Ще е добре да се развие тази система,има ,,хляб,, в идеята.Няма да е лесно,но който обича да твори ще му е интересно.До сега не съм срещал такова съчетаване на тези две системи-отопление и топла вода.Или съм изпуснал.Ако някой е виждал такава ,,самоделка,, да казва.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
a4o_ivanov
- специалист
490 мнения в "Въздушно слънчево отопление с вакумни тръби"
saraneron
- специалист
П.П купих си лазерен безконтактен термометър до 330 градуса и скоро ще измеря какви температури може да достигне суха вакумна тръба при идеални условия обърната дори с отвора надолу.[/quote]
To само точицата му е лазерна да показва приблизително центъра на една окръжност кадето се взема средна температура.Колкото по-отдалеко мериш толкова тази окръжност е по-голяма .Отделно няма как да измериш температурата с този термометър през вакума,ще измериш колко е загрята външната тръба ,освен ако не го насочиш през отвора но дали ще е коректно незнам?Опита ще покаже но колко е реално???ШОПЕ,ако имаш време, много те моля напълни една тръба с вода до горе и я остави на силното слунце с 45градуса наклон.Опита ще покаже дали водата ще заври ,което не е добре ако колектора е празен /дрейн бег/ а ако не заври ще видим до колко се загрява водата без консумация на енергия!Евгени казва ,че при него не завират но тръбите му май са по-къси от твоите!
To само точицата му е лазерна да показва приблизително центъра на една окръжност кадето се взема средна температура.Колкото по-отдалеко мериш толкова тази окръжност е по-голяма .Отделно няма как да измериш температурата с този термометър през вакума,ще измериш колко е загрята външната тръба ,освен ако не го насочиш през отвора но дали ще е коректно незнам?Опита ще покаже но колко е реално???ШОПЕ,ако имаш време, много те моля напълни една тръба с вода до горе и я остави на силното слунце с 45градуса наклон.Опита ще покаже дали водата ще заври ,което не е добре ако колектора е празен /дрейн бег/ а ако не заври ще видим до колко се загрява водата без консумация на енергия!Евгени казва ,че при него не завират но тръбите му май са по-къси от твоите!
шоп
- майстор
saraneron, ще меря температурата вътре в тръбата, външно не ме интересува там си е колкото всяко стъкло огрято от слънце
Опита за който говориш съм го правил миналото лято. Водата ври.
И при дрейн бег ако няма ток системата ври. Нормално е, когато е отворена няма проблеми.
Евгений е писал, че няма проблеми. Единствено доливане на вода.
Само някой да не направи опит в нагрята тръба да сипе вода
ще има бракувана тръба
Опита за който говориш съм го правил миналото лято. Водата ври.
И при дрейн бег ако няма ток системата ври. Нормално е, когато е отворена няма проблеми.
Евгений е писал, че няма проблеми. Единствено доливане на вода.
Само някой да не направи опит в нагрята тръба да сипе вода

Evgeniy
- майстор
Една тръба събира около 2.2 литра вода, а мощността и е около 75 вата. Нямя начин да не заври ако топли само това количество няколко часа. При мен не съм виждал да завира, защото системата почти винаги работи. Имаше преди време един момент, в който отделни тръби явно са завирали и изхвърляха вода като гейзерче от тръбата а отдушника. Оказа се, че стойката е поддала и е смъкнала надолу колекторната част, при което някои тръби се оказват по-високо - на нивото в колекторната част и не може да се отнема добре енергията от тях, защото няма вътрешна циркулация. Като смъкнах тръбите по-ниско почти изцяло да са потопени се реши проблема.
И не е проблем да се качи студена вода в колектор "мокра тръба". Разбира се ако във вряща тръба се налее студена вода, ще има проблем. Но в колекторната тръба има около 6-8 литра вода. Студената отива на дъното и докато стигне ръба на тръбите, вече се е смесила с врящата и прехода е плавен. Освен ако не е извряла цялата, но това означава мнооого дълго време без циркулация.
И не е проблем да се качи студена вода в колектор "мокра тръба". Разбира се ако във вряща тръба се налее студена вода, ще има проблем. Но в колекторната тръба има около 6-8 литра вода. Студената отива на дъното и докато стигне ръба на тръбите, вече се е смесила с врящата и прехода е плавен. Освен ако не е извряла цялата, но това означава мнооого дълго време без циркулация.
шоп
- майстор
ivanovbg, кефиш ме човече...
докато е мрачно навън аз работя по проекта комбинирано въздушно-водно отопление за парно и БГВ
след всеки залез следва изгрев.
Гледай мащабно на нещата. 1200 часа годишно слънцегреене за Бг е напълно реално.
Евгений написа, че една тръба има мошност 75 вата мошност. Не съм срещал другаде тази информация, но по усет и от досегашният ми опит вярвам 100% на тази информация.
Това означава, че една тръба може да "улови" 900KW топлинна енергия годишно. Нека сме оптимисти и системата да усвоява 50%. Това означава 450KW топлинна енергия от една тръба вкарана в отоплителната или инсталацията за БГВ годишно.
Цената на ел. енергията е променлива, но да кажем в момента е 15 ст/киловат това означава, че една тръба от 10лв/бр може да се изплати за 1/3 година
Пак да бъдем оптимисти и да умножим всичко х 3, това означава изплащане на системата за една година.
Дори и за две години да е изплащането, кефа, че си създал нещо сам с двете ръце няма цена:-)
докато е мрачно навън аз работя по проекта комбинирано въздушно-водно отопление за парно и БГВ
след всеки залез следва изгрев.
Гледай мащабно на нещата. 1200 часа годишно слънцегреене за Бг е напълно реално.
Евгений написа, че една тръба има мошност 75 вата мошност. Не съм срещал другаде тази информация, но по усет и от досегашният ми опит вярвам 100% на тази информация.
Това означава, че една тръба може да "улови" 900KW топлинна енергия годишно. Нека сме оптимисти и системата да усвоява 50%. Това означава 450KW топлинна енергия от една тръба вкарана в отоплителната или инсталацията за БГВ годишно.
Цената на ел. енергията е променлива, но да кажем в момента е 15 ст/киловат това означава, че една тръба от 10лв/бр може да се изплати за 1/3 година
Пак да бъдем оптимисти и да умножим всичко х 3, това означава изплащане на системата за една година.
Дори и за две години да е изплащането, кефа, че си създал нещо сам с двете ръце няма цена:-)
Стиви
- специалист
Поздрави за начинанието. Без да го отричам, само искам да те помоля да кажеш колко часа слънцегреене има през ОТОПЛИТЕЛНИЯ период. Нали това е заглавието?
Струва ми се, че рентабилността ще се повиши, ако ползваш за топлоносител течност, а не газ. Така ще е възможно акумулиране на енергия. Тя се мери в киловатЧАСОВЕ, а не в киловати. Ако осъзнаеш каква е разликата, предполагам ще по-лесно да ме разбереш.
Струва ми се, че рентабилността ще се повиши, ако ползваш за топлоносител течност, а не газ. Така ще е възможно акумулиране на енергия. Тя се мери в киловатЧАСОВЕ, а не в киловати. Ако осъзнаеш каква е разликата, предполагам ще по-лесно да ме разбереш.
шоп
- майстор
Стиви
100% си прав!
Няма да меря слънцегреенето годишно, ното ще меря слънцегреенето през един отоплителен сезон. От година до година може да има разминаване в рамките на 50%/ Всички виждаме какви катаклизми и наводнения има напоследък.
Заглавието е написано и остава такова докато съществува форума. Но темата търпи развитие и в момента разработвам комбинирано комбинирано: въдушно-за отопление и водно-за битова гореща вода.
Според мен това прави ситемата гъвкава и потребителят може да избира кое да е приоритет. Например потребителят да има загряти бойлери до 60 градуси и да превключи към затопляне на дадено помещение. Или пък иска с приоритет да затопли помещение и да го направи само с един кран.
Стиви, много си прав. Акумулирането на топлина е много по-лесно, удобно и ефективно ако имаме за топлоносител течност, а не газ. Но все пак и акумулирането с газ в топлоакумулатор с трошен камък, тухли и т.н не е за пренебрегване. Всеки случай е строго инвидуален.
За KW/h си прав. техническа грешка. В спора се ражда истината.
100% си прав!
Няма да меря слънцегреенето годишно, ното ще меря слънцегреенето през един отоплителен сезон. От година до година може да има разминаване в рамките на 50%/ Всички виждаме какви катаклизми и наводнения има напоследък.
Заглавието е написано и остава такова докато съществува форума. Но темата търпи развитие и в момента разработвам комбинирано комбинирано: въдушно-за отопление и водно-за битова гореща вода.
Според мен това прави ситемата гъвкава и потребителят може да избира кое да е приоритет. Например потребителят да има загряти бойлери до 60 градуси и да превключи към затопляне на дадено помещение. Или пък иска с приоритет да затопли помещение и да го направи само с един кран.
Стиви, много си прав. Акумулирането на топлина е много по-лесно, удобно и ефективно ако имаме за топлоносител течност, а не газ. Но все пак и акумулирането с газ в топлоакумулатор с трошен камък, тухли и т.н не е за пренебрегване. Всеки случай е строго инвидуален.
За KW/h си прав. техническа грешка. В спора се ражда истината.
Тема "Въздушно слънчево отопление с вакумни тръби" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература