майстор
Каква е цената на този универсален термостат ?Аз ползвам "DeltaSol B" за слънчев колектор,2 бойлера/ единия с 2 серпентини,другия с 1/ и серпентина от камината. Схемата следи температурите,може при нужда да включи на ток избрания бойлер.Схемата е с два преключвателя и потенциометър за исканата температура на бойлерите/ когато са на ток/.
Duke_BG - специалист
Andri01 написа:
Каква е цената на този универсален термостат ?Аз ползвам "DeltaSol B" за слънчев колектор,2 бойлера/ единия с 2 серпентини,другия с 1/ и серпентина от камината. Схемата следи температурите,може при нужда да включи на ток избрания бойлер.Схемата е с два преключвателя и потенциометър за исканата температура на бойлерите/ когато са на ток/.
около 180 лв - това което си дал е само за солар
а ние трябва да управляваме солар+котел+ бойлер с две серпентини
Andri01 - майстор
Да,но с модификация/външна/ и два 3 поз. превключвателя става за солар,2 бойлера и камина. Но наистина цената на това /твоето/ управления е добра,за тези възможности.Вземай го и...с здраве :partyman:
Фитилчо - майстор
Здравейте колеги,

Купих си тези панели от англия и ме интересува за колко литра бойлер най много ще стигат тези панели? 400 литра?

Изображение

http://www.amk-solac.com/index.php?page ... 25&lang=en

Благодаря предварително :roll:
filmatoplo - майстор
240-250 литра вода :wink: .Или 12 тръби успешно топлят 100 литра вода , много зависи от направата на инсталацията, дължина тръби, ъгъл на поставяне на панелите , изолация на тръби и бойлер ,помпа и регулатор, консумацията на топла вода и тнт. :wink:
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 21

Тема "Соларна система в проект - моля за мнения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: