• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 107
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
Днес си направих още някои експерименти. Нагревателна свещ от дизелова печка спокойно си пали пелети и много вероятно е да ползвам такава вместо кантал. Все пак стои в пламък над 1800градуса без да изгори.

Ето каква ми е идеята за вътрешността на камината. Нарисувал съм само долната част. Конуса ще е направен от шамот и най отдолу ще е свещта да ги пали. Отстрани също ще има отвори за въздух - един вид да се получава и малко като пиролиза. На пътя на пламъка ще има една пръчка която като се разширява от температурата и ще дозира въздуха, за да поддържа един и същ излишък на въздух(ламбда). Доколкото намерих нещо в нета ламбдата трябва да е около 1,4-1,5. Мощността ще се определя от дозатора. Той ще подсигурява оптималното количество пелети за съответната мощност, а с възуха ще се регулира изгарянето им за единица време.

Та през отпуската до коледа ще направя конуса и ще го пъхна в камината за да замеря интересуващите ме параметри на пламъка и скоростта на изгаряне на пелетите. Конуса отвътре ще го измажа с шамот. Дано издържи за експеримента :)
:partyman:

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (18.5 KиБ) Видяна 2656 пъти
Radoslaw - специалист
ivanovbg написа:
Днес си направих още някои експерименти. Нагревателна свещ от дизелова печка спокойно си пали пелети и много вероятно е да ползвам такава вместо кантал. Все пак стои в пламък над 1800градуса без да изгори.

Ето каква ми е идеята за вътрешността на камината. Нарисувал съм само долната част. Конуса ще е направен от шамот и най отдолу ще е свещта да ги пали. Отстрани също ще има отвори за въздух - един вид да се получава и малко като пиролиза. На пътя на пламъка ще има една пръчка която като се разширява от температурата и ще дозира въздуха, за да поддържа един и същ излишък на въздух(ламбда). Доколкото намерих нещо в нета ламбдата трябва да е около 1,4-1,5. Мощността ще се определя от дозатора. Той ще подсигурява оптималното количество пелети за съответната мощност, а с възуха ще се регулира изгарянето им за единица време.

Та през отпуската до коледа ще направя конуса и ще го пъхна в камината за да замеря интересуващите ме параметри на пламъка и скоростта на изгаряне на пелетите. Конуса отвътре ще го измажа с шамот. Дано издържи за експеримента :)
Браво на теб,просто човек да се порадва на ентусиазма ти.Току що чета руския форум за тази прословута горелка.Предполагам и някои от вас го е направил.Честно казано срам ме е че съм българин.Но всеки народ си заслужава съдбата ,за пореден път се убеждавам.Ако имаш нужда от помощ ще ти помогна,контролери ,шнекове ,вентилатори, запалки.Ако искаш пиши н а лични ,ще ти оставя е-маил си или телефона,че тук нещо започвам да се задушавам.
m.lukanov1951 - специалист
ivanovbg;

Какво ще стане с изгорелите пелети,опасявам се,че без вентилатор ще се шлаковат .
ivanovbg - майстор
Благодаря, но няма да има шнек, предполагам си видял по предната примерна схема на дозатора. Контролера ще си е собствено производства. Все пак искам да прави каквото аз искам, а не заложеното от някой който и хабер си няма как ще работи моето огнище.

За вентилатор, ако се наложи докато се разпали горелката, смятам да ползвам от някое компютърно захранване. Така и така имам няколко, но не ми се вярва. Комина ми е от неръждавейка, изолиран е и си дърпа добре.

Виж определено ще имам нужда от логистична помощ. Ни знам каква теоретична температура е необходима да има в комина, нито на пламъка, но се надявам с екпериментит да ги разбера. После и една маймунка ще мож да го сглоби и пусне.
m.lukanov1951 написа:
ivanovbg;

Какво ще стане с изгорелите пелети,опасявам се,че без вентилатор ще се шлаковат .
Надявам се да пада пепелта през конуса. Експеримента ще покаже.
m.lukanov1951 - специалист
Разгледай ретортна горелка,според мен изгорелите пелети трябва да се издухват, иначе ще се задържат в конуса и ще се шлаковат(запичат) ,на естесвена тяга мисля, че няма стане.
ivanovbg - майстор
m.lukanov1951 написа:
ivanovbg;

ти ме запали с ентусиазма си.не бих искал да ти се бъркам.каквото си си решил,пожелавам успешно да го реализираш.Просто з амен по добрия вариант е в тази горелка да можеш да гориш всичко и пелети и чипс и въглища.Но не бих искал да дискутирам темата тук.и аз като теб с ебях запалил но за съжаление ,цената излезе доста солена и се бях почти отказал.сега покрай теб ,ще взама и аз пак да преосмисля.Успех в начинанието.

Идеята на високотемпературното горене е да няма почти никаква шлака. Затова конуса ще е от шамотна пръст за изолация на зоната на горене. Даже се замислям дали няма да може да гори всякакъв насипен материал.

А току що ми дойде идея за експеримента: ще монтирам конуса в две тенекии от сирене и директно в комина. От едната страна ще сложа закалено стъкло от стара печка и ще мога да наблюдавам за какво иде реч. Така ще мога да си регулирам ръчно и въздуха и горивото докато експериментирам.

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (8.73 KиБ) Видяна 2934 пъти
joro_vn - специалист
Тази тема трябваше да започне горе долу така:

"Приятели, попаднах на следната разработка от руските форуми..../линк/.
След двумесечни експерименти успях да направя следната горелка.../чертежи с размери и използвани материали/ , която монтирах на моя котел.
Сега горелката и котела изглеждат така...../следват снимки на установката преди, след монтажа и по време на работа, доколкото е възможно/.
Резултата от едиколкоси дневната експлоатация са следните......./ разход на гориво при обект еди си какъв и външни температури еди си какви./
Проблемите които срещнах са ......
Хайде да обсъдим какво може да се направи, за да се усъвършенствува ........."

Та, браво на автора че ни насочи вниманието към въпросното творение.
За останалото не луканки с червено вино, ами .... :axe:
ivanovbg - майстор
Колега Radoslaw, имаш ли информация какво е масовото отношение въздух гориво за пелети или въглища при ламбда 1?
Никъде не можах да намеря такова инфо.
Примерно за:
бензин 14,7/1
алкохол 6,4/1
нафта 14,5/1
пропанбутан 15,5/1
пелети ?
въглища ?

То е ясно че зависи от вида на пелетите въглищата, но някаква ориентировъчна стойност поне.
Radoslaw - специалист
ivanovbg написа:
Колега Radoslaw, имаш ли информация какво е масовото отношение въздух гориво за пелети или въглища при ламбда 1?
Никъде не можах да намеря такова инфо.
Примерно за:
бензин 14,7/1
алкохол 6,4/1
нафта 14,5/1
пропанбутан 15,5/1
пелети ?
въглища ?

То е ясно че зависи от вида на пелетите въглищата, но някаква ориентировъчна стойност поне.

За съжаление не знам.Предполагам разбра ,че имам и съм фен на универсалните горелки.Там щнека избутва горивото нагоре и то пък от своя страна,изгорялото.Вентилатора се регулира в много широки граници от 1до 12.Аз повече от 5 не съм опитвал.Затова ти казах ,че мога да ти помогна в тази насока и евентуално за изработката на това ,което сътвориш
шоп - майстор
ivanovbg, приветствам идеита ти да експериментираш!

дано в този проект успееш да съчетаеш самоделната гравитационна горелка и топлообменик от ал. радиатор, който искаше да правиш.

Горивна камера от огнеупорен материял е удачно, защото така се повишава температурата в зоната на окисляване на горивото, изгарянето е пълно, КПД, по-висока, шлаката, по-малка.

Не си усложнявай живота със сметки колко въздух е необходимо за пълното окисляване на 1 кг пелети. Отговора е ДОСТАТЪЧНО. Нали няма да слагаш дебитомери, за да мериш кубичните метри въздух?
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 107

Тема "Пелетна горелка ръчна изработка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: