• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alx359 - специалист
Привет на всички!

Имам Bisolid SAVER "C" - 25kW (т.е. с GP18). Изчетох документацията и изчетох темата, но има все още някои неясни настройки.

1) Каква е зависимостта между Zone_reg [default=5*С] в админ частта и Opt. Time [default=0 min.]. Второто разбрах при >0 включва модулацията на P, но в твърд диапазон от 10*С както обясни Strahil (пр. модулация между 60-70*С, при T_set_max=70*С). Не вниквам обаче във връзката с Zone_reg., защото там се модулира в конфигурируем диапазон. Каква е връзката и как се постига оптималност?
2) Flue_set [default=40*С]: температура на димните газове. Какво става ако се пипа тук?
3) Flame sensor [default=Photo | Flue gas]. "Flue gas" вързано е с Flue_set? Ако е "Photo" горното не важи?
4) Light set [default=50%]. Само ако Flame sensor=Photo ли важи тук? Какъв е смисъла да се променя, пр. за друг размер/тип на пелетите?

Благодаря!

EDIT: уточнения.
filmatoplo - майстор
Бива тъпа горелка ама като тази няма , тоест контролера е много смотан , обаждал съм се във фирмата която го прави и те не си знаят логиката :x , преди малко настройвах една такава -глупава история -Ватерланд 2 .А за котела , не струва -вади много големи градуси в комина , и въздуха да се намаля на горелката пак лети на вън топлото .
alx359 - специалист
filmatoplo написа:
Бива тъпа горелка ама като тази няма , тоест контролера е много смотан , обаждал съм се във фирмата която го прави и те не си знаят логиката :x , преди малко настройвах една такава -глупава история -Ватерланд 2 .А за котела , не струва -вади много големи градуси в комина , и въздуха да се намаля на горелката пак лети на вън топлото .
Филма, ти утрепа рибата с тази оценка. #-o Нали уж Интиел вадят някакви ъпдейти на софтуера (моят при буут пише е v.3, мисля). Кого ли трябва да викнеш за да ти го флашнат? А за котела, нали продават отделно турболатор? Има ли смисъл от това?

Сетих се и за друго: как се изчислява мощността чрез наличните параметри: max. load, min._burn, Fan 1 speed. Например, моята инсталация е изчислена на 18кВ с алум. радиатори (и отделно 200л бойлер), обаче ползвам в момента само около половината. Изглежда разумно P max на горелката да е някъде 9-12 кВ. Как да се постигне това?
filmatoplo - майстор
Ядосах се бе човек затова , утре може да ми мине , ама пак няма да я хваля горелката вече , бях споменал че който продукт се дъни ще го игнорирам , създава ядове на клиентите и на мен .Искам да ме разберете правилно , производитела е намерил някаква собствена логика в продукта и така го е създал , но на мен не ми харесва , ако някой свикне с него др въпрос , пролича ми на 1/2/3 поколение на ГП :wink: .Настройките за мощността ги имам на файл , но от доста време не го отваря компа :?
alx359 - специалист
filmatoplo написа:
Ядосах се бе човек затова , утре може да ми мине , ама пак няма да я хваля горелката вече , бях споменал че който продукт се дъни ще го игнорирам , създава ядове на клиентите и на мен .Искам да ме разберете правилно , производитела е намерил някаква собствена логика в продукта и така го е създал , но на мен не ми харесва , ако някой свикне с него др въпрос , пролича ми на 1/2/3 поколение на ГП :wink: .Настройките за мощността ги имам на файл , но от доста време не го отваря компа :?
Разбира се, нп. Предполагам е просто въпрос на упоритост и опит да се изучат особеностите, както при много други неща.

И аз си правя файл със системните настройки и техния смисъл дето открих досега. Ще го кача някъде като е по-пълен, ако има интерес. Прати твоя насам, ако си постигнал формулата на мощността и др.; при мене може и да се отваря.
alx359 - специалист
Писах на Интиел за съдействие, при откриване на подробно описание на сервизните настройки на горелката и бяха много любезни - веднага ми изпратиха документация (оригиналната окомплектовка на Ерато е орязана). Прикачвам файла тук.

Новите за мен полезни неща:

4.6.3 Зона на регулиране (Zone_reg).

Mоже да направите промени от 5 до 30 °С. Така се избира с колко градуса преди достигане на задание да започне намаляване на мощността на горелката. Препоръки при избор на зона за регулиране. За слабо инертни системи 5 – 10 °С, силно инертни 10 – 20 °С.

(Значи модулацията не е на твърд интервал от 10*С. Именно Zone_reg задава този интервал.)

4.6.9 Възстановяване след загуба на захранване.
- СТОП след повторна поява на захранване се изпълнява задължително гасене и почистване.
- РАБОТА след поява на захранване се проверява наличието на пламък и ако е на лице продължава от състоянието преди отпадане на захранването.

Препоръки към монтажа на елементите:
- датчик за температура на отоплителната вода Tо, монтира се на изходната тръба от котела.
- датчик за температура на димните газове T_flue gas, монтира на изхода на комина.
- датчик за наличие на пламък Photo sensor, монтира се така че да бъде защитен от прекомерно нагряване и да има видимост към горивната камера(зад камерата).

Прикачен файл

Pellet burner_rev3.zip
описание на сервизните
панелни настройки на горелка бисолид GP хх
(741.01 KиБ) Свален 431 пъти
alx359 - специалист
(Не редактирам горният пост, защото изглежда може да се губи attachment-а)

Важно е да се уточни, че стойността на параметъра T_set (или T_heat_set) не се задава, а се изчислява динамично от софтуера спрямо текущите условия (То на изходната вода на котела, T_set_max, Opt. Time, Zone_reg, вероятно и On/OFF на задвижката/стаен термостат). Затова се вижда на панела на горелката как понякога T_set=T_set_max, понякога по-малко.

EDIT. Сега го открих:
- Само при Control=Room_reg, T_set се изчислява от софтуера, както е писано по-горе. Само при Control=Manual, T_set се задава ръчно.
- При Control=Manual, параметърът Opt. Time не е наличен (T_set взима неговото място в настройките), т.е. горелката ще работи винаги в OFF/ON режим.
Последна промяна от alx359 на съб окт 11, 2014 12:15 am, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Колега тези неща снощи ги приложих :wink: , ама клиента нищо не разбра , и всеки ден ми звъни , затова се ядосвам -от може би сложната логика на устройството , което не влиза в акъла на хората , и информацията всичката я няма в инструкциите :wink: .
alx359 - специалист
alx359 написа:
Сетих се и за друго: как се изчислява мощността чрез наличните параметри: max. load, min._burn, Fan 1 speed. Например, моята инсталация е изчислена на 18кВ с алум. радиатори (и отделно 200л бойлер), обаче ползвам в момента само около половината. Изглежда разумно P max на горелката да е някъде 9-12 кВ. Как да се постигне това?
Да си отговоря сам:

Код: Избери всички

За горелка BISOLID GP (18kW):

Parameter   | min_load   | max_burn    | Fan min | Power (kW)
Pmin        |     1s     |     13s     |   48%   |    5
--------------------------------------------------------------
Parameter   | max_load   | min_burn    | Fan max | Power (kW)
Pmax        |     2s     |     13s     |   65%   |    9
Pmax        |     3s     |     13s     |   80%   |    13
Pmax        |     4s     |     13s     |   100%  |    18
filmatoplo - майстор
Kолега моля те дай данните за 25 киловатовата , моя файл не отваря , имах данните на лист не го намирам :? :) .
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 65

Тема "пелетен котел Bisolid SAVER C" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: