Преди всичко благодаря за поясненията, системата съм си я правил аз, когато исках да сложа трипътен с ясната идея, че е добре за котела, но се допитвах преди това до хора и всички ми обясниха че не ми трябва, инсталацията ми била малка, да му намаля мощността така че де не гасне и да не изтива системата, трипътния бута от дебита на помпата...затова идках да разбера кое механически поражда проблем на добрата циркулация, тук попаднах на препоръки към втора помпа, поради точно този проблем.
А за оправлението на помпата не съм решил още, просто исках да разбера затова реших да потърся съвет тук.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev
- "Велик майстор"
451 мнения в "Избор на термостатичен трипътен вентил за котел"
Трифон П.Трифонов
- майстор
нед яну 20, 2019 8:23 pmПавката84 написа: Преди всичко благодаря за поясненията, системата съм си я правил аз,Павка, поясненията ги забрави! Втората част на изречението,......ко да я коментирам, след като си тука и явно не си се подготвял.
Как някой да ти пояснява нещо, след като не знае какво имаш?!
Кажи си сичко, амааааа сичко за инсталацията! От А до Я. Само така можеш да разчиташ, че някой може да ти помогне.
Като на доктор бе.
andy_forresite
- майстор
нед яну 20, 2019 7:44 pmLazarGanev написа: Анди, тамън те пофалим и ти току пак се вдигаш ръка без да си челТи си хвалил мен![]()

Триф, глей кво стаа баце. Дъжд от съвети и всичките от специалисти. Добре е, нека има какво да попрочете човека...
zaksofon
- специалист
Павка, спокойно и аз не разбирам от тази наука, но тук има много разбиращи и можещи хора. Сега да не кажат, че им се подмазвам, ама на: Шоп, Лазар Г, ФилмаТопло, г-н Желязков, г-н Трифонов... и още доста, но сега не си ги спомням
, можеш да се довериш напълно. Чудил съм се даже, защо им е да ги дават тези съвети и защо си губят времето да пишат, като нямат практическа полза от това. Ето аз например, толкова много пъти ги карах да минат (поне един от тях) през Троян да ми видят тука резила, а никой не щя. А ще си плащам. Което ме кара да си мисля, че или са много заети, там от където са, или помагат устно без мисъл да изкарат пари от това или и двете. Не знам, но наистина са добри специалисти... Но хайде стига вече четки
Що се отнася до управление на втора помпа... Аз не разбрах точно, за къде ти е. Малък кръг за бойлера ли ще правиш? Ако е за там, можеш да я управляваш с диф. термостат. Един датчик на серпентината на бойлера, другия на котела. Помпата ще се включва или изключва при достигане на зададените градуси на термостата. Това е решение, в случай, че нямаш управление на втора помпа от контролера на котела. Моят например, няма и за това съм го направил с диф термостат. Преди да го направя така, бях с термоглава (без помпа) с ел задвижка, която пак се управляваше от диф. термостат, но с помпата достигането на желаните градуси е много по-точно и според мен по-бързо. Освен това, можеш да си купиш помпа втора ръка, има ги из продавалника за по 40 лв.(толкоз ще ти струва само вентила - нов ако е) тъй че, по-добре си е с помпа.
Господа, не разбрах много логиката със степените на помпите. Ще ви кажа как е при мен, моля да ме коригирате ако съм сбъркал.
1.И двете ми помпи са на студените тръби.
2.Бутат през възвратни клапани.
3. Малкия кръг на 1-ва степен, включва се на 49 градуса (не знам сега модела на помпата)
4.Голям кръг на втора степен, включва се на 30 градуса (и на тази не й знам модела, но знам че са еднакво мощни)
5. Нямам трипътен вентил
Благодаря!

Що се отнася до управление на втора помпа... Аз не разбрах точно, за къде ти е. Малък кръг за бойлера ли ще правиш? Ако е за там, можеш да я управляваш с диф. термостат. Един датчик на серпентината на бойлера, другия на котела. Помпата ще се включва или изключва при достигане на зададените градуси на термостата. Това е решение, в случай, че нямаш управление на втора помпа от контролера на котела. Моят например, няма и за това съм го направил с диф термостат. Преди да го направя така, бях с термоглава (без помпа) с ел задвижка, която пак се управляваше от диф. термостат, но с помпата достигането на желаните градуси е много по-точно и според мен по-бързо. Освен това, можеш да си купиш помпа втора ръка, има ги из продавалника за по 40 лв.(толкоз ще ти струва само вентила - нов ако е) тъй че, по-добре си е с помпа.
Господа, не разбрах много логиката със степените на помпите. Ще ви кажа как е при мен, моля да ме коригирате ако съм сбъркал.
1.И двете ми помпи са на студените тръби.
2.Бутат през възвратни клапани.
3. Малкия кръг на 1-ва степен, включва се на 49 градуса (не знам сега модела на помпата)
4.Голям кръг на втора степен, включва се на 30 градуса (и на тази не й знам модела, но знам че са еднакво мощни)
5. Нямам трипътен вентил
Благодаря!
fbr
- майстор
- На линия
Мисля, тук има някакво объркване. Когато се монтира термостатичен вентил, малкия кръг шунтира големия кръг, което води до по-нисък напор на помпата, с което в определени моменти се компрометира захранването на радиаторите с по-високо хидравлично съпротивление. Това налага монтирането на втора помпа, която да не се влияе от положението на термостатичния вентил. Но това налага по някакъв начин, двете помпи да бъдат "развързани". Бойлерната помпа е съвсем друга бира.
Павката84
- помощник

Отоплителна система в къща 90 кв обща площ на два етажа,с колектор на етаж, тоест два колектора, магистрала 1" полипропилен стабелизиран, след колекторите AL pex под замазка, преминаване под земята от къщата до гаража 7 метра в изолация тръбна aeroflex, и кутия от фибран.до котела имам тръбна разводка от цинкова тръба.
Котела ми е Greenterm long time v.4 gp 25 кв.
Колебаех се между 18, но взех 25...
Затворена система, нямам в.клапи по арматурата само помпа, филтър и клапан по налягане 2.5 б.
След месец експлоатация и модулация от 7 -15 кв... Котела гаси често при температури над нулата и след достигане на оптимална температура работи доста време с голяма разлика между изход и вход.
Бойлера е в отоплителния кръг със задвижка на Херц https://bg-maistor.com/otoplenie/kranov ... 853-detail
С деферинцялен термостат на техногама
Искам напролет да преправя някой неща, просто да взема правилното решение.
Павката84
- помощник
нед яну 20, 2019 11:44 pmfbr написа: Мисля, тук има някакво объркване. Когато се монтира термостатичен вентил, малкия кръг шунтира големия кръг, което води до по-нисък напор на помпата, с което в определени моменти се компрометира захранването на радиаторите с по-високо хидравлично съпротивление. Това налага монтирането на втора помпа, която да не се влияе от положението на термостатичния вентил. Но това налага по някакъв начин, двете помпи да бъдат "развързани". Бойлерната помпа е съвсем друга бира.Всъщност това имах в предвид,.... А това да бъдат "развързани" какво ще рече?
Christo
- майстор
Прикачен файл:
ATMOS-Sheme.gif (35.4 KиБ) Видяна 1523 пъти
Имам много схеми от различни производители и като изключим подробностите, всичките много си приличат. Тук съм пратил една от АТМОС, защото повечето са в pdf, пък сайтът, незнайно защо, не иска да приема този формат. Както е видно, има три помпи. Една за котела, една за бойлера и една за радиаторите. Даже има схеми с няколко радиаторни кръга и всеки кръг си има своя помпа и свой трипътен вентил със задвижка. Не знам дали е случайно, но всички слагат помпите на топлата страна. Може ли с една помпа и с един вентил? То може и изобщо без помпи(и такова парно съм имал), но има някои кофти ефекти. Сигурен съм, че ако искаме да имаме читаво парно, без пари трудно ще стане. Аз съм електро инженер. Реших, че не разбирам достатъчно от топлотехника, купих си книжки, прочетох ги, съгласих се, че Херц разбират повече от мен и тъпо изпълних схемата, която те ми препоръчаха. Досте си прилича с тази на АТМОС. След 6 години експлоатация докладвам: никакви проблеми!
Последна промяна от Christo на пон яну 21, 2019 11:35 am, променено общо 1 път.
Трифон П.Трифонов
- майстор
Christo, сега ше пита и къф е тоа кютук до котела.
Пафка, fbrто "развързва" помпите с оня правоъгълник, от който взимат вода радиатора и бойлера.
Правоъгълникът, пресечен с диагонал, се казва хидравличен изравнител, разединител......развързатор....
Той прай така работата, че двете помпи да не се дърлят. Нещо като синя каска.
Някои твърдят, че отоплението им работи перфектно и без него. Аз не го вярвам, ама и не съм го видял де.
Анди, почна са. Не смея да цитирам картинката на Christo, щото е негова, а мен ще ме прекръстят на Плагиат.
Пафка, fbrто "развързва" помпите с оня правоъгълник, от който взимат вода радиатора и бойлера.
Правоъгълникът, пресечен с диагонал, се казва хидравличен изравнител, разединител......развързатор....
Той прай така работата, че двете помпи да не се дърлят. Нещо като синя каска.
Някои твърдят, че отоплението им работи перфектно и без него. Аз не го вярвам, ама и не съм го видял де.
Анди, почна са. Не смея да цитирам картинката на Christo, щото е негова, а мен ще ме прекръстят на Плагиат.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пон яну 21, 2019 11:41 am, променено общо 1 път.
Тема "Избор на термостатичен трипътен вентил за котел" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература